Teniso legenda Borisas Beckeris kalėjime priverstas badauti

Garsusis Vokietijos sportininkas, buvusi pirmoji pasaulio raketė Borisas Beckeris (54 m.) atsidūrė Vandsvorto kalėjime Londone. Čia, antrame pagal dydį Jungtinės Karalystės kalėjime, bausmę atlieka 1416 asmenų. Likimo ironija: Vandsvortas yra vos keturi kilometrai nuo Vimbldono, kur 1987-aisiais B.Beckeris tapo jauniausiu šio teniso turnyro nugalėtoju.

Tenisininkui paskirta dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmė. Jis pripažintas kaltu nuslėpęs milijoninės vertės turtą po to, kai 2017 metais paskelbė apie asmeninį bankrotą.<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Tenisininkui paskirta dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmė. Jis pripažintas kaltu nuslėpęs milijoninės vertės turtą po to, kai 2017 metais paskelbė apie asmeninį bankrotą.<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2022, 11:49 AM

Dabar jau teniso aikštynų legenda nebegali keltis, kada norėtų, valgyti, ko norėtų, susitikti su kuo nors, jei nori bendrauti.

„Jis nėra kalėjęs, todėl itin ryškus neatitikimas to gyvenimo, prie kurio buvo įpratęs, ir su kokiu dabar tenka susitaikyti. Anksčiau ne tik prabangiai gyveno laisvėje, bet ir, žinoma, galėjo keltis, kada nori, ir ką nori valgyti, bet kuriuo metu skambinti telefonu, naršyti po socialinius tinklus, eiti pasivaikščioti, apsipirkti. Visa tai – jau praeitis.

Dabar jo gyvenimą – kada atsikelti ir eiti miegoti – tvarko svetimi. Jis 6,5 kv. metro dydžio kamera turi dalytis su kitu kaliniu. Gali būti, kad nebenešios savo drabužių ir bus privaloma dirbti. Jis gali priimti lankytojus tik tuomet, jei tai leidžiama“, – taip garsaus tenisininko padėtį už grotų apibūdino žinomas kriminologijos ekspertas ir psichoterapeutas Marcus Rautenbergas (53 m.).

Visi šie nemalonūs pokyčiai B.Beckeriui reiškia didžiulį stresą. Juolab kad jį kamuoja klaustrofobija – uždarų erdvių, ankštų patalpų baimė.

Ar apskritai galima įprasti prie šios naujos situacijos?

„Prie kalėjimo gyvenimo B.Beckeris įpras tik tada, kai bus pasirengęs susitaikyti su ten galiojančiomis taisyklėmis. Jam reikėtų kreiptis į psichologą, su juo aptarti savo naująją padėtį ir atvirai pasakyti, kas jam kelia nerimą. Bet manau, kad jis gali pasielgti priešingai – neprašyti pagalbos. Borisas baiminasi, kad į viešumą galėtų patekti informacija apie jo emocinę savijautą“, – sakė M.Rautenbergas.

Blogiausia, kad, be laisvės praradimo, kalėjime dar ir laikas tarsi sustoja. Štai tada į galvą lenda įkyrios mintys, užplūsta skaudūs apmąstymai ir kyla depresijos pavojus.

„Jis neturėtų užsisklęsti, bet iš pat pradžių ieškoti pagalbos. Nuo kitų kalinių B.Beckeris turėtų mandagiai atsiriboti. Jam reikėtų elgtis kaip normaliam žmogui – nebūti pasipūtusiam ir būti gana atviram. Laiką kalėjime jis gali panaudoti ir pozityviai, pagalvoti, kodėl atsidūrė už grotų ir ko iš tos nemalonios situacijos gali išmokti“, – įsitikinęs M.Rautenbergas.

Ar B.Beckeris galėtų įsivaizduoti, kad kada nors paliks Didžiąją Britaniją ir vėl grįš į Vokietiją? Į šį dar prieš keletą metų pateiktą jo tėvynainių žurnalistų klausimą legendinis tenisininkas atsakė: „Šiais metais to negalime padaryti?“

Gal kada nors?

„Sunku atsakyti. Bet niekada neturėtum sakyti „niekada“, – atsakė B.Beckeris.

Po tenisininko suėmimo ir įkalinimo Londono Vandsvorto kalėjime pirmiausia Jungtinėje Karalystėje diskutuojama dėl jo sugrąžinimo į Vokietiją. Akivaizdu, kad kai kurie britai nori atsikratyti nusikaltėliu tapusios teniso aikštynų žvaigždės.

Kaip ir Vokietija, taip ir Jungtinė Karalystė gali išduoti nusikaltusius užsieniečius. Šios šalies vidaus reikalų ministro spaudos atstovas, paklaustas apie B.Beckerio atvejį, sakė: „Užsieniečio, nuteisto laisvės atėmimo bausme, deportacija bus svarstomas kuo greičiau.

Individualių atvejų nekomentuojame.“

Pagal galiojančią tvarką visi teismai privalo nedelsdami pranešti šios šalies Vidaus reikalų ministerijai, kai užsienietis nuteisiamas dvylikai mėnesių ir daugiau.

Ministerija, priimdama sprendimą dėl deportacijos, atsižvelgia į daugelį veiksnių. Itin svarbu ir tai, ar nuteistasis kelia pavojų visuomenei. Po to – ar nusikaltę užsieniečiai turi gyvenimo partnerį ar vaiką, Jungtinės Karalystės pilietį, kuris savo šalyje ir gyvena. Taigi – šeimą.

Bet B.Beckerio byla galėtų būti sudėtinga dėl svarbios politinės priežasties – „Brexit“. Atrodo, kad dauguma jam priskiriamų nusižengimų padaryti 2017-aisiais, kai Didžioji Britanija dar buvo Europos Sąjungos narė.

„Todėl pagal išstojimo iš ES sutartį ir toliau bus taikomos ES teisės nuostatos. Tad jam, Europos Sąjungos piliečiui, galioja speciali apsauga. Tai reiškia, kad tokie asmenys kaip ponas B.Beckeris, kuris Didžiojoje Britanijoje gyveno ilgiau nei penkerius metus, gali būti išsiųsti tik tuo atveju, jei kelia pavojų visuomenei. Tai, kaip man atrodo, jam negalioja“, – aiškino profesionalus advokatas Christopheris Cole’as.

Tad išsiųsti iš Didžiosios Britanijos garsųjį tenisininką bus ne taip paprasta. Net jei taip atsitiktų, savo tėvynėje puolusi teniso legenda visuomet laukiama.

Beveik mėnesį praleidęs griežtojo režimo Vandsvorto kalėjime B.Beckeris persikėlė į žemesnio saugumo lygio Hanterkombą.

Vandsvorto kalėjime tenisininkas skundėsi sąlygomis ir maistu. Jis negalėjo patikėti, kokios prastos kokybės ir kokiomis mažomis porcijomis patiekiamas maistas. Britų spaudos teigimu, B.Beckeris greitai įgriso sargybiniams ir erzino kalinius.

Tenisininkas skundėsi, kad Vandsvortas perpildytas ir čia nėra laikomasi jokių higienos normų.

Hanterkombo kalėjimas – vienintelis, kuris Didžiojoje Britanijoje turi patalpas užsienio piliečiams. Dauguma jų ten laukia deportacijos.

Jungtinėje Karalystėje B.Beckeris gyveno nuo 2012-ųjų, bet jos piliečiu netapo.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.