Džiazo muzikantai Trakuose ėmėsi neįprastos veiklos

Kai kartą Valerijus Ramoška (53 m.), sėdėdamas laivelyje Galvės ežero viduryje, trimitu užgrojo keletą džiazo temų, plojimai pasigirdo nuo visų ežero krantų. Kartu su juo tuomet buvusiam muzikantui Aringui Šumskui (57 m.) kilo netikėta idėja – jei muzika nuo vandens pasklinda po visas pakrantes, reikia rengti džiazo koncertus plaukiojančiame laive.

Kai kartą Valerijus Ramoška, sėdėdamas laivelyje Galvės ežero viduryje, trimitu užgrojo keletą džiazo temų, plojimai pasigirdo nuo visų ežero krantų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Kai kartą Valerijus Ramoška, sėdėdamas laivelyje Galvės ežero viduryje, trimitu užgrojo keletą džiazo temų, plojimai pasigirdo nuo visų ežero krantų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Kai kartą Valerijus Ramoška, sėdėdamas laivelyje Galvės ežero viduryje, trimitu užgrojo keletą džiazo temų, plojimai pasigirdo nuo visų ežero krantų.<br>S.Nemeikaitės nuotr.
Kai kartą Valerijus Ramoška, sėdėdamas laivelyje Galvės ežero viduryje, trimitu užgrojo keletą džiazo temų, plojimai pasigirdo nuo visų ežero krantų.<br>S.Nemeikaitės nuotr.
A.Šumsko dėka džiazas virš Galvės ežero skamba jau vienuoliktus metus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
A.Šumsko dėka džiazas virš Galvės ežero skamba jau vienuoliktus metus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Laive koncertuoja nemažai jaunų atlikėjų. Čia dainavo džiazo vokalą Hagos karališkojoje muzikos akademijoje studijuojanti Milda Mačiulaitytė (nuotr. viršuje).<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Laive koncertuoja nemažai jaunų atlikėjų. Čia dainavo džiazo vokalą Hagos karališkojoje muzikos akademijoje studijuojanti Milda Mačiulaitytė (nuotr. viršuje).<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 9, 2019, 4:17 PM

Daugiau nei prieš 10 metų du seni draugai, muzikantai Valerijus ir Aringas, grojantis bosine gitara ir fagotu, stebėjosi atradę Galvės ežero išskirtinumą – užgrojus jo viduryje muzika buvo girdima net Trakuose.

„Ir kuo ilgiau tada Valerijus pūtė trimitą, tuo labiau garsėjo pakrantėse susibūrusios publikos aplodismentai“, – kaip kilo idėja rengti džiazo koncertus Trakuose, Galvės ežeru plaukiojančiame laive, prisiminė jų organizatorius, Rūdiškių muzikos mokyklos vadovas A.Šumskas.

O dar po kurio laiko Valerijaus džiazo improvizacijas palydėdavo šūksniai: „Pakartot!“

„Kai per keliolika minučių sulaukėme šitokio pasisekimo, nutarėme, kad Trakuose reikia džiazo ant vandens.

Tuo metu įmonė „Baltų amatai“ kaip tik buvo pasistačiusi nedidelę naują baržą, kurią nutarėme išsinuomoti ir joje rengti koncertus“, – džiazo laivo kelionių pradžią priminė Aringas.

2008 metų vasarą įvairiose Lietuvos vietose grodavo vis tie patys džiazo muzikantai, tiktai susibūrę skirtingose grupėse arba pavieniui.

Todėl organizuojant koncertus ant vandens didelio pasirinkimo Aringas neturėjo, nors ir pats išpažįstantis džiazą, visus muzikantus puikiai pažinojo.

„Tada per vasaros sezoną vykdavo 8–10 koncertų. Sukviesti juose pagroti vis kitus muzikantus man tikrai nebūdavo lengva.

Grodavo tie patys trys ar keturi kolektyvai. Tiktai vėliau, kai iš studijų užsienyje ėmė grįžti ten džiazą studijuojantys jauni lietuviai, atsirado galimybė paįvairinti mūsų koncertų programas“, – pasakojo Aringas.

Šiuo metu jam muzikantų ieškoti nebereikia – jie patys jį susiranda ir siūlosi pagroti Galve plaukiojančiame laive, kuris jau virto tikru džiazo klubu.

Jaunų ir jau patyrusių muzikantų skambučių Aringas sulaukia dar rudenį.

„Ir jiems visai nesvarbu, kad honoraras – minimalus. Svarbiausia – dalyvauti džiazo fiestoje.

Prieš Jonines koncertavę Eglė Petrošiūtė ir „Dutch Jazz Trio“ mane susirado praėjusį gruodį. Tada su šiais muzikantais iš Nyderlandų bei jauna lietuve dainininke ir susitarėme dėl koncerto“, – patirtimi dalijosi Aringas.

Per dešimtmetį į džiazo fiestų gerbėjų gretas susibūrė puikiai šį muzikos žanrą išmanantys, jį mėgstantys ir suprantatys klausytojai ne tik iš Trakų, bet ir iš aplinkinių miestų. Kiekvieną savaitgalį laive galima pamatyti vis tuos pačius veidus. Taip susikūrė plaukiojantis džiazo fiestos klubas.

Bet kartais nutinka ir šmaikščių istorijų, mat Galvės ežero pakrantėse, ypač vasarą – daug laivų, kurie plukdo poilsiautojus bei turistus aplink Trakų pilį.

Todėl Aringui ne kartą yra tekę aiškinti žmonėms, kad užklydo ne į tą laivą, kad čia vyks koncertai, o ne pažintinės kelionės ežero pakrantėmis.

Prieš kelerius metus Aringas buvo priblokštas, pamatęs link džiazo laivo ateinantį senyvo amžiaus moterų pulkelį.

Pradėjęs joms aiškinti, kad ne ten pataikė, kad reikėtų paeiti tolėliau, link kitų laivų, kurie plukdo į ekskursijas turistus, dar labiau nustebo sulaukęs močiučių patikinimo: „Ne, ne, sūneli, mes pataikėme ten, kur ir norėjome pataikyti.“

Gerokai per septintą dešimtmetį peržengusios moteriškės geras dvi valandas džiazavo su jauna publika. Buvo matyti, kad jos išmano muziką, kurios klausėsi, o po to dėkojo jam už puikų koncertą, gerus muzikantus ir skoningą jų programą.

„Tos senjorės mane labai sujaudino ir tada supratau, kad mūsų koncertai priimtini bet kokio amžiaus žmonėms. Kita vertus, buvo gera pamoka, kad su kiekvienu klausytoju būtina elgtis deramai, pagarbiai, nes niekada negali žinoti, kas prieš tave stovi“, – su šypsena prisiminė koncertų patirtį Aringas.

Tačiau jis pastebėjo ir tai, kad kartais netyčia patekę į džiazo koncertus laive žmonės po kelių savaičių vėl sugrįžta.

Vadinasi, arba užsikrečia džiazu, arba susižavi tokiomis muzikinėmis kelionėmis Galve.

Kaip džiazo žinovas, Aringas galbūt ir norėtų į šios muzikos fiestą pakviesti jam patinkančius muzikantus, tačiau kuklus renginio biudžetas apie tai net pagalvoti neleidžia.

Tenka neigiamai atsakyti net ir į žinomų užsienio muzikantų, kurie siūlosi atvykti pagroti laive, laiškus.

„Šiais visuotinio bendravimo socialiniuose tinkluose laikais, matyt, žinia apie mūsų koncertus Trakuose jau pasklidusi plačiai po pasaulį, bet negalime sau leisti kviestis žinomų atlikėjų, negalėdami jiems sumokėti tiek, kiek jie iš tikrųjų verti“, – apgailestavo Aringas.

Džiazo fiestų organizatorius, stebėdamas pastarąjį dešimtmetį, kas groja koncertuose laive ar kas koncertuoja didžiosiose Lietuvos scenose, tvirtino galįs drąsiai daryti išvadą, kad džiazas mūsų šalyje smarkiai populiarėja.

„Anksčiau mes nedideliame rate klausydavomės tų pačių muzikantų, o šiuo metu džiazo banga kyla vis aukštyn.

Tai lemia atlikėjų profesionalumas, išprusimas ir atlikimo kokybė.

Be to, tarp jaunimo – tikras džiazo renesansas. Grįžę iš užsienio, kur studijavo aukštosiose muzikos mokyklose, jauni žmonės, sulaukę vos 18–20 metų, jau puikiai groja džiazą.

Jaučiasi kitokia jų grojimo kultūra, aukštas meninis lygis“, – dalijosi įžvalgomis Aringas.

Mokytis džiazo lietuviai vyksta į Nyderlandų, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Valstijų, Prancūzijos, Švedijos aukštąsias muzikos mokyklas.

Ypač daug jaunų Lietuvos muzikantų pastaruoju metu renkasi džiazo studijas Nyderlanduose, nes šios šalies muzikos mokyklose laikomasi praktikos, kad džiazo dėstytojai turi keistis kiekvieną mėnesį. Tai studentams suteikia galimybes ir ištobulinti savo grojimo techniką, ir plėsti džiazo akiratį.

Aringas pasidžiaugė sulaukęs vieno talentingiausių Lietuvos būgnininko, mušančio būgnus ir džiazo besimokančio nuo ketverių metų, Jono Filmanavičiaus pasiūlymo su savo kurso draugais iš Nyderlandų atvykti liepos mėnesį pagroti džiazo laive.

„Iš karto sutikau, nes manau, kad jauniems žmonėms, menkiausiai progai pasitaikius, tiesiog privalu suteikti galimybes muzikuoti. Kiek esu pastebėjęs, jauni džiazo muzikantai niekada negroja bet kaip. Jie labai atsakingai ruošiasi net trumpiausiems pasirodymams.

Per koncertų dešimtmetį laive nėra buvę atvejo, kad jauni atlikėjai pavėluotų ar būtų nepasirengę. Be to, nors kartais ir groja tos pačios sudėties grupės, kiekvienam koncertui būna paruošta vis kita skoninga programa“, – pasidžiaugė Aringas Lietuvos džiazo ateitimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.