Seime darbus pristatęs translytis menininkas: „Visuomenei labiau rūpi šunų teisės“

Menininkas ir LGBTQ+ aktyvistas Alex Kochan, studijuojantis grafiką Vilniaus dailės akademijoje, kviečia į parodą Lietuvos Respublikos Seime. Parodoje „Kodėl norėčiau būti šuo?“ pristatomi menininko darbai, inspiruoti realių ir jautrių asmeninių patirčių, kvestionuojant translyčio žmogaus tapatybę.

 A.Kochan darbai.
 A.Kochan darbai.
 A.Kochan darbai.
 A.Kochan darbai.
 A.Kochan darbai.
 A.Kochan darbai.
 A.Kochan darbai.
 A.Kochan darbai.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-07-18 14:19

Šokiruojantis parodos pavadinimas atspindi nemalonią būseną, kai, pasak menininko, ima susidaryti įspūdis, kad visuomenei labiau rūpi šunų, o ne žmonių iš pažeidžiamų visuomenės grupių teisės. „Džiugu, kad jaučiame stiprią empatiją gyvūnams, bet ar to negalėtų būti ir tarp žmonių, ypač, kai kalbame apie kiekvieno norą ir teisę būti savimi, būti oriu?“, – klausia jaunasis menininkas.

„Deja, pažvelgus į LGBTQ+ teisių kontekstą Lietuvoje, to supratimo vis dar pasigendame, todėl ir kyla noras būti šunimi. Suprantama, kad taip būtų ir patogiau, ir geriau, nes niekam nebereikėtų aiškintis dėl tapatybės, lyties, nekiltų įtampų dėl kreipinių ar vardo, būčiau šuo, kurio teisėmis pasirūpintų žmogus ir valstybė, o man ir gausybei žmonių, panašių į mane, nebereikėtų nieko niekam įrodinėti ar būti su kažkuo tapatinamiems“, – ironiškai parodos pavadinimą komentuoja autorius, kviesdamas ne tik apsilankyti parodoje, bet ir susimąstyti apie LGBTQ+ žmonių padėtį mūsų visuomenėje.

„Kūrinius įkvėpė mano, t.y. translyčio žmogaus, ne itin maloni gyvenimiška patirtis, kurioje būta gausybės pastebėjimų apie lytį ar LGBT+ bendruomenės veikimą sociume. Nors viena pamatinių mano kūrybos priežasčių yra diskriminacija, aš vis tiek nevengiu ironijos ir žaidimo su mane demonizuojančiais balsais, manąją tapatybę lyginančiais su absurdiškais demonų ar žvėrių įvaizdžiais“, – apie savo kūrybą pasakoja menininkas.

Alex Kochan Vilniaus dailės akademijoje studijuoja grafiką, tad dauguma parodos darbų – vykdomo meninio tyrimo dalis. Menininkas tiria mitus, nesusipratimus, paradoksus susietus su jo tapatybe bei įvairias LGBTQ+ marginalizuojančias praktikas, kurios grafikos darbuose meistriškai prabyla gyvūnėlių ir simbolių kalba. Tokių sąsajų tarp žvėriškų ar mitologinių įvaizdžių ir įvairių lyties bei seksualumo apraiškų perteikimui menininkas pasitelkė įvairias grafikos technikas nuo giliaspaudės iki šilkografijos.

Pasak Alex Kochan parodoje pristatomuose darbuose galima bus pamatyti įvairių būtybių, čia pasitelkiami mitai ir savotiški ritualai, o personažai virsta simboliais. Pavyzdžiui, vienaragis tampa laisvės ir „kitoniškumo“ simboliu, juokdarys – lyg homofobo mintyse nutapytas LGBT+ aktyvistas ir pan.

„Darbuose įkūniju įvairius paradoksus, pavyzdžiui, šilkografijose, kuriose personažai šoka tamsoje, o dienai atėjus ši erdvė tampa spyglių pilna pieva, kalbu apie tai, kad paprastai naktis ar tamsa nėra asocijuojama su saugumu, tačiau LGBT+ žmonėms ji dažnai tampa saugia prieglauda bendrauti ir švęsti. Laisvė tampa įmanoma tik užslėptose ar pogrindinėse vietose tamsiuoju paros metu, o būti šviesoje reiškia būti vertinamu ir pažeidžiamu“, – pasakoja autorius.

Kita vertus, Alex Kochan teigia, kad jo kūryboje yra svarbus ir bendruomeniškumo aspektas, nes jis leidžia pažvelgti į problemos šerdį ne tik per asmeninę, bet ir bendruomeninę prizmę.

Alex Kochan paroda atidaroma liepos 12 dieną, 13 val, Lietuvos Respublikos Seimo II-ųjų rūmų, 1 aukšto galerijoje. Parodą globoja Seimo narys Tomas Tomilinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.