Svarbiausia – tai slaugomo žmogaus orumo jausmas

Šiandien kviečiame užsukti į Veisiejų miestą ir susipažinti su laidos „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ heroje Virginija Savostiene. Nusižengsime etiketui ir išduosime, kad Virginijai 56-eri. Šį pavasarį moteris įgijo jau trečią specialybę. Jos profesinis kelias prasidėjo vos įgijus pedagoginį išsilavinimą. Virginija kurį laiką dirbo mokytoja, vėliau ištekėjo, susilaukė vaikų ir po to nebenorėjo grįžti į pedagoginį darbą. Ji pasirinko kitą kelią. Veisiejų socialinės globos namuose tuo metu buvo renkama socialinių darbuotojų, slaugytojų ir jų padėjėjų komanda, Virginija sudalyvavo atrankoje ir jau 20 metų dirba šioje įstaigoje slaugytojo padėjėja.

Socialinio darbuotojo padėjėja, pameistrė Virginija Savostienė.
Socialinio darbuotojo padėjėja, pameistrė Virginija Savostienė.
Socialinio darbuotojo padėjėja, pameistrė Virginija Savostienė.
Socialinio darbuotojo padėjėja, pameistrė Virginija Savostienė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 14, 2023, 3:56 PM, atnaujinta Apr 14, 2023, 3:57 PM

Veisiejų socialinės globos namuose gyvena 128 gyventojai, dirba 78 specialistai. Kolektyvas čia ne mažas, kuriame Virginija aučiasi labai gerai. Ji sako, kad dirbti su žmonėmis, kuriems reikia nuolatinės priežiūros nėra lengva, tačiau šis darbas suteikia prasmės jausmą. Ji nesigaili, kad kažkada atsisakė pedagogo karjeros.

Visai šalia Veisiejų socialinės globos namų įsikūręs Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filialo Verslo ir technologijų skyrius. Būtent čia Virginija mokėsi socialinio darbuotojo padėjėjo profesijos, kuri dar šiemet bus pradėta vadinti individualios priežiūros darbuotojo specialybe. Virginija tam tikrus programos modulius mokėsi pameistrystės būdu. Tai reiškia, kad 30 procentų laiko buvo paskaitose, o 70 procentų mokymo sudarė praktika darbovietėje. Tokį mokymosi būdą šalies profesinėse mokyklose diegti skatino šalies verslas, nes labai trūko ir vis dar trūksta įvairių profesijų specialistų. Mokymas pameistrystės būdu vyksta daugelyje šalies profesinių mokyklų. Šis mokymosi būdas pradėtas diegti prieš gerą dešimtmetį.

Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filialas, aprėpiantis Druskininkų ir Veisiejų kraštą, jau užmezgė santykius su vietos verslo įmonėmis. Pameistrystės mokymosi būdas patinka visoms pusėms – besimokantiems, verslui ir mokymo įstaigai.

Veisiejų Verslo ir technologijų skyriuje mokosi 240 mokinių. Socialiniodarbuotojo padėjėjo profesija, pasak skyriaus vedėjo Romualdo Makausko, puikiai tinka mokytis pameistrystės būdu.

Pameistrystė būdu besimokantys dažniausiai, baigę mokslus, lieka dirbti pagal įgytą specialybę. Tai labai motyvuoja ir mokymo centrus, ir darbdavius, kurie gali „užsiauginti“ naują kvalifikuotų darbuotojų kartą.

Socialinio darbuotojo padėjėjo profesijos studijos truko du metus, Virginija sako, kad ji, kaip ir kiti besimokantys, ateityje nori dirbti pagal profesiją. Paklausta, kokių asmeninių savybių reikia turėti norinčiam būti socialinio darbuotojo padėjėju, Virginija atsako, kad vienas iš svarbesnių dalykų, kurį turi nuolatos prisiminti slaugytojas – tai slaugomo žmogaus orumo jausmas.

Visą Virginijos istoriją žiūrėkite laidoje „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ per „Lietuvos ryto“ televiziją šeštadienį 17 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.