Šimtai „Rotary antklodžių“ šildys senelius ir vaikus

Ne Kalėdos, bet šimtai senelių ir vaikų gavo netikėtą dovaną. Šimtai apklotų, pagalvių ir patalynės pasiekė ne vienus namus, kur darganoti orai jau ne problema. Šilumos užteks.

Šimtai apklotų, pagalvių ir patalynės pasiekė ne vienus namus, kur darganoti orai jau ne problema.
Šimtai apklotų, pagalvių ir patalynės pasiekė ne vienus namus, kur darganoti orai jau ne problema.
Šimtai apklotų, pagalvių ir patalynės pasiekė ne vienus namus, kur darganoti orai jau ne problema.
Šimtai apklotų, pagalvių ir patalynės pasiekė ne vienus namus, kur darganoti orai jau ne problema.
Šimtai apklotų, pagalvių ir patalynės pasiekė ne vienus namus, kur darganoti orai jau ne problema.
Šimtai apklotų, pagalvių ir patalynės pasiekė ne vienus namus, kur darganoti orai jau ne problema.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-10-27 18:00

Tai iš kur ir kodėl Vilniaus Gedimino Rotary klubas sukūrė Rudens Kalėdas? Šie ir daugiau klausimų klubo prezidentui Mindaugui Jankui ir projekto vadovui Faustui Tolkušinui.

– Netikėtas gerumas. ar galėtume taip pavadinti tai kas įvyko per paskutinius pora mėnesių, kai gan netikėtai keli šimtai šiltų antklodžių pasiekė senelius? Kaip atkeliavo patalai?

Faustas: Galimybė išdalinti antklodes, jų užvalkalus ir pagalves atsirado netikėtai. Netikėtos Rudens Kalėdos (juokiasi). Danijos Rotary atstovai kaip tik vykdė labdaringą projektą aprūpinti Telšiuose esančią ligoninę ir pagyvenusių žmonių slaugos namus specialiais ventiliuojamais čiužiniais.

Ir čia kilo diskusija – ar atsirastų poreikis ir patalynei?. Ir lyg mostelėjus burtų lazdele (juokiasi) narių tarpe kaip tik buvo žmogus, kuris dirba viešbučius aptarnaujančių įmonių versle ir pasiūlė pasidomėti ar tokios patalynės pardavimui turėtų viena iš kompanijų aptarnaujančiu didžiuosius Danijos viešbučius.

Taip susiklosčius netikėtai palankioms aplinkybėms atsirado galimybė įsigyti didelį kiekį naudotos tačiau puikios būklės ir aukščiausios kokybės patalynės. Danų rotariečiai asmeniškai vyko patikrinti patalynės ir, atrinkę tik kokybišką, ją nupirko.

Tada ėmėsi ieškoti galimybės kaip Lietuvoje išdalinti ją žmonėms, kuriems ši patalynė labiausiai praverstų. Kadangi mūsų Rotary klubas su danais jau anksčiau bendradarbiavo kituose projektuose, jie pasiteiravo ar apsiimtume tai padaryti. Užtrukome kelias minutes ir vienbalsiai klubiečiai sutiko įsijungti.

Mindaugas: Nuo pirmo danų rotariečių pasiteiravimo vasaros viduryje iki patalynės išdalinimo praėjo 7 savaitės.

Per tą laiką patalynė buvo nupirkta Danijoje, paruoštas siuntimas į Lietuvą, pilnas (20 palečių) sunkvežimis patalynės atgabentas į Lietuvą, Rotary brolio Arūno Bertašiaus vadovaujamo logistikos įmonės „Rhenus Logistics“ sandėlyje perrūšiuota į mažesnius siuntinius ir išvežiota gavėjams įvairiausiose Lietuvos vietose. Išdalinome beveik 500 antklodžių, virš 400 užvalkalų ir apie 70 pagalvių.

– Kas yra Danijos Rotary klubas ir kodėl toks jų dėmesys Lietuvai?

Faustas: Šis šiltas projektai – tai keliolikos Danijos Rotary klubų iš dviejų – 1450 ir 1461, Danijos Rotary apygardų, bendradarbiavimo rezultatas. Danijos Rotary klubai rūpinosi tiek patalynės pirkimu bei transportavimo kaštų iki Lietuvos padengimu.

Apskritai, Danijos ir Lietuvos Rotary klubus sieja labai artima draugystė ir bendradarbiavimas nuo pat to momento kai nepriklausomybę atgavusiose Lietuvoje ėmė atsikūrinėti dar tarpukariu egzistavę Rotary klubai bei kurtis nauji.

Pradžioje Lietuvos Rotary klubai priklausė jungtinei Lietuvos – Danijos Rotary apygardai. Dėl šios priežasties Danijos rotariečiai nuo pat devyniasdešimtųjų aktyviai padėdavo lietuviams. Įgyvendinome ne vieną bendrą projektą, ne vienam Rotary klubui danai padėjo įsikurti ir žengti pirmus žingsnius. Nuo 2014 m. buvo sukurta savarankiška Lietuvos Rotary apygarda, tačiau glaudus bendradarbiavimas su danais tebevyksta.

– Koks Vilniaus Gedimino Rotary klubo indėlis?

Faustas: Taigi danai pasirūpino, kad visi šie šilti daiktai pasiektų Lietuvą. O čia jų laukėme mes namų darbai buvo padaryti – rotariečiai jau buvo susisiekę su įvairiomis įstaigomis ir buvo netrumpas sąrašiukas, kur sakė „mielai priimsim šį gėrį“. Ne visiems galėjome padėti, bet šešios įstaigos Lietuvoje gavo patalynės iš šios siuntos.

– Kokias įstaigas pasiekė? Senelius ar ir šeimas?

Mindaugas: Patalynė keliavo į senelių globos namus, slaugos namus, socialinės globos namus, vaikų dienos centrus. Siuntos keliavo į Kauną, Jiezną, Ruklą, Šeduvą, Naująją Akmenę, Ukmergę. Dar papildomai keliavo į kitus miestus stokojančioms šeimoms.

– Ar bus tęsiamas projektas? Kokie kiti projektai?

Faustas: Kai pradėjome klausinėti įvairių įstaigų, paaiškėjo, kad patalynės poreikis yra didelis. Šimtams antklodžių ir pagalvių naujus šeimininkus radome per kelias dienas. Kaip minėjau, daliai turėjome atsakyti. Tad nusprendėme, kad būtina pakartoti šį nedidelį projektą.

Jau susisiekėme su Danijos Rotary atstovais ir jie taip pat mielai norėtų pakartoti. Žinau, kad jau gauti nauji pasiūlymai. Danų rotariečiams labai svarbu kokybė, įvertins siūlomos patalynės kokybę ir jeigu viskas gerai, greitu metu nauja partija turėtų atvykti į Lietuvą.

Mindaugas: Jeigu poreikis ir toliau bus didelis, kartosime trečią ir ketvirtą kartą.

Manau, kad noras aprūpinti šilta patalyne žmones, kurie yra sunkioje padėtyje arba įstaigas, kurios globoja pažeidžiamus asmenis, kyla natūraliai. Džiaugiuosi, kad turime gerus partnerius, kurie mums suteikia sąlygas tai padaryti.

Primename, kad Vilniaus Gedimino Rotary Klubas yra įgyvendinęs:

  • Akciją „Stebuklinga kava“, kurios metu buvo renkama parama „Paramos vaikams centro“ programai „Big Brothers Big Sisters“.
  • Vilniaus Vaikų Dienos centro „Atsigręžk į vaikus“ laisvalaikio patalpos remontas bei įrengimas, muzikinės įrangos nupirkimas. Mūsų klubietė vedė kūrybiškumo dirbtuves centro vaikams.
  • Vaikų sanatorijoje „Pušelė“ (Valkininkai), kurioje buvo gydomi tuberkulioze sergantys vaikai, įrengėme vaikų žaidimo aikštelę bei parūpinome kompiuterių į kompiuterių klasę.
  • Santaros vaikų ligoninės onkohematologijos skyriuje naujinome laisvalaikio kambarį, nupirkome naujų kompiuterių, žaislų ir knygų bei nupirkome du masažinius krėslus čia budintiems sergančių vaikų tėvams.
  • Klubo nariai aktyviai dalyvauja profesinės mentorystės programoje „Rotary Akademija“ ir skiria savo laiką padėdami studentams įsivertinti savo profesines galimybes bei imtis naujo savęs atradimo etapo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę