Patvory pakasti nužudytų gyvūnų kūnelius siūlęsis religinių tiesų skleidėjas šokiravo savo pamąstymais

„Tikrai gerumas ir gailestingumas mane seks per visas mano gyvenimo dienas“, – vieną Biblijos eilučių savo feisbuko paskyroje cituoja Sigitas S., uoliai besidalijantis šeimų maršo judėjimo vedlių įrašais, skelbiantis žinias apie pasaulio „degradaciją“, „transgenderizmą“, „LGBT ideologiją“ ir tuo pat metu reklamuojantis savo siūlomas „paslaugas“ – pigų keturkojų žudymą. Raginimas smurtauti prieš keturkojus sudomino ir policijos pareigūnus. Vyro elgesį įvertino ir Valstybinė maisto ir veterinarijos (VMVT).

 Sigito S. pasiūlymas pigiai žudyti gyvūnus šokiravo daugelį.<br> 123rf nuotr.
 Sigito S. pasiūlymas pigiai žudyti gyvūnus šokiravo daugelį.<br> 123rf nuotr.
 Sigito S. pasiūlymas pigiai žudyti gyvūnus šokiravo daugelį.<br> 123rf nuotr.
 Sigito S. pasiūlymas pigiai žudyti gyvūnus šokiravo daugelį.<br> 123rf nuotr.
 Sigito S. pasiūlymas pigiai žudyti gyvūnus šokiravo daugelį.<br> 123rf nuotr.
 Sigito S. pasiūlymas pigiai žudyti gyvūnus šokiravo daugelį.<br> 123rf nuotr.
 Sigito S. pasiūlymas pigiai žudyti gyvūnus šokiravo daugelį.
 Sigito S. pasiūlymas pigiai žudyti gyvūnus šokiravo daugelį.
Daugiau nuotraukų (4)

jarmo.net

2022-10-05 12:05

Mano, kad gyvūnus žudyti galima

Religinio pobūdžio įrašais savo socialinio tinklo paskyroje dažnai besidalijantis vyriškis kitų vartotojų dėmesį šįkart patraukė ne dieviškosiomis tiesomis, o idėja, kaip atsikratyti augintinių.

„Tegul tai būna mano ir Dievo reikalas“, – portalui jarmo.net paklausus, kiek gyvūnų jau nužudė, atsakė Sigitas S.

Viename komentarų jis rašė: (kalba netaisyta) „Visiems siūlau labai efektingą, pigų ir greitą jums nereikalingų perteklinių augintinių mažinimo būdą, ypač jei esate silpnavalis žmogus, nebsugebantis su susitvarkyti su neplanuotai padidėjusia „šeimyna“ – skambinate man, atvažiuoju, paimu, nusivežu į savo sodybą ir atšalusius kūnelius patvory pakasu. Yra daugiametė patirtis. Gyvūnėliai nekankinami, sekundės bėgyje nugaišta, nespėję nei suprasti kas nutiko. Pigiau, nei „užmigdymas“ pas veterinatorių“.

Sigitas S. čia pat ragina skambinti jo feisbuko paskyroje nurodytu telefono numeriu arba rašyti asmenine žinute.

Jis turi savo nuomonę ir apie gyvūnų prieglaudas. „Prieglaudoms, t.y. tiems sadistams, aš džiaugsmo nesuteikiu. <...> Alternatyva yra senovinis ir tradicinis, visiems gerai žinomas nereikalingo prieaugliaus naikinimo būdas, liaudyje vadinamas „jūreivystės mokykla“. Tai yra tikrai nemalonus reikalas, tačiau būtinas. Geriau skadinti, neigu paleisti pasaulin papildomą vargą“, – kitame komentare teigė jis.

Vyriškis savo pasisakymais papiktino kitus feisbuko vartotojus. „Aš jau parašiau į e. policiją, bet raštelkit ir jūs. Ir reportinkit anketą, kad jo rašomų šūdų niekas nematytų. Gerai, kad tikite pragaru, Sigitai. Ten jums rezervuota speciali vieta“, – rašė viena internaučių, pasidalijusi Sigito S. parašytais komentarais.

Jo pasisakymai jau spėjo išplisti ir įvairiose gyvūnų teisių aktyvistų grupėse feisbuke.

Gyvūnų žudymo paslaugas siūlantis vyras komentuodamas situaciją portalui jarmo.net dalijosi pamąstymais, kad esą žmogus turi sielą, o gyvūnas – ne, todėl žmonės jau nuo senų laikų ir juos žudo bei tame nieko blogo esą nėra. „Mane erzina žmonių veidmainiškumas, kai jie kritikuoja, bet vakare, kai užsinori pavalgyti, tai perka mėsą“, – savo požiūrį dėstė jis ir klausė, ar musės sutraiškymas – irgi nusikaltimas.

Sigitas S. teigė, kad gyvūnus galima žudyti „iš reikalo“, o ne tam, kad žmogus pajustų malonumą.

Pasak jo, žudyti gali tik stiprios valios žmogus, esą ir medžioti anksčiau leisdavosi tik tie vyrai, kurie turėjo ypatingą ištvermę.

Paklaustas, ar turi gyvūnų, Sigitas S. atsakė teigiamai, tačiau patikino, kad jų žudyti tikrai neplanuojantis.

Sako, kad rašyti gali ką tik nori

Paties vyriškio profilyje – tikras minčių margumynas. Jame atgulė Sigito S. pamąstymai ir kitomis temomis, dalijamasi pašalinių vartotojų įrašai, kuriuose skleidžiamos tariamos dieviškosios tiesos. Neretai įrašai nutaikyti prieš LGBTQ+ asmenis bei vakcinas.

Pavyzdžiui, jis dalijasi puslapio „Dievo Žodis – Šventasis Raštas“ įrašu. „Neleiskime išsigimti mūsų širdims, neva berniukas su sijonu tai nieko keisto, transgenderizmas – nieko baisaus, transeksualizmas – taip pat nieko keisto, narkotikų legalizavimas – visai šaunu“, – rašoma jame.

Kitame Sigito S. pasidalintame įraše giriama būsimoji Italijos premjerė Georgia Meloni. Cituojami jos žodžiai: „Man atimta teisė save vadinti itale, krikščione, moterimi, motina. Nes aš privalau būti pilietis x, lytis x, tėvas 1, tėvas 2, aš turiu būti skaičius“.

Vyriškio dėmesį patraukė ir įrašas, kuriame kritikuojama „LGBT ideologija“.

Tarp įrašų – ir šeimų maršo judėjimo himno autoriaus Romo Dambrausko himnas „Kelkis, Lietuva“, nuoroda į kito gerai žinomo šio judėjimo šalininko Artūro Orlausko vaizdo įrašą.

„Aš protestuoju prieš priverstinę vakcinaciją, priverstinį žmonių testavimą, galimybių pasą!“, – feisbuke skambiai pareiškė Sigitas S. praėjusiais metais, kai Lietuvoje siaučiant COVID-19 virusui Vyriausybė ėmėsi pandemijos valdymo priemonių.

„Jaučiuosi užpultas. Parašiau savo nuomonę. Tai dabar pažįstami ir šiaip žmonės man rašo, ar tikrai taip elgiuosi. Tačiau juk yra žodžio laisvė. Savo feisbuke galiu rašyti ką noriu“, – jarmo.net komentavo Sigitas S. ir pabrėžė, kad „nenutvertas už rankos – ne vagis“ ir jis nėra kaltas dėl jokio nusikaltimo, taigi, ir gyvūnų žudymo tol, kol teismas neįrodė kitaip.

Tiesa, vyriškis teigė, kad gal ir elgiasi neatsakingai, jog jo profilis yra viešai prieinamas ir visi gali matyti, ką jis galvoja įvairiomis temomis. „Taip susirandu sau priešų“, – sakė jis.

Atsakomybę turi prisiimti savininkai

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė akcentavo, kad pats žmogus jokiu būdu negali žaloti ar juolab žudyti gyvūno. Anot jos, tik ligos atveju galima kreiptis į veterinarą, kuris turi specialius vaistus ir gali atlikti vadinamąją užmigdymo procedūrą.

Anot jos, atsakomybę turėtų prisiimti ne tik asmuo, kuris neteisėtai žudo gyvūną, bet ir pastarojo savininkas, kuris tokius veiksmus atlikti leidžia.

B. Kymantaitė teigė, kad esant situacijai, kai gyvūno neina išlaikyti pačiam, jo savininkas turėtų dėti visas įmanomas pastangas, kad pasirūpintų, kad keturkojis turės kur gyvens, pavyzdžiui, žmogus turėtų aktyviai dėti skelbimus socialiniuose tinkluose, klausinėti aplinkinių, gal kažkas augintinį norėtų priglausti, o ne tiesiog skubėti nešti į artimiausią gyvūnų prieglaudą ir ten jį palikti ar dar blogiau – atiduoti į budelių rankas.

Anot V. Kymantaitės, įstatymai, numatantys atsakomybę už žiaurų elgesį su gyvūnais, yra sureguliuoti pakankamai gerai, tačiau dėl jų taikymo kyla iššūkių. „Tam, kad būtų įrodytas žiaurus elgesys su gyvūnu, yra reikalinga, jog asmuo tai paliudytų, pavyzdžiui, teisme, nors žmonės neretai to nenori, o praneša anonimiškai“, – sakė ji.

Dažniausi atvejai, su kuriais susiduria gyvūnų teisių aktyvistai, yra keturkojų nepriežiūra, netinkamos ir gyvūnams pavojingos sąlygos, kai augintinius tenka iš šeimininkų paimti.

Tikslinamos aplinkybės

Jarmo.net dėl šios situacijos komentaro kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) bei Policijos departamentą.

„Rietavo pareigūnai yra gavę kelis pranešimus dėl elektroninėje erdvėje pasirodžiusios šitos informacijos. Tikslinamos aplinkybės“, – nurodė Policijos departamento Komunikacijos skyrius.

VMVT informavo, kad yra gavusi pranešimą apie socialinėje medijoje pasirodžiusį įrašą, informaciją perduota policijai.

„Kadangi skelbime yra tokia minima tokia informacija kaip „ilgametė patirtis“, „žudymas“, jei ši informacija atitiktų tikrovę, tai asmeniui grėstų baudžiamoji atsakomybė už žiaurų elgesį su gyvūnais, pagal BK. Tai yra policijos kompetencijos klausimas.

Jei nebūtų nustatyta, kad vyko gyvūnų žudymas, tai tokie pranešimai galėtų būti vertintini, kaip Gerovės įstatymo 4 str. 1 d. nurodyti veiksmai: 1. Draudžiama žiauriai elgtis su gyvūnais ir juos kankinti, bet kokiomis priemonėmis tiesiogiai ar netiesiogiai propaguoti ir skatinti žiaurų elgesį su gyvūnais, jų kankinimą, kurstyti smurtą prieš gyvūnus. Kadangi asmuo „kviečia asmenis pasiryžti atiduoti gyvūnus į jo rankas“, kad jis juos neaiškiais būdais nužudytų, tai skatina priešingą teisei elgesį su gyvūnais“, – rašoma VMVT atsiųstame atsakyme portalui jarmo.net

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.