Rusijoje vėžiu sergančius vaikus išvarė ant sniego, kad palaikytų Vladimirą Putiną

Vėžiu sergantys vaikai Rusijoje buvo išvesti į ligoninės kiemą ir sustatyti sniege, kad kartu su personalu suformuotų raidę Z.

 Vaikai ir hospiso personalas buvo sustatyti Z raidės forma.<br> Angelos Vavilovos fondo nuotr.
 Vaikai ir hospiso personalas buvo sustatyti Z raidės forma.<br> Angelos Vavilovos fondo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 10:39 AM, atnaujinta Mar 10, 2022, 11:01 AM

Tokia „geniali“ idėja išreikšti paramą Rusijos karinei invazijai į Ukrainą kilo labdaros fondo, kuriam priklauso Kazanėje esantis vaikų hospisas, vadovui Vladimirui Vavilovui, rašo independent.co.uk.

Iš viršaus darytoje nuotraukoje matyti sniege stovintys apie 60 žmonių, pacientų ir personalo.

Raidė Z tapo propagandiniu Rusijos armijos ir prezidento Vladimiro Putino simboliu po to, kai ji buvo pastebėta ant tankų ir karinių transporto priemonių per puolimą Ukrainoje.

„Veiksmas vyko ryte. Jame dalyvavo mūsų pacientai ir visa komanda – iš viso apie 60 žmonių“, – hospiso svetainėje rašė sumanytojas V. Vavilovas.

Ir pridūrė: „Žmonės išsirikiavo Z raidės forma. Kairėje rankoje laikėme lapelius su LLR, DLR, Rusijos ir Tatarstano vėliavomis, o dešinę suspaudėme į kumštį.“

LLR ir DLR reiškia Luhansko Liaudies Respubliką ir Donecko Liaudies Respubliką – separatistinius Ukrainos regionus, kuriuos V.Putinas praėjusį mėnesį pripažino nepriklausomomis valstybėmis, prieš pradėdamas plataus masto invaziją į šalį.

Nors rusiškoje kirilicos abėcėlėje raidės Z iš tikrųjų nėra, nuo konflikto pradžios ji tapo tokia populiari, kad Kremliaus finansuojamas televizijos kanalas „Russia Today“ pradėjo pardavinėti įvairius ja papuoštus daiktus.

Ant karinių transporto priemonių ir kitos Rusijos karinės įrangos, be raidės Z dar naudojamos ir kitos raidės, įskaitant O, X, A ir V.

Egzistuoja teorijos, kad raidės skirtos pažymėti objektams, kad būtų išvengta apšaudymo iš savų, taip pat kai kurie karo ekspertai mano, kad raidės reiškia vietoves, kur buvo dislokuoti kariai, ir Z gali reikšti „Zapad“, t.y. vakarus.

Rusijos gynybos ministerija kol kas atsisakė komentuoti bet kurią iš teorijų, tačiau savo „Instagram“ kanale paskelbė, kad „Z“ reiškia „Za pobedu“ („už pergalę“).

V.Vavilovas, kuriam priklauso Angelos Vavilovos fondas, įkurtas 2003 metais jo penkerių metų dukrai, mirusiai nuo kraujo vėžio, atminti, vadovauja vaikų ligoninei Kazanėje. Jis savo interneto svetainėje esančiame įraše aiškiai nurodė, kad palaiko karą Ukrainoje.

„Kai LLR žuvo mūsų darbuotojo brolis... aš paklausiau, ar galėčiau vykti į Donbasą [kariauti], – pridūrė jis po nuotrauka, kurioje vaikai stovi Z raidės forma. – Tada manęs paklausė, kiek man metų, ir [pasakė], kad negali manęs priimti dėl mano amžiaus.“

Tai įvyko po to, kai Rusijos gimnastas Ivanas Kuliakas sukėlė tarptautinį pasipiktinimą Pasaulio taurės apdovanojimuose Dohoje (Katare), demonstruodamas šį simbolį ant apdovanojimų pakylos.

M.Kuliakas iškovojo bronzą ir atsiėmė ant pakylos kartu su sidabro medalininku Miladu Karimi iš Kazachstano ir varžybų nugalėtoju ukrainiečiu Ilja Kovtunu.

Rusas stovėjo savo varžovo iš Ukrainos kairėje ir vilkėjo neutralią uniformą – nes jam buvo uždrausta vilkėti savo šalies spalvomis – tačiau balta juosta prie savo triko priklijavo Z raidę.

Dabar jam gresia ilgas draudimas užsiimti gimnastika, nes Tarptautinė gimnastikos federacija (FIG) pasmerkė jo veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.