Nevaikštanti ukmergiškė labiausiai troško gyventi be tėvų globos: džiaugiasi radusi tvirtą užnugarį

Nuo gimimo cerebrinį paralyžių turinti ir neįgaliojo vežimėliu judanti ukmergiškė Indrė Kručkauskaitė (31 m.) asmenine pagalba naudojasi nuo 2020-aisiais vykdyto bandomojo projekto. Per tą laiką jos gyvenime įvyko daug pokyčių, vienas svarbiausių – įgyvendinta idėja gyventi savarankiškai, be tėvų globos. Ir jai puikiai sekasi gyventi socialiniame būste.

Asmeninę pagalbą Ukmergės rajono savivaldybėje organizuoja ir teikia Ukmergės socialinių paslaugų centras, o ja naudojasi 34 įvairaus amžiaus skirtingą negalią turintys žmonės.
Asmeninę pagalbą Ukmergės rajono savivaldybėje organizuoja ir teikia Ukmergės socialinių paslaugų centras, o ja naudojasi 34 įvairaus amžiaus skirtingą negalią turintys žmonės.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 8:00 AM, atnaujinta Dec 19, 2022, 3:41 PM

Kauno kolegijoje Indrė baigė buhalterinės apskaitos studijas, įkūrė mažąją bendriją ir sėkmingai dirba. Moteris neleidžia negaliai jos riboti – turi įvairių pomėgių, stengiasi išbandyti naujus dalykus ir dievina bendravimą.

Apie galimybę gauti asmeninę pagalbą, kuri tapo ypač reikalinga pradėjus gyventi atskirai, Indrė sužinojo iš savivaldybės ir Socialinių paslaugų centro atstovų. Dabar mergina ja naudojasi 6 valandas per savaitę.

„Asistentė Ramunė yra ir mano moralinis ramstis, ir partnerė bendroje fizinėje veikloje. Ji padėjo persikraustyti į naujus namus, nuolatos kartu tvarkomės buityje, apsiperkame, išmėginame įvairius receptus, vykstame į kirpyklą, einame pasivaikščioti, lankomės renginiuose.

Su ja ne tik jaučiuosi saugiau ir drąsiau, bet ir labiau pasitikiu savimi. Ji – pats tvirčiausias mano užnugaris. Mūsų kuklūs darbiniai santykiai pamažu užaugo iki tikros draugystės. Mano draugai dažnai sako, kad mūsų nuostabi bendrystė atsispindi net nuotraukose.

Už šią pagalbą aš sumoku labai nedaug ir tikrai negaila, nes gaunama nauda keleriopai didesnė. Todėl labai noriu pakviesti visus, kuriems reikalinga tokia pagalba, išdrįsti ją išmėginti. Atvirai bendraukite su pagalbos teikėjais, išsakykite norus ir lūkesčius. Atverkite galimybėms duris“, – gerąja patirtimi dalijosi Indrė.

Ramunė Svilainienė (45 m.) didžiąją gyvenimo dalį dirbo prekybos srityje, o dabar yra Socialinių paslaugų centro darbuotoja – 6 žmonių asmeninė asistentė.

„Atėjo gyvenime tokia akimirka, kai supratau, kad noriu pokyčių. Geras materialinis atlygis nebeteikė džiaugsmo, o noras padėti kitam kasdien stiprėjo. Nieko nelaukdama baigiau socialinio padėjėjo kursus ir pradėjau dirbti asistente. Šis darbas man labai patinka ir tinka – mėgstu bendrauti, esu draugiška. Su Indre užsimezgė labai nuoširdus ryšys. Jaučiuosi visavertė, kai galiu padėti kitam“, – kalbėjo Ramunė.

Jai tai – puikus savęs išbandymas, naujų iššūkių įveikimas, baimių, abejonių suvaldymas, dvasinis sutvirtėjimas.

„Būdama su savo klientais aš nematau jų negalios. Dažnai pagaunu save galvojančią, kad aš ne dirbu, o smagiai leidžiu laiką bendraudama su žmonėmis. Man patinka suburti savo klientes ir drauge užsiimti bendra veikla. Puikiai jaučiamės kartu, tad susitinkame ne tik darbo valandomis, bet ir savaitgaliais ar per atostogas.

Taip didiname ir savo socialinių ryšių ratą. Nuoširdžiai linkiu tapti asistentais. Be abejo, reikia ryžto ir kantrybės, kol atrandi raktą į kliento širdį. Bet vėliau nė pats nepastebi, kaip su juo susidraugauji, o darbas tampa geras emocijas dovanojančia veikla. Patirti tai tikrai verta“, – patikino Ramunė.

Asmeninę pagalbą Ukmergės rajono savivaldybėje organizuoja ir teikia Ukmergės socialinių paslaugų centras, o ja naudojasi 34 įvairaus amžiaus skirtingą negalią turintys žmonės.

„Pageidaujantys gauti tokią pagalbą turi kreiptis į savivaldybės Socialinės paramos skyrių. Jokių apribojimų amžiui, negalios pobūdžiui ir pagalbos trukmei nėra. Pagal poreikį pagalbą žmogui gali teikti ir keli asistentai“, – sakė Ukmergės savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė.

Asistentą pasiūlo anksčiau minėtas centras arba pats klientas gali pasitelkti žmogų, nesusijusį artimais giminystės, santuokiniais ryšiais ar su kuriuo negyvena, netvarko bendro ūkio, taip pat jei jis nėra neįgaliojo globėjas ar rūpintojas arba neįgaliojo aprūpintojas.

Asmeniniu asistentu gali būti fizinis asmuo, kuris yra išklausęs 40 valandų įžanginius individualios priežiūros personalo mokymus ar įgijęs socialinio darbo kvalifikacinį laipsnį, arba baigęs socialinio darbo studijų krypties programą, ar įgijęs socialinio darbuotojo padėjėjo, lankomosios priežiūros ar asmeninio asistento kvalifikaciją.

Norint juo tapti ir turint tinkamą išsilavinimą reikėtų kreiptis į tą patį Socialinių paslaugų centrą. Svarbiausias asistento uždavinys – visus veiksmus atlikti kartu su turinčiu negalią, o ne padaryti už jį.

Pavyzdžiui, asistentas gali padėti pasirūpinti asmens higiena, maistu, judėti ten, kur nėra pritaikyta aplinka, surasti tinkamą transporto priemonę, palydėti į reikiamą instituciją, organizuoti laisvalaikį, pagelbėti bendraujant, tvarkant finansinius išteklius ir pan. Bet asistentas neatlieka už paslaugos gavėją buities darbų, negamina maisto, nevykdo slaugytojo, slaugytojo padėjėjo, mokytojo padėjėjo funkcijų, nelydi vaiko iki 16 metų į sveikatos priežiūros įstaigas.

„Kiekvieno mėnesio pabaigoje asistentas teikia ataskaitą paslaugų centrui. Nuoširdžiai kviečiu išbandyti ir naudotis asmenine pagalba, kuri padės tapti savarankiškesniam ir leis lygiomis teisėmis dalyvauti visuomeniniame gyvenime. O norintys tapti asistentais visada laukiami“, – kvietė A.Leonavičienė.

Atraskite naujas galimybes

  • Kampanija „Atrask galimybes“ skirta supažindinti su asmenine pagalba ir skatinti ja naudotis. Atraskite naujas galimybes ir laisvę gyventi!
  • Kampaniją „Atrask galimybes“ inicijuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.
  • Daugiau informacijos apie asmeninės pagalbos teikimą ieškokite Neįgaliųjų reikalų departamento svetainėje www.ndt.lt ir „Facebook“ paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.