Airijoje siaubą išgyvenanti lietuvių šeima: mįslingoje avarijoje 16-metę dukrą sumaitojo automobilis

Gegužės 26 d. lietuvių šeimai, gyvenančiai Airijoje, liks atmintyje dar ilgam. Tądien šešiolikmetė Adrija važiuojanti namo dviračiu buvo partrenkta automobilio ir stojo į kovą dėl savo gyvybės.

16-metę Adriją partrenkė automobilis, sužalojimai itin sunkūs.<br>Lrytas.lt koliažas
16-metę Adriją partrenkė automobilis, sužalojimai itin sunkūs.<br>Lrytas.lt koliažas
Asmeninio albumo nuotr. 
Asmeninio albumo nuotr. 
Adrijos šeima.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Adrijos šeima.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Adrija.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Adrija.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Adrija.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Adrija.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-06-15 19:19

Skaudžia šeimą sukrėtusia situacija socialiniuose tinkluose pasidalino Adrijos teta Kristina Vanagienė.

„Mūsų šeimai nutiko didžiulė nelaimė, nieko nesu jūsų nei vieno prašiusi, bet dabar – maldauju padėti. Gegužės 26 d. mano dukterėčią, važiuojančią iš mokyklos dviračiu, partrenkė automobilis. Kaip viskas įvyko – nėra žinoma.

Mergaitę atvykę tėvai rado ant dviračių tako (sesuo sugebėjo šioje baisioje situacijoje susiimti ir paskambinti tėčiui). Kodėl vairuotoja nepamatė vaiko – nežinoma. Vyksta policijos tyrimas. Smūgis buvo toks, kad mergaitė, kritinės būklės, prarasdama sąmonę, visa sulaužyta ir sumaitota, sraigtasparniu buvo nuskraidinta į Corko ligoninę“, – su skausmu rašė moteris.

Patirtos traumos itin rimtos

K.Vanagienė „Facebook“ įraše nupasakojo siaubą keliančią istoriją ir apie mergaitės patirtas traumas bei tai, ką prognozuoja Adriją operavę gydytojai.

„Daktarai sugebėjo išsaugoti jai gyvybę, galvos traumos – didelės, tačiau kognityviniai centrai, bei stuburo smegenys nėra pažeisti. Ji vaikščios. Nerimą kelia pooperacinė infekcija, bet tikime daktarais, jog viskas kontroliuojama.

Adrijai lūžo abu žandikauliai, raktikaulis, delno dydžio plėštinė žaizda šlaunyje, žiojinčios žaizdos smakro srityje, daugybiniai lūžiai ir nubrozdinimai, plyšusios keliose vietose lūpos, plaučiuose – įtrūkimai, kurie neleido operuoti nedelsiant. (...)

Adrijos teta neslėpė liūdesio, kad jos dukterėčia dėl patirtų sužalojimų nebegalės gyventi taip, kaip anksčiau. Vis dėlto moteris neprarado vilties, kad su reikiama pagalba mergaitė ir vėl galės šypsotis.

„Šiandien jau žinome, kad ji nebegalės daugybės dalykų, kuriuos dievino: nebejodinės žirgais, nebesportuos cross fit‘o, nedarys gausybės judrių dalykų, kuriuos taip mėgo. Tačiau ji kovotoja, labai tikimės, jog su visų jūsų pagalba, ji galės šypsotis“, – vylėsi mergaitės teta.

Moteris savo „Facebook“ įraše pasidalino, kad visai patirtai žalai reikalinga nemaža finansinė pagalba, kadangi, pasak medikų, laukia sudėtingas laikotarpis gydant tiek fizines, tiek psichologines žaizdas.

„Padėkite prašau šeimai nesužlugti šioje baisioje tragedijoje. Padėkite, maldauju, kas kiek galite! Pasak medikų, laukia sudėtingas odontologinis gydymas, reikalingi psichologai abiem mergaitėms (avarijos metu šalia buvo ir Adrijos sesuo – aut. past.) po patirto šoko, bus ir toliau reikalingi plastikos chirurgai, reikės sumokėti už visas reabilitacijas Lietuvoje. Mes vieni – daug negalime, bet su jūsų visų pagalba, tikiu, jog padėsime vaikui atgauti pilnavertį gyvenimą...“

Informaciją apie renkamą paramą Adrijos gydymui galima rasti čia.

Mažais žingsneliais link pasveikimo

Kristina Vanagienė portalui lrytas.lt pasakojo, kad Adrija šiuo metu yra slaugoma namuose, nes tokia tvarka galioja Airijoje. Anot moters, slaugymo pradžia buvo itin sunki, o dabar visa šeima laukia momento, kada gydymą bus galima perkelti į Lietuvą.

„Mergaitė jau namuose. Nuo grįžimo ne kartą alpo, pradžioje per švirkštą išgerdavo vos kelis mililitrus vandens – sunkus atsigavimo procesas... Mums nesuvokiama tokia reabilitacija, kai slauga krenta visiškai tėvams ant pečių, o juolab, kad po galvos traumos.

Airijoje gydymo tvarka labai skiriasi. Ieškome gydytojų, gerų, profesionalių specialistų, kurie, vos tik mergaitė taps transportabili, galėtų perimti gydymą Lietuvoje“, – pasakojo K.Vanagienė.

Nors patirtos šešiolikmetės traumos yra labai sudėtingos ir laukia ilgas reabilitacijos procesas, tačiau viltį šiuo metu teikia tai, kad mergaitė yra stipri ir pasiryžusi gyti.

„Operavę, prižiūrintys gydytojai, sako, jog visa laimė, kad mergaitė sportiška, gerai prižiūrėta, taigi numanoma, kad ir atsigavimas bus geras. Žinoma, iki to dar labai ilgas kelias.

Vis dėlto Adrija bando tėvelių padedama sėstis, žengti kelis žingsnius. Viskas dar beprotiškai sunku, alpsta, bąla, sunku labai, tačiau po mažą žingsnelį – juda pirmyn“, kalbėjo K.Vanagienė.

Mergaitės teta pasakojo, kad pradėjus socialiniuose tinkluose dalintis paramos prašymu, atsiliepė ne tik galintys prisidėti finansiškai, tačiau ir medikai iš Lietuvos.

„Aktualiausia tėveliams, kad atsiliepė su patarimais gydytojai iš Lietuvos. Jiems paminėti, padėkoti, prasidėjus gydymui Lietuvoje, tikrai kelių žodžių nepakaks. Šaunūs, atsidavę, savo pašaukimo kelyje, tvirtai ir užtikrintai esantys Lietuvos šviesuliai. Nepaliko nelaimėje, nukreipė kur reikia, pasiūlė pagalbą. Kiti – net neprašomi.

Žinoma, laukia dar ilgas gijimo, reabilitacijos kelias. Bet dabar jaučiamės kur kas ramiau, kai toks užnugaris, ginantis savus“, – gerų žodžių negailėjo moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.