Ukmergiškės ir jos „importinio jaunikio“ romantika baigėsi: bijo, kad nepagrobtų vaiko

Prieš trejus metus Lrytas.lt aprašė gražią ukmergiškės Ievos Arik (32 m.) ir marokiečio musulmono I. pažinties bei meilės istoriją. Pora susipažino Maroke, po kurį keliavo Ieva, 2017 m. ten ir susituokė, o bendrą gyvenimą kurti planavo Lietuvoje. Dabar meilės jau nebelikę – liko tik nuoskaudos.

 Ieva labai džiaugiasi 10 mėn. sūneliu Nojumi, bet taip pat baiminasi dėl jo saugumo.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Ieva labai džiaugiasi 10 mėn. sūneliu Nojumi, bet taip pat baiminasi dėl jo saugumo.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Tėvas vaiko išlaikymui pinigų pervedė du kartus – 140 ir 170 Eur.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Tėvas vaiko išlaikymui pinigų pervedė du kartus – 140 ir 170 Eur.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Gražių vestuvių Maroke 2017 m. akimirkos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Gražių vestuvių Maroke 2017 m. akimirkos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Kai pora prieš trejus metus lankėsi Lrytas.lt redakcijoje, atrodė, kad jiedu puikiai sutaria.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai pora prieš trejus metus lankėsi Lrytas.lt redakcijoje, atrodė, kad jiedu puikiai sutaria.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gražių vestuvių Maroke 2017 m. akimirkos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Gražių vestuvių Maroke 2017 m. akimirkos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Ieva labai džiaugiasi 10 mėn. sūneliu Nojumi, bet taip pat baiminasi dėl jo saugumo.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Ieva labai džiaugiasi 10 mėn. sūneliu Nojumi, bet taip pat baiminasi dėl jo saugumo.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 8, 2022, 8:45 PM, atnaujinta Feb 9, 2022, 2:50 PM

Liko ir didelis džiaugsmas, 10 mėnesių sūnelis Nojus, tačiau tėvai nesutaria dėl bendravimo su juo tvarkos. Ieva ir jos advokatė netgi baiminasi, kad buvęs vyras gali mėginti vaiką pagrobti, nes sulaukė grasinančių skambučų bei žinučių. Pasak jų, vyras manipuliuoja sūnumi, kad galėtų likti Europoje.

Ieva pasakojo, kad jos vyro elgesys kažkodėl pasikeitė tada, kai ji pradėjo lauktis kūdikio. Tuo metu jie buvo ką tik grįžę į Lietuvą iš Anglijos. Į ją išvyko 2019 m. sausį, nes norėjo išbandyti savo jėgas kitoje Europos šalyje, kol dar nebuvo „Brexito“. Anglijoje Ieva dirbo daugiau, o vyras daugiau nei 5 mėnesius išvis nedirbo, kai dirbo, tą darė atmestinai, susilaukė blogų atsiliepimų iš darbdavių. Jis mieliau lankėsi sporto klubuose, o paprasto darbo fabrike ar dar kur nors nenorėjo imtis.

„Kai pagalvoju, dar tada buvo pasirodę raudonų vėliavėlių, kad mūsų santykiuose kažkas negerai, kad jis manimi naudojasi, bet tikrai nemaniau, kad kvepia skyrybomis. O jos atėjo jau greitai, mums su juo grįžus į Lietuvą“, – pasakojo Ieva.

Pridūrė, kad ir pažinties pradžioje Maroke jie daugiausia gyveno iš jos pinigų, o kai pamatė, kad santykiai rimti, ėmė kurti planus kartu vykti į Europą. Vyko per Turkiją, teko ten ir pagyventi, kol vyras gavo vizą. Tam, jog gautų vizą, prireikė 6000-7000 Eur, buto nuoma Turkijoje virš metų ir pragyvenimas taip pat kainavo, ir Ieva padėjo savo vyrui išsilaikyti, siuntė jam pinigus, kol vėl susitiko.

„Teko nueiti kryžiaus kelius su viltimi, jog būsime darni šeima ir viskas sugrįš su pliusu, tačiau tai buvo tik jo manipuliacijos“, – dabar sako Ieva.

Į Lietuvą iš Anglijos jiedu parvyko 2020 m. rugpjūtį. Pasak pašnekovės, abu nusprendė, kad visgi čia I. jausis geriau. „Jis nori būti išskirtinis, na, savotiška žvaigždė, kaip pats sako, o tokiu jaustis paprasčiau Lietuvoje, juk Anglijoje tokių, kaip jis, yra daug“, – pastebėjo ji.

Ukmergėje apsistojusi šeima sulaukė didelės Ievos tėvų paramos: šie užleido jiems priklausantį namą, parūpino automobilį, be to, pradėjo su I. svarstyti galimybę jam mokytis kirpėjo amato – lietuvaitės mama turi savo grožio saloną, tad sutarė, jog būtų visai gerai kartu triūsti šeimos versle.

„Jis mus sužavėjo savo charizma, jis tikrai moka palikti gerą įspūdį – atrodė, kad dėl visko gražiai sutariame ir viskas bus gerai“, – sakė Ievos mama.

Ji šiaip taip rado charizmatiškajam žentui kirpėjo kursus Kaune (juos rasti buvo nelegva, nes jis nemoka nei lietuvių, nei rusų kalbos) ir už juos sumokėjo 950 Eur, taip pat nupirko kirpėjo įrankius, kurie taip pat brangūs.

Vos grįžusi į Ukmergę Ieva sužinojo, kad laukiasi – buvo trečias nėštumo mėnuo. Ir nors iki tol atrodė, kad vyras taip pat nusiteikęs šeimos pagausėjimui, kai žmona tapo nėščia, jo elgesys su ja neatpažįstamai pasikeitė.

„Jis ėmė elgtis visiškai nepagarbiai, visai manęs nepaisė, nepalaikė nėštumo metu, domėjosi tik savais reikalais ir naršė telefone. Galiausiai sužinojau, kad jis man neištikimas“, – pasakojo Ieva.

Per 2020 m. Kūčias jis ne pirmąsyk buvo pabėgęs iš namų, o 2021 sausio 12 d. iš jų dingo visam laikui.

„Prieš tai dar pakvietė policiją ir nekaltai apkaltino mane, kad jį mušiau ir variau iš namų. Jis melavo su tikslu gauti apgyvendinimą nakvynės namuose, panašu, kad pabėgimą jis buvo suplanavęs“, – aiškino Ieva, pateikusi ir išrašą iš prokuratūros, kad ikiteisminis tyrimas dėl šio įvykio buvo nutrauktas ir jos kaltė nenustatyta.

Kaip vėliau paaiškėjo, po to I. Išvyko į Vilnių, kur vėliau pradėjo kirpėjo karjerą. Ieva tada buvo 8 mėnesį nėščia.

Jos žiniomis, I. laiko veltui sostinėje neleido – ir po jos turėjo ne vieną merginą. Dabar su viena jų, taip pat lietuvaite, kartu gyvena nuomojamame bute. Vos po kelių mėnesių draugystės jau spėjo nusivežti ją į Maroką ir parodyti savo tėvams.

„Mačiau nuotrauką socialiniame tinkle, kaip jo tėvai ją namie vaišina kuskusu, ir taip širdį suspaudė – juk ir man buvo lygiai taip pat... Neabejoju, kad ta mergina jį labai įsimylėjusi, bet kažin, ar tik jai nesibaigs panašiai kaip man“, – pastebėjo Ieva.

Pridūrė, kad jau po to, kai išaiškėjo neištikimybės faktas, vyras jos klausė, ar ji padėtų jam gauti pilietybę ir išlaikytų fiktyvią santuoką, jeigu jis susirastų kitą merginą. Apie tai ji yra pranešusi teismui, kurio procesas dėl santuokos nutraukimo dėl sutuoktinio kaltės šiuo metu ir vyksta.

Visą laiką jaučiasi kaip ant žarijų

Dabar pašnekovė jau yra susitaikiusi su mintimi, kad liko vieniša mama, kurios buvusį vyrą ukmergiškiai praminė „importiniu jaunikiu“. Tačiau jai labai neramu dėl to, kad sutuoktinis nepradėtų vaiku naudotis kaip skydu tam, kad liktų Europoje (dabar jis turi leidimą čia būti 5 metus) ir nemėgintų jo pagrobti.

Moteris teigia sulaukusi anoniminio skambučio, kai skambinęs žmogus jai pranešė, kad gavo buvusio jos vyro prašymą pagrobti vaiką. Tas žmogus pasirinko to nedaryti, o ją apie tai įspėti. „Tačiau juk jis gali kreiptis į kažką kitą, kas sutiks – dėl to man dabar visą laiką neramu, jaučiuosi kaip ant žarijų“, – sakė Ieva.

Pats buvęs vyras jai ne kartą minėjo, kad seneliai Maroke labai nekantrauja pamatyti anūką.

Dabar nustatyta, kad I. su sūneliu gali bendrauti kartą per savaitę Ievos tėvų namuose Ukmergėje (tam skirtas atskiras kambarys ir prižadėta jiems bendravimo metu netrukdyti).

Per 10 mėnesių tėtis susitikti su sūnumi buvo atvykęs susitikti 7 kartus. Taip pat porą sykių pervedė pinigų vaiko išlaikymui – vieną kartą tai buvo 140, kitą – 170 Eur.

Tačiau jis vis pageidauja, kad galėtų vaiką išsivežti į Vilnių, kur gyvena, o Ieva, padedama advokatės, nesutinka. Oficialiai jos teigia, kad vaikas nuolat žindomas, tad turi būti šalia mamos saugioje aplinkoje, be to, vyras jį vežtųsi autobusu, nes automobilio neturi, o kelionė viešuoju transportu pandemijos metu kūdikiui pavojinga.

Tėvas, kuris yra musulmonas, tikriausiai nori sūnų išsivežti sūnų į Vilnių dėl to, kad galėtų pagal savo tradicijas jį apipjaustyti (oficialiai Lietuvoje tokios procedūros neatliekamos, tačiau jis rado pažįstamų, kurie galėtų tą padaryti). Taip pat mamai labai baisu, kad jis jį paims ir išsiveš kažkur toliau, o tada – gaudyk vėją laukuose.

Advokatę apkaltino rasizmu

Ievos Arik advokatė Regina Šaltinienė sakė: „Šioje situacijoje matau realią grėsmę, kad buvęs sutuoktinis gali siekti pagrobti klientės vaiką. Ji sulaukė apie tai pranešusio skambučio, apie tai byloja ir mūsų turimi susirašinėjimai bei kitos užuominos. Baisiausia, kad Lietuvoje niekaip negalime užkirsti kelio šiam galimai planuojamam nusikaltimui. Tegalime teisme siekti, kad tėvui su vaiku būtų leidžiama bendrauti saugioje aplinkoje.

Jeigu vaiko tėvui būtų leista jį kad ir trumpam išsivežti į Vilnių, ko jis taip siekia, realiai jis gali per porą valandų atsidurti ir Lenkijoje, o tada jau nebūtų jokių legalių priemonių vaiką atgauti. Kitaip sakant, mes teigiame, kad mamos ir tėvo teisės lygios, tačiau jeigu tėvas vaiką išsiveš, patys liksime be jokių teisių.

Teismo posėdyje aš pabrėžiau, kad vaikas mažas, žindomas, tad jam svarbu būti saugioje aplinkoje netoli mamos. Taip pat aš sakiau, kad tėvui galbūt trūksta tėvystės įgūdžių – juk jis jaunas žmogus, o vaiku nėštumo metu visai nesidomėjo. Tad manau, kad jam būtų naudinga laikyti tėvystės įgūdžių kursus. Tai pasakiusi aš sulaukiau jo kaltinimų rasizmu, kas mane jis labai įžeidė – gal jis pats gerai nesuvokia šios sąvokos reikšmės, o yra linkęs tuo kaltinti visus, kurie jam pasako kažką negero.“

***

Išklausę Ievos bei jos advokatės, savo įvykių versiją paprašėme pateikti ir I., tačiau jis tą daryti atsisakė, teigdamas, kad savo asmeniniais išgyvenimais su niekuo dalytis nenori.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.