Raketos smūgį į savo namą išgyvenusi Ukrainos gyventoja papasakojo, kokia tai buvo mėsmalė

Moteris iš Ukrainos, kurios kruvinas veidas tapo savotišku karo simboliu, buvo priversta gintis po to, kai troliai iš Rusijos ėmė šaipytis, jog ji yra aktorė ir jos žaizdos – netikros.

 Karo siaubo simboliu tapusi O.Kurilo yra pusiau rusė, bet visa širdimi palaiko Ukrainą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Karo siaubo simboliu tapusi O.Kurilo yra pusiau rusė, bet visa širdimi palaiko Ukrainą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-02 17:26

52 m. vaikų darželio auklėtoja Olena Kurilo buvo nufotografuota šalia savo subombarduoto namo. Vaizdas nuotraukoje atspindėjo visą karo siaubą.

Po Rusijos trolių atakos moteris paskelbė vaizdo įrašą, kuriame atrėmė jų priekaištus.

Olena sakė, kad jos žaizdos dar matomos: „Aš esu raketos smūgio auka. Esu tikras asmuo. Tai ne vaidyba. Daugelis negali patikėti to, kas vyksta, realumu. Dėl melagingų pranešimų galvoja, kad tai buvo suvaidinta.

Bet kad įrodyčiau, jog tai yra tiesa, prašau, pažiūrėkite – tai yra tikri randai, tikros žaizdos. Štai kas liko iš mano akies... Su ja negaliu matyti. Mano akį pažeidė daug smulkių skeveldrų. Tikiuosi, kad mano regėjimas sugrįš ir viskas bus gerai“.

Bet jos rajonas yra stipriai bombarduojamas, ir ji negali rasti ligoninės, kur galėtų ją gydyti.

„Noriu pasakyti, kad labai myliu savo šalį. Myliu Ukrainą. Nenoriu karo. Nenoriu, kad Žemėje ir mūsų šalyje būtų žudomi žmonės, mirtų vaikai ir civiliai“, – sakė ji.

Dukra neigia kaltinimus

Olenos dukra Jekaterina (27 m.) taip pat kreipėsi į žiniasklaidą, ragindama liautis skleidus melagingas žinias apie jos motiną, kuriai stiklo skeveldros stipriai pažeidė akis, kai Rusijos raketa rėžėsi į jos daugiabutį Čuhujive, Charkivo srityje.

„Daug žmonių socialiniuose tinkluose siunčia man asmenines žinutes su įvairiomis versijomis apie tai,kas yra mano mama. Yra versijų, kad ji yra aktorė, kad vaizdo įrašas su sprogimu yra senas, iš 2014 m. Donbaso“, – pasakojo Jekaterina.

Buvo teiginių, kad jos mamos su kruvinu veidu nuotrauka iš tiesų yra iš dujų sprogimo Rusijoje 2018 m. Dukrai buvo sakoma, kad mamos veidu tekantis kraujas iš tiesų yra granatų sultys.

Dar kiti tvirtino matę nuotrauką, kur mama pozuoja su kulkosvaidžiu kaip kovinės grupės dalis, o tai reiškia, kad ji yra ukrainiečių „nacionalistė“, priešiška rusams.

„Galiu paneigti visus šiuos melus, – sakė Jekaterina. – Turiu sprogimo momento nuotraukas ir vaizdo įrašus. Mačiau tą nuotrauką su kulkosvaidžiu ir kitu kampu, ir visiškai akivaizdu, kad ten ne mano mama“.

Pusiau rusė

Prieš dvejus metus Olena vos nežuvo, kai ant jos namo nukrito karinis lėktuvas, tuomet nusinešdamas 26 žmonių gyvybę.

„Po Putino pareiškimo, kuriuo pripažino LLR [Luhansko Liaudies Respublika] ir DLR [Donecko Liaudies Respublika], mes atidžiai stebėjome situaciją.

Manėme, kad dar likę sveiko proto derėtis. Niekada negalvojome, kad bus karas. Niekada gyvenime negalvojau, kad žiūrėsiu mirčiai į akis ir pamatysiu karą. Niekada negalėjau to įsivaizduoti net baisiausiuose košmaruose“, – sakė Olena.

Rusijos veiksmai prieš Ukrainą ją labai įskaudino. Ji yra pusiau rusė, iš motinos pusės.

„Aš gerai kalbu ukrainietiškai, bet rusiškai daug geriau, – sakė Olena. – Apie 70 proc. žmonių mūsų regione kalba daugiausiai rusiškai. Bet aš myliu ir ukrainiečių kalbą. Turiu rusų kraujo, bet niekas negalėjo įsivaizduoti, kad vyks tokie dalykai.

Visi galvojo, kad tas asmuo [Putinas] kažkokiu būdu sustos pripažinęs LLR ir DLR“, – prisipažino Olena.

Vyras liko gyvas per stebuklą

Ji su siaubu prisimena išpuolio akimirką. „Visa tai mums buvo didžiulis šokas“, – sakė Olena. – Kai išgirdome pirmuosius šūvius, buvome perspėti, kad jie skirti kariniams taikiniams.

Pirmieji šūviai nuaidėjo oro uosto teritorijoje. Buvo aišku, nes dūmai iškart pasirodė ant kilimo ir tūpimo tako, o paskui ant bokšto, nes tai yra visai netoli. Triukšmas buvo baisus.

Suvokiau, kad jie pirmiausia sunaikins karinę infrastruktūrą. Girdėjau, tokia yra karinė taktika“.

Bet tuo viskas nesibaigė. „Tada apie šešias valandas galvojome, kad jau viskas. Bet netrukus supratome, kad tai tikras karas.

Buvau viena namuose. Mano vyras Nikolajus nuvyko į degalinę užsipildyti degalų tam atvejui, jeigu reikėtų bėgti – taigi, per sprogimą jo nebuvo namie.

Jis man sakė turėti paruoštus dokumentus ir būtiniausius daiktus, kad galėtų iškart mane paimti, ir mes galėtume greitai kur nors išvažiuoti, nes buvome epicentre, netoli karinio oro uosto ir 300 metrų nuo karinio dalinio“, – pasakojo Olena.

Ji įsitikinusi, kad jos 54 m. vyrą išgelbėjo stebuklas, nes grįžtant jam nuleido padangą.

„Jeigu jis tuo metu būtų privažiavęs su mašina, būtų žuvęs“, – sakė moteris.

Krito stiklai

Pirmiausiai sprogimas nugriaudėjo prie laiptinės įėjimo.

„Mes gyvename trečioje laiptinėje, antrame aukšte. Sprogimo epicentras buvo už 20-25 metrų nuo mūsų. Tai buvo raketa.

Atsirado didelė duobė kaip tik toje vietoje, kur mano vyras įprastai statydavo mašiną. Jį išgelbėjo stebuklas, kad jis 15 minučių užtruko“, – sakė Olena.

Olena išbėgo į lauką.

„Bet aš pamačiau dūmus ir grįžau į vidų, manydama, kad antrą kartą į tą pačią vietą nešaudys – tikimybė yra viena iš milijono.

Supakavau dokumentus, surinkau keletą vertingų daiktų, neėmiau net kompiuterių, jokių prietaisų ar technikos. Negalėjau įsivaizduoti, kad įvyks sprogimas.

Turime dviejų kambarių butą. Nežinau kodėl, bet atsisėdau ant sofos miegamajame. Ir tada... Pasigirdo trenksmas, sprogimas“, – prisiminė ji.

Jos butas stipriai nukentėjo. „Langas buvo visiškai išplėštas. Išlėkė visi mūsų langai ir durys. Langas sudužo į tūkstančius smulkių šukių.

Man pavyko šiek tiek prisidengti, už manęs buvo siena ir spinta, o šalia – durys, kurios atsidaro į priešingą pusę. Visiškai išlėkė galinė spintos sienelė, sprogo veidrodis ir durų stakta.

Nežinau, per kokį stebuklą išgyvenau... Aš susirriečiau ir ant manęs užkrito stiklai. Viskas per sekundės dalį. Visi tie gabalai lėkė į mane. Mano pirma mintis buvo: „Aš dar nepasiruošusi mirti“. Ir tada mirtina tyla.

Po kelių sekundžių pasigirdo riksmai, kad kažkas negyvas. Iš kitos laiptinės iššoko vaiko mama šaukdama: „Kaip aš gyvensiu? Mano vaiką nužudė“. Mergaitei buvo 12 metų“, – pasakojo Olena ir prisipažino, kad jos gyvenimas buvo padalintas į „prieš“ ir „po“.

Jautėsi lyg sapne

„Jaučiausi, lyg sapnuočiau, kad visa, kas vyksta, yra netikra. Atsitiko kažkas neįmanomo. Ta iman netelpa galvoje.

Mane smarkiai sužeidė smulkūs stiklo gabaliukai, tokie smulkūs kaip dulkės. Buvo daug mažesnių žaizdų ant veido, dvi gilesnės, ant lūpos.

Gabalai pataikė man į akis. Dešiniąja akimi dabar nieko nematau. Dabar ji visa ištinusi nuo kraujo. Pūliuoja, bet mieste nėra oftalmologo ir niekas nepasirūpins mano akimi“, – kalbėjo moteris. Ji bijo netekti regėjimo.

„Išbėgau į lauką apimta šoko. Bandžiau stabdyti kraujavimą viskuo, kas buvo po ranka – striuke, marškiniais“, – sakė ji.

Pasak Olenos, tokios būklės tu nejauti skausmo, bet supranti, kad kraujavimą reikia stabdyti.

„Bute ant sienų pilna kraujo, spintoje liko keletas nepažeistų daiktų. Šviestuvas nulėkė, linoleumas buvo išplėštas, apimta šoko padariau porą nuotraukų.

Kai išėjau į lauką maždaug 25 minutės po sprogimo, pamačiau greitąją medicinos pagalbą.

Jis truputį aptvarstė mano galvą, o tada žurnalistai mane nufotografavo“, – pasakojo Olena.

Ji matė kitą auką, 90 m. moterį, kuri buvo nuvežta į ligoninę.

„Aš mačiau apie 20 žmonių. Patyriau smegenų sukrėtimą ir daug žaizdų nuo skeveldrų. Vakare pamačiau žaizdas sau ant nugaros, skausmo nejaučiau..

Labai dėkoju gydytojams, kurie davė arbatos ir vandens atsigerti. Jie gerai žinojo, ką daro, padėjo kiekvienam. Jie sakė, kad man pasisekė, nes galėjau mirti“, – sakė Olena.

Grįžusi į savo butą ji pamatė, kad jis siaubingai suniokotas. „Tik sofa ir lova buvo sveikos. Mes turėjome viską ir likom be nieko. Mes buvom ką tik baigę buto remontą. Raketa pataikė į kiemą ir išmušė didžiulę duobę“, – pasakojo.

Ją palaiko vyras, kuris yra šalia. Šeima apsistojo kaime toli nuo savo namų. Dukra likusi mieste – iš miesto išvažiuoti nebeįmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.