Karaliaus pavardė: kokią pavardę turi Charlesas III?

Kalbant apie Jungtinės Karalystės karališkąją šeimą, visi karališkieji asmenys dažniausiai įvardijami vardais: karalius Charlesas III, princas Williamas, princas Harry.

Charlesas ir Elizabeth II.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Charlesas ir Elizabeth II.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Charlesas III.<br>Scanpix/AP nuotr.
Charlesas III.<br>Scanpix/AP nuotr.
​Karalius Charlesas III.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Karalius Charlesas III.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 3:52 PM, atnaujinta Sep 9, 2022, 4:15 PM

Vis dėlto, kad ir kokios išskirtinės šeimos atstovai jie yra, tai – realūs žmonės, savo šalies piliečiai, ir, kaip ir visi kiti, jie turi ne tik vardus, bet ir pavardes. Taigi, kokia naujojo karaliaus Charleso III pavardė?

Karalius Charleso III motina karalienė Elizabeth II buvo iš Windsorų giminės, o tėvas princas Philipas turėjo Mountbatteno pavardę.

Nors tradiciškai karališkoji šeima neprivalėjo turėti pavardžių, 1917 m. karalius George'as V nusprendė naudoti Windsoro pavardę ne tik kaip savo dinastijos, bet ir savo šeimos pavardę. Taigi, jo duktė Elizabeth II buvo Windsor.

Tuo tarpu princas Philipas gimė kaip Graikijos ir Danijos princas Philipas. 1947 m., būdamas 26-erių, jis prisiėmė Mountbatteno pavardę, kuomet tapo Jungtinės Karalystės piliečiu ir atsisakė savo graikiškų bei daniškų titulų.

Mountbattenas buvo jo senelio iš motinos pusės, princo Louiso iš Battenbergo, pavardė, kurią pastarasis prisiėmė atsisakęs savo vokiškų titulų ir tapęs britu.

Windsoras ar Mountbattenas?

Naujasis Jungtinės Karalystės karalius Charlesas yra Windsorų dinastijos palikuonis, bet faktiškai jis yra Mountbattenas-Windsoras. Dar savo valdymo pradžioje karalienė Elizabeth II nustatė, kad jos palikuonių pavardė bus Mountbattenai-Windsorai.

Karališkosios šeimos tinklalapyje aiškinama: „Karališkoji pavardė Windsor buvo patvirtinta karalienės po jos įžengimo į sostą 1952 m. Tačiau 1960 m. karalienė ir Edinburgo hercogas nusprendė, kad norėtų, jog jų tiesioginiai palikuonys būtų skiriami nuo likusios karališkosios šeimos (nekeičiant karališkosios dinastijos pavardės), mat Windsorai yra pavardė, kurią nešioja visi George'o V vyriškos lyties palikuonys ir nesusituokusios moteriškos lyties palikuonės.“

Pavardė Mountbatten-Windsor pirmą kartą oficialiame dokumente pasirodė 1973 m., kai princesė Anne registravo santuoką su kapitonu Marku Phillipsu.

Gali naudoti dar vieną pavardę

Karališkosios šeimos nariai dažniausiai įvardijami nurodant jų oficialius titulus ir vardą. Pavardės jiems prireikia labai retai. Iki motinos mirties karalius dažniausiai buvo vadinamas princu Charlesu ir Velso princu.

Visgi yra keletas atvejų, kuomet ir karališkosios šeimos nariams prireikia pavardės. Karalius Charlesas, žinoma, gali naudoti Mountbatteno-Windsoro pavardę, bet tai – ne vienintelis variantas. Nuo devynerių metų iki šiol jis vadinosi Velso princu. Tad, remiantis karališkosiomis tradicijomis, jis prireikus gali naudoti ir pavardę Velsas (Wales).

Pilnas Charleso vardas yra Charlesas Philipas Arthuras George'as.

Parengta pagal cornwalllive.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?