Verslininkas Marius Jovaiša šeštadienių rytais nubudęs užsiima neįtikėtina veikla

Verslininkas, leidėjas, knygų autorius Marius Jovaiša (48 m.) papasakojo, ką mėgsta veikti savaitgaliais.

 M.Jovaiša.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 M.Jovaiša.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Marius ir Brigita Jovaišai augina dvi vyresniąsias atžalas Mariją ir Vincentą bei dvi jaunesniąsias – Antaną ir Onutę.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Marius ir Brigita Jovaišai augina dvi vyresniąsias atžalas Mariją ir Vincentą bei dvi jaunesniąsias – Antaną ir Onutę.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-12-17 15:01

– Ar turite susikūrę savaitgalio tradicijų?

– Mūsų savaitgaliai labai šeimyniški. Jau per dvidešimt metų, jeigu tik esame Lietuvoje, šeštadieniais lankome mano tėvus, o sekmadieniais – žmonos Brigitos. Pietaujame, einame pasivaikščioti, vakarieniaujame, o sekmadieniais su uošviu Robertu einame į pirtį.

Tai visa ceremonija ir ritualas: turime pasistatę atskirą pirties namelį, kur atvira ugnis kaitina akmenis, dvi tris valandas kaitinamės, vanojamės, triname vienas kitą medumi, druska, šlakstomės visokių žolelių mirkalais.

– Ar per poilsio dienas pagalvojate apie darbą?

– Mano darbas yra kūryba, verslas, inovacijos, todėl apie jį pagalvoju ir savaitgaliais, ir sportuodamas, ir skaitydamas knygas, nes toks jau mano būdas – mintys nuolat šokinėja ir niekada nežinai, kada į galvą šaus gera nauja idėja.

– Penktadienio vakaras: įžanga į savaitgalį prie vakarienės stalo ar darbas iki išnaktų?

– Stengiuosi intensyviai dirbti ne daugiau kaip 3–4 valandas per dieną, o penktadieniais dar mažiau. Tad penktadienio vakaras būna labai ramus, dažnai susitinkame pavakarieniauti su draugais kavinėje arba svečiuose vienas pas kitą.

– Šeštadienio ryte ilgai vartotės lovoje ar, kaip įprastai, mankštinatės?

– Šeštadienį nereikia anksti vežti į mokyklą vaikų, tad pasivartome lovoje ilgėliau, bet iš tikrųjų aš kasryt atsibundu apie 5 valandą ir nebeužmiegu. Užsidedu ausines ir klausausi kiniškų radijo laidų, nes jau tuoj bus dveji metai, kaip kasdien mokausi šios sudėtingos kalbos.

Du kartus per savaitę per „Skype“ dirbu su kinu mokytoju, kasdien po 2–3 valandas darau pratimus, rašau hieroglifus, kartoju žodžius, vos tik radęs progą klausausi laidų, žiūriu serialus kinų kalba. Mat šeštadieniais tam turiu daugiau laiko nei šiokiadieniais.

Šiek tiek pasimokęs keliuosi ir bėgu savo šeštadieninius 10–15 kilometrų.

– Ar iš anksto galvojate, ką veiksite dvi ne darbo dienas?

– Savaitgaliais mūsų 9 ir 14 metų berniukams dažnai vyksta futbolo rungtynės – turime juos nuvežti, dalyvauti, palaikyti. Vaikai dažnai eina į kokį nors gimtadienį ar šiaip pas draugus. Taigi savaitgalio planai paprastai sukasi apie vaikų ir šeimos renginius.

– Ką mėgstate vilkėti ir avėti savaitgaliais?

– Kaip ir eilinėmis dienomis, man labiausiai patinka sportiška apranga, nes mėgstu kur buvęs, kur nebuvęs pritūpti, prasitampyti, pavaikščioti ant rankų arba užšokęs ant gimnastikos žiedų padaryti keletą prisitraukimų.

Oficialūs išeiginiai drabužiai tuo požiūriu mane varžo, nors iš tikrųjų man patinka gražiai, puošniai apsirengti, kai einame į teatrą, restoraną ar kokį svarbesnį renginį.

O vaikščioti man labiausiai patinka basam. Tiek namie, tiek po lauką. Netgi bėgioju, kai tik turiu galimybę, basas.

– Kam savaitgalį skiriate daugiausia laiko?

– Savaitgalį stengiamės kuo ilgiau pabūti su vaikais, nes darbo dienomis jie daug laiko praleidžia mokykloje ir būreliuose. Ilgai pusryčiaujame, šnekučiuojamės, einame pasivaikščioti, važiuojame aplankyti senelių.

– Mėgstate ilsėtis vieni, su šeima ar draugų būryje?

– Daugiausia ilsimės su visa šeima. Du tris kartus per metus, palikę vaikus senelių globai, išvažiuojame pailsėti ir prasiblaškyti dviese su žmona Brigita.

Turime keletą draugų, su kuriais jau daug metų bendraujame šeimomis ir stengiamės pavakaroti arba kartu praleisti savaitgalio pusdienį bent kartą per mėnesį.

– Kaip geriausiai pailsite – sportuodami, tvarkydamiesi, skaitydami, žiūrėdami televizorių?

– Yra keli būdai, kurie man padeda pailsėti, atsipalaiduoti, išvaikyti kylantį stresą ir rūpesčius. Pirmas – tai sportas. Bėgdamas, šokinėdamas ant batuto arba mėgindamas daryti salto gimnastikos salėje aš labai gerai persijungiu, išprakaituoju, sustiprėju ir fiziškai, ir emociškai. Tas sveikas fizinio nuovargio jausmas tikrai padeda atsigauti.

Antras dalykas – geras filmas kino salėje. Kadangi nuo mažens jaučiu aistrą kinematografijai, su dideliu susižavėjimu stebiu gražiai nufilmuotas, sumontuotas, įgarsintas kino scenas, žiūrėdamas mąstau, kaip dirbo režisierius, aktoriai, operatorius, kaip sukurtas vienas ar kitas efektas, triukas. O trečia poilsio forma – tai mokymasis. Aš manau, kad žmogus turėtų mokytis naujų dalykų visą gyvenimą. Kalbų, piešimo, šokių, meno.

– Jei nesate namisėda, kur dažniausiai išsiruošiate – į kiną, koncertą, teatrą, sporto varžybas, restoraną?

– Visur, kur tik įmanoma, kiek tik leidžia šeimos gyvenimo grafikas. Galbūt mažiausiai einame į sporto varžybas, nors per Kalėdas skrisime į Majamį ir eisime pažiūrėti NBA krepšinio asų „Miami Heat“ir „Detroit Pistons“ rungtynių.

– Ar savaitgalio poilsiui renkatės keliones į užsienį?

– Kadangi stengiamės keliauti su visa šeima, dažniau planuojame ilgesnes išvykas bent po 2–3 savaites. Trumpos kelių dienų kelionės dažniau būna tik dviese su Brigita.

– Jei mėgstate sukinėtis virtuvėje, kokiu patiekalu pasilepinate?

– Nemoku gaminti, nors tai esu įtraukęs į savo svajonių sąrašą. Neseniai išleidau nuotolinį asmeninio tobulėjimo kursą www.svajonetavorankose.lt apie tai, jog kad ir kokia tolima būtų tavo svajonė, ją galimą paversti ilgalaikiu tikslu ir imtis po truputį jos siekti.

Tad virtuvės menas yra vienas tokių planų, o kol kas virtuvėje aš tik svečias, kuris užsuka pasičiupti obuolį, greipfrutą ar saujelę riešutų.

– Kokius buities darbus ignoruojate poilsio dieną?

– Atvirai turiu pasakyti, kad dirbu labai mažai buities darbų. Mes samdome sodininką, virėją, vairuotoją ir namų tvarkytoją – su šiais talkininkais šešių asmenų šeimos gyvenimas nepaprastai palengvėja!

Daug dalykų namuose prižiūri žmona, šiek tiek padeda vaikai. Aš pats tvarkausi tik savo kompiuterinę ir vaizdo bei fotoįrangą, sporto inventorių. Tiesa, žiemą mėgstu aplink namus nukasti ir nušluoti sniegą.

– Darbas sode ar sodyboje – atgaiva širdžiai ar prievolė šeimai?

– Kaip minėjau, tam neskiriu laiko, nes turime sodininką.

– Ar mėgstate su bendradarbiais pasidalyti įspūdžiais, kaip praleidote poilsio dienas?

– Mėgstu ne tik su kolegomis, bet apskritai labai plačiai pasidalyti savo įspūdžiais, pasiekimais, naujais iššūkiais ir patarimais, jei tik manau, kad kam nors tos mano mintys bus naudingos.

Jau keletą metų aktyviai dalijuosi savo laisvalaikiu socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Instagram“, pernai pradėjau „YouTube“ kanale ir visai neseniai – „TikTok“ paskyroje, kuri auga greičiausiai iš visų mano paskyrų.

Mane dažnai kviečia įvairios įmonės, organizacijos, mokslo įstaigos, dalijuosi motyvaciniais patarimais, verslo, kūrybos patirtimi. Giliai širdyje (ir pagal išsilavinimą) esu mokytojas.

– Kaip jūs apibūdintumėte tobulą poilsį?

– Tobula poilsio diena man būtų kur nors šiltame saulėtame krašte atostogaujant su visa šeima. Anksti ryte, kylant saulei, kol dar visi miega, aš valandą pabėgioju.

Tada visi einame ramių, tingių, lėtų pusryčių su daug vaisių ir trimis puodeliais kavos.

Dvi trys valandos ramybės šildantis saulėje, maudantis, lengvai pasimankštinant, tada pasivaikščiojant. Po pietų – knygų skaitymas, o vakare koks nors kultūrinis renginys, tarkim, koncertas.

– Ką rinktumėtės – žygį pėsčiomis ar dviračiu?

– Nors man patinka daug įvairių sporto šakų, įskaitant ir dviračių, smagiausiai jaučiuosi bėgdamas. Tad rinkčiausi pėsčiomis arba bėgte, pageidautina po kalnus.

– Turite atskirą sąskaitą atostogoms ar stengiatės pailsėti neišlaidaudami?

– Per atostogas stengiamės per daug netaupyti. Man labai svarbu, kad viešbutis arba išsinuomota vila būtų su gražiais vaizdais, kad maloniai aptarnautų, valgytume šviežią ir skanų maistą, vaikams stengiamės organizuoti įvairiausių ekskursijų ir pramogų. Visa tai kainuoja, bet aš šias išlaidas vertinu kaip investiciją į save, vaikus, išsilavinimą ir platų pasaulio supratimą.

– Idealus laisvadienis – tai...

– Poilsis šiltame krašte prie jūros su šeima.

– Koks buvo įspūdingiausias jūsų savaitgalis?

– Įspūdingiausi būna tokie savaitgaliai, per kuriuos visi mūsų šeimos nariai patiria daug džiaugsmingų akimirkų.

Kartais taip gražiai susidėlioja, kad per šeštadienį ir sekmadienį berniukai laimi savo futbolo rungtynes, vyriausia dukra Marija eina į kokio nors garsaus didžėjaus koncertą, aš nubėgu maratoną, aplankome operą, mažoji dukra Onutė švenčia gimtadienį ir dar į svečius atvažiuoja draugai. Visko daug ir viskas džiugina.

– Apie kokį savaitgalį svajojate?

– Kad būtų daug aktyvios veiklos, laimėjimų, įspūdžių, džiugesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.