Milijonieriui po skyrybų gresia elgetos dalia

Amerikoje gyvenanti Natalija Potanina (60 m.) nori gauti dar 14 milijardų JAV dolerių. Tokį ieškinį, pramintą antruoju numeriu, buvusiam vyrui rusų turtuoliui Vladimirui Potaninui (60 m.) moteris Londono teismui įteikė praėjus 7 metams po skyrybų.

V.Potaninas nei su pirmąja žmona Natalija, nei su dabartine Jekaterina nesudarė vedybų sutarties.<br>„Scanpix“ („Reuters“) nuotr.
V.Potaninas nei su pirmąja žmona Natalija, nei su dabartine Jekaterina nesudarė vedybų sutarties.<br>„Scanpix“ („Reuters“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Savaitgaliui“, Maskva

Jan 14, 2022, 2:51 PM

Natalija 2014-aisiais, iškart po skyrybų, iš buvusio sutuoktinio jau gavo 40 milijonų JAV dolerių kompensaciją. Dabar ji esą nori pasidalinti bendrai užgyventą turtą. Atrodo, kad buvusi žmona rusų multimilijardierių nori paversti elgeta.

Anglijos teisėja Eleonora King pasakė: „Daugumos – tiek turtingų, tiek neturtingų – žmonių nuomone, pinigų suma, kurią gavo Natalija, jau padarė ją turtinga moterimi.“

Bet N.Potanina mano esanti verta daugiau ir, pagal Rusijos įstatymus, yra visiškai teisi. Sutuoktiniai neturėjo vedybų sutarties, o jai nesant per skyrybas visas vyro ir žmonos turtas turi būti dalijamas per pusę.

Šis klausimas prieš septynerius metus nutraukiant santuoką apskritai nebuvo keliamas. Nuskriaustoji žmona netikėjo, kad tėvynės Temidė bus nešališka vieno autoritetingiausių šalies verslininkų atžvilgiu.

Dėl to ji pareikalavo šeimos milijardus dalytis Jungtinėje Karalystėje, Londone, mieste, kuris pelnė viso pasaulio turtuolių skyrybų sostinės šlovę.

Bet Londone N.Potaninos laukė nesėkmė: pirmos instancijos teismas net atsisakė priimti pareiškimą, pavadinęs jos ieškinį skyrybų turizmu. Teisėjas pareiškė, kad rusų žmonos pernelyg dažnai pradėjo keltis į Angliją ir reikalauti ieškinius nagrinėti britų teismuose.

Bet rusų moterys užsispyrusios ir anglų teisėjams taip lengvai nepasiduoda. Juolab kad, pagal britų teisę, ieškiniai dėl kartu užgyvento turto neturi senaties termino. Turtą galima dalytis bet kuriuo metu po santuokos nutraukimo.

Po pirmosios nesėkmės N.Potanina nenuleido rankų. Dabar multimilijardieriui V.Potaninui, kurio kapitalas per pastaruosius septynerius metus išaugo nuo 15 iki 26 milijardų JAV dolerių, artinasi tiesos valanda.

Sunkius laikus gali patirti buvusio vyro valdoma stambiausia Rusijos spalvotosios metalurgijos įmonė „Norilskij nikel“, nes buvusi sutuoktinė gali atkąsti ir jos pusę.

Žinoma, didžiulis rusų oligarcho V.Potanino turtas susideda iš didelių ir mažų bendrovių, gamyklų ir gamyklėlių, firmų ir firmelių, kurios teisiniu požiūriu yra dešimties, o gal ir šimtų juridinių bei fizinių asmenų nuosavybė.

Buvusi rusų magnato sutuoktinė gali pretenduoti tik į tuos turtus, kurių priklausymas buvusiam vyrui įrodytas juridiškai. Be to, jie turėjo būti jo nuosavybė bendro šeiminio gyvenimo su dabartine ieškove metu.

Žinoma, pirmąją eilutę užima „Norilskij nikel“. V.Potaninui priklauso 34 procentai jo akcijų, kurių vertė siekia 15 milijardų JAV dolerių. Pastaruosius keletą metų N.Potaninos teisininkai ieškojo šio bendro turto įrodymų.

Panašu, kad rado. Todėl Londono teisme N.Potanina pareikalavo iš buvusio sutuoktinio pusės jo akcijų paketo. Negana to, pusės bendrovės dividendų, kurie V.Potaninui buvo išmokėti nuo 2014-ųjų, – 6,6 milijardo JAV dolerių.

Jei buvusios rusų magnato sutuoktinės ieškinys bus patenkintas, stambiausios ir vienos sėkmingiausių Rusijos metalurgijos įmonių laukia rimta finansinė audra.

Anksčiau kovodama dėl šeimos milijardų N.Potanina bandė į savo pusę patraukti Rusijos valdžią. 2015-aisiais ji pareiškė, kad jei jai bus prisiteista „Norilskij nikel“ dalis, jos valdymą ji perleis valstybei. Bet įsižeidusi buvusi oligarcho žmona dabar gyvena Niujorke (JAV) ir ankstesnių pažadų neprisimena. Kalbama, kad aplink N.Potaniną sukasi nemažai jaunikių.

Vaikai užaugo. 37-erių duktė Anastasija dirba pas tėvą, Sočyje vadovauja stambiam kalnų slidinėjimo kurortui „Roza Chutor“. Prieš metus ji pagaliau ištekėjo už gerokai jaunesnio – 24 metų – šokėjo ir šokių trenerio Artiomo Kručinos.

Tėvas apmokėjo itin prabangias jaunavedžių vestuves – tam skyrė 10 milijonų JAV dolerių.

Vidurinis sūnus 32 metų Ivanas dirbo analitiku Niujorke įsikūrusioje tėvo kompanijoje „Altpoint Capital Partners“. Dėl tėvų skyrybų susipyko su tėvu, ir šis jį atleido.

I.Potanino bandymai sukurti savo verslą buvo nesėkmingi. Dabar oligarcho sūnus eina kuklias pareigas vienoje Amerikos finansų bendrovių.

Kitas sūnus Vasilijus baigė Rusijos valstybės tarnybos akademiją, gyvena Maskvoje.

Todėl N.Potaninai liko vienas gyvenimo tikslas – iš daugiavaikės namų šeimininkės tapti verslininke. Bet ne mažesnio lygmens kaip buvęs sutuoktinis – jam paerzinti.

V.Potaninui pavyko sukurti naują šeimą – dabartinė žmona Jekaterina (47 m.) jam pagimdė keturis vaikus.

„Peržengęs namų slenkstį esu tėvas ir vyras, o ne gamyklos direktorius – taip man sako žmona. Vaikai, man atrodo, taip pat namuose nejaučia direktoriaus, todėl neduoda ramybės, karstosi ant manęs, klausia, kaip atlikti namų užduotį, kartu žiūrime filmus, ruošiame pamokas, darome visokius darbelius“, – tikino Rusijos turtuolis.

V.Potaninas ir su naująja žmona nesudarė vedybų sutarties. Bet jis jau seniai tapo labdaros iniciatyvos „The Giving Pledge“ dalyviu. Ją pradėjo JAV verslininkai – vienas turtingiausių pasaulio žmonių Warrenas Buffettas ir korporacijos „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas. Visi jie įsipareigojo ne mažiau nei pusę savo turto skirti labdarai.

Bet jei Londono teismas stos į N.Potaninos pusę, galbūt jos buvusiam sutuoktiniui kils problemų ir dėl labdaros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.