Iš didmiesčio į vienkiemį Kėdainių rajone persikėlusi šeima savo kieme įrengė neįtikėtiną statinį

„Ši vieta mums magiška“, – teigia Vida Šatkauskienė, kuri kartu su vyru Simu pačiame Lietuvos viduryje, Kėdainių rajone esančioje sodyboje įrengė Garsios tylos observatoriją. Šeima susidomėjusius kviečia susipažinti ne tik su Visatos paslaptimis, bet ir lėtu gyvenimo būdu.

Iš didmiesčio į vienkiemį persikėlę Šatkauskai atgal į miestą grįžti nenori. <br>lrytas.lt koliažas.
Iš didmiesčio į vienkiemį persikėlę Šatkauskai atgal į miestą grįžti nenori. <br>lrytas.lt koliažas.
Simas Šatkauskas astronomija domėjosi nuo 2 klasės.<br>U.Unguraitytės nuotr.
Simas Šatkauskas astronomija domėjosi nuo 2 klasės.<br>U.Unguraitytės nuotr.
Iš didmiesčio į vienkiemį persikėlę Šatkauskai atgal į miestą grįžti nenori. <br>U.Unguraitytės nuotr.
Iš didmiesčio į vienkiemį persikėlę Šatkauskai atgal į miestą grįžti nenori. <br>U.Unguraitytės nuotr.
Iš didmiesčio į vienkiemį persikėlę Šatkauskai atgal į miestą grįžti nenori. <br>U.Unguraitytės nuotr.
Iš didmiesčio į vienkiemį persikėlę Šatkauskai atgal į miestą grįžti nenori. <br>U.Unguraitytės nuotr.
Vida Šatkauskienė kaime atrado ir naujų pomėgių.<br>U.Unguraitytės nuotr.
Vida Šatkauskienė kaime atrado ir naujų pomėgių.<br>U.Unguraitytės nuotr.
Šatkauskų sodyba Kėdainių rajone.<br>U.Unguraitytės nuotr.
Šatkauskų sodyba Kėdainių rajone.<br>U.Unguraitytės nuotr.
Šatkauskų sodyba Kėdainių rajone.<br>U.Unguraitytės nuotr.
Šatkauskų sodyba Kėdainių rajone.<br>U.Unguraitytės nuotr.
Šatkauskų sodyba Kėdainių rajone.
Šatkauskų sodyba Kėdainių rajone.
Savo kieme Šatkauskai įkūrė Garsios tylos observatoriją.<br>U.Unguraitytės nuotr.
Savo kieme Šatkauskai įkūrė Garsios tylos observatoriją.<br>U.Unguraitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 7:45 PM

Atrado naujų pomėgių

Norint pasiekti Šatkauskų sodybą tenka palypėti į kalnelį, tačiau Vida pasakoja, kad būtent tokia sodybos vieta slepia įdomų faktą. Būtent čia anksčiau buvo Nevėžio krantas.

„Lygiagrečiai kelio, kuriuo atvažiuojate, už 700 metrų teka Nevėžis. Mūsų namas yra ant kalniuko, tai galite įsivaizduoti kokio dydžio buvo Nevėžis“, – šypsojosi moteris.

Vos įžengus į sodybos teritoriją lankytojus pasitinka ir dideliame sode karaliaujantys keturi ožiai. Moteris atviravo, kad daug kam toks sodas sukelia klaidingą nuomonę, tačiau taip jie stengiasi išlaikyti natūralumą.

„Dauguma, kai pamato mūsų sodą sako, kad čia apleista... Visgi, apleista yra tada, kai jau medžių šakos su žeme sukimba ir pro jas praeiti neįmanoma.

Mes nesakome, kad čia apleista, mes sakome, kad čia natūralus sodas. Mes čia žolės nepjauname, bet turime darbininkus – 4 ožius“, – kalbėjo sodybos šeimininkė.

Sodyboje Šatkauskai gyvena jau 11 metų, o šią vietą įsimylėjo iškart. Taip pat besistengdami gyventi darnoje su gamta, vienkiemio gyventojai ne tik sužinojo įdomių dalykų, tačiau ir atrado naujų pomėgių. Apie vieną jų pasakojusi Vida sakė, kad po juoką keliančios istorijos ji susidomėjo ornitologija.

„Vieną pavasarį drevėje radome kiaušinių. Mes, miestiečiai, tuos kiaušinius susirinkome ir suvalgėme. Kitą pavasarį toje pačioje drevėje vėl radome kiaušinių ir šalia tupintį paukštį, kuris mums buvo nežinomas. Nuo to prasidėjo mano draugystė su ornitologija.

Aš nufotografavau tą paukštį, nusiunčiau ornitologams ir klausiau, kas čia per paukštis, o jie į mano klausimą atsakė klausimu – kokios mano koordinatės?

Pasirodė, kad čia yra didysis dančiasnapis, vandens paukštis, įtrauktas į Lietuvos raudonąją knygą, o mes valgėme kiaušinius“, – juokėsi moteris.

Į miestą grįžti nenori

Tiek Vida, tiek Simas – tikri miesto vaikai. Kilę iš Klaipėdos, vėliau beveik dešimtmetį gyveno Kaune, tačiau gyvenimas galiausiai atvedė į kaimą. Kai daugybė lietuvių emigravo į užsienio šalis, Šatkauskų šeima „emigravo“ į vienkiemį.

„Mes irgi galvojome emigruoti, bet su trimis vaikais buvo sudėtinga ir tada šovė crazy idėja keltis į kaimą. Ką mes čia darysime, tikrai nežinojome ir neturėjome jokių idėjų. Tiesiog kritome į balą“, – sakė moteris.

Visgi, jau keletą metų pora aktyviai užsiima mokslo populiarinimu. Nors anksčiau Vida dirbo anglų kalbos mokytoja, tačiau įgytas švietimo vadybos diplomas padėjo ir vystant naują veiklą namuose. Tiesa, moteris neslepia – laisvadienių turi nedaug, tačiau tai jai jau ne problema.

„Laisvadienių čia nėra, bet tame ir kaifas. Iš pradžių, aišku, buvo sunku. Aš – visiška miestietė. Man iš pradžių buvo sunku, niekas čia man netiko, bet ilgainiui pasirodė, kad viskas tinka, viskas čia labai gerai ir į miestą grįžti tikrai nenoriu. Visiems linkiu susikurti tokį gyvenimą.

Visko būna, negaliu sakyti, kad čia viskas super, būna ir blogesnių dienų. Mes neturime, ko slėpti, todėl ir kviečiame į tokį gyvenimą, kokį mes gyvename“, – kalbėjo ji.

Išpildė vaikystės svajonę

Sodybos kieme susidomėjimą kelia ne tik sodas ir ožiai, tačiau ir du nedideli pastatai slepiantys Garsios tylos auditoriją. Ši, jau metus sėkmingai žmones į Gailiakaimį traukianti, veikla yra Simo Šatkausko vaikystės svajonės išsipildymas.

„Tai yra mano „liga“ nuo 2 klasės“, – apie astronomiją besišypsodamas sakė vyras.

Viename paties Simo suprojektuotame pastate slepiasi teleskopas, kurio vardas – RASA, pagal pirmąsias jo pavadinimo raides – Rowe-Ackerman Schmidt Astrograph. Simas pasakojo, kad šio teleskopo paskirtis yra kosmoso fotografija, o kartu jis labai tinkamas Visatos stebėjimui realiu laiku, todėl puikiai tarnauja vedamoms edukacijoms.

Edukacijas apie Visatos ir Kosmoso paslaptis Šatkauskai pradėjo vesti mokyklose. Jų programą Lietuvoje yra išklausę jau daugiau kaip 50 tūkst. mokinių. Visgi, susidomėjus vaikams, tokiomis žiniomis susidomėjo ir jų tėvai, todėl veikla persikėlė ir į sodybą, o per metus observatoriją aplankė apie 1,5 tūkst. lankytojų.

„Su Kultūros pasu mes smagiai darbavomės ir tada pasistatėme vieną pastatą, kuriame stovi mūsų teleskopas. Tada vaikų tėvai pradėjo sakyti, kad „Pas vaikus atvažiuojate, bet mes irgi norime sužinoti.“ Tada pasistatėme antrą pastatą, sudėjome kėdes ir kažkaip telpame, ten vedame edukacijas“, – pasakojo Vida.

Simas pasakojo, kad skirtingais metų laikais, taikantis prie besikeičiančių dangaus kūnų, vykdomos skirtingos programos. Šiuo metu observatorijoje vykdoma programa „Rudens dangus. Žvaigždžių mirties paslaptys“, kuri netyčia susisiejo ir su Vėlinėmis, tačiau šis sutapimas – ne vienintelis.

„Po Kalėdų pakyla Orionas ir ten yra puikių žvaigždžių gimimo pavyzdžių. Žiemos danguje būna žvaigždžių gimimo stebuklas, o Kalėdos yra gimimo šventė, todėl tai – irgi gražus sutapimas.

Vasarą pakyla galaktikų pulkai su Liūto ir Mergelės žvaigždynais ir tada būna galaktikų programa, kuri tęsiasi visą vasarą. Vasarą taip pat kviečiame atvykti stebėti Saulės, nes ji dabar vis aktyvėja, yra daug protuberantų, dėmių. Ją stebint galima beveik meditacijas vykdyti, nes Saulė dabar yra labiausiai kintantis dangaus kūnas“, – kalbėjo vyras.

Entuziastų daugėja

Šatkauskų sodyboje taip pat jau treti metai vyksta ir besidominčių astronomija sąskrydžiai. Paskutinis toks vyko rugsėjo pabaigoje.

„Į sąskrydžius kviečiame ir astrofizikus, jie skaito paskaitas, žmonės būna labai patenkinti. Taip pat pasikviečiame ir teleskopų pardavėjus, kad paaiškintų, kokie teleskopai vyrauja rinkoje, jei žmonės domisi. Į tokius sąskrydžius susirenka iki 100 žmonių“, – kalbėjo vyras.

Simas džiaugėsi, kad nors daugiausiai entuziastų yra Amerikoje, tačiau šį pomėgį atranda ir vis daugiau lietuvių.

„Absoliučiai mėgėjiška astronomija pirmauja Amerikoje ir tada, kai vyko kosminis lenktyniavimas, tai buvo labai aktyvus dalykas Rusijoje.

Pastebima, kad Amerikoje labai dažnai pensinio amžiaus žmonės, tie, kurie buvo jauni, kai buvo pirmieji išsilaipinimai Mėnulyje. Jie dabar išeina į pensiją, savo santaupas deda į tokią techniką, turi savo forumus ir matomas labai didelis aktyvumas.

Lietuvoje mūsų taip pat yra ir ganėtinai daug. Mėgėjų ratas padidėjo per pandemiją, kaip ir visame pasaulyje. Lietuvoje padaugėjo astrofotografija užsiimančių žmonių, susipirkusių gana rimtą techniką“, – teigė Simas.

Nors Vida vyro pomėgį žinojo jau seniai ir nesipriešino nei tokios veiklos pradžiai, nei technikos pirkimui, tačiau nė vienas iš keturių vaikų kol kas Simo pėdomis nesiruošia sekti.

„Žmona jau susigyvenusi su mano šita aistra, o kai pamatė, kad galbūt pavyks iš to pragyventi, tai visai apsidžiaugė. Taip pat turiu keturis vaikus ir kol kas nei vienas iš jų nerodo susidomėjimo. Ir tegul“, – juokėsi vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.