Moteris nuėjo į pasimatymus 19-oje šalių: siaubingiausias iš visų įvyko Turkijoje

Praėjusiais metais Loni James įsėdo į lėktuvą, skridusį iš JAV Vašingtono valstijos į Londoną, tik su rankine, nedidele kuprine ir kiek netradiciniu kelionės planu.

 Per pastaruosius metus L.James, naudodamasi „Tinder“, „Hinge“ ir „Bumble“ programėlėmis, nuėjo į 34 pirmuosius pasimatymus 19-oje šalių.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Per pastaruosius metus L.James, naudodamasi „Tinder“, „Hinge“ ir „Bumble“ programėlėmis, nuėjo į 34 pirmuosius pasimatymus 19-oje šalių.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2023, 10:32 PM

Buvo kovo pabaiga, o jos planas buvo paprastas – apkeliauti pasaulį ir kiekvienoje savo aplankytoje šalyje nueiti į pasimatymą.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai atvyko į Londoną, ji per pažinčių programėlę „Tinder“ susipažino su dvigubą Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos pilietybę turinčiu vyru, kuris mėgo keliauti. Nors ji planavo su juo išgerti tik porą pintų alaus viename bare prie Tauerio tilto, galiausiai jie kartu praleido penkias valandas, šnekėdami apie savo ankstesnes keliones.

Ji daugiau to vyro nematė. Bet taip prasidėjo jos kelionė, neturinti konkretaus maršruto. Per pastaruosius metus L.James, naudodamasi „Tinder“, „Hinge“ ir „Bumble“ programėlėmis, nuėjo į 34 pirmuosius pasimatymus 19-oje šalių. Kaip pasakoja moteris, ši patirtis yra kupina intrigos, netikėtumų ir įdomių kultūrinių pamokų.

Šventąjį Ramadano mėnesį Kaire ji nuėjo į 13 valandų užsitęsusį susitikimą – pirmąjį savo pasimatymą su musulmonu, kuris ją sužavėjo savo spindinčia šypsena ir citatomis iš televizijos serialo „Draugai“ savo „Tinder“ profilyje. Kitas jos pasimatymas buvo su egiptiečiu Aleksandrijoje, kuris netyčia prasitarė, kad yra susižadėjęs, ir visą pasimatymą praleido garsiai ilgėdamasis praeities meilės.

„Akivaizdu, kad jam reikėjo, jog kas nors jį išklausytų, o aš suteikiau jam saugią erdvę, – sakė Loni. – Esu turėjusi neįtikėtinai intymių ir pažeidžiamų pokalbių su žmonėmis. Įvyksta kažkas ypatingo, kai žmonės žino, kad daugiau tavęs nebepamatys.“

Italijos mieste Veronoje ji susitiko su žaviu klasikiniu muzikantu, kuris vežiojo ją ant motorolerio ir surengė naktinę ekskursiją po daugybę istorinių miesto vietų.

O štai Turkijoje įvyko siaubingas pasimatymas su vyru, kuris supyko, kai ji atsisakė su juo permiegoti. Jis paliko ją prie parasparnių parduotuvės, žadėdamas sugrįžti. Tačiau to jis taip ir nepadarė. Pralaukusi kelias valandas audroje, L.James naktį praleido ant prie parduotuvės esančio suoliuko.

Paskutinis jos pasimatymas buvo su Pietų Afrikoje, Keiptaune, su vyru, kuris vakarienės metu ištraukė kortų kaladę ir prie stalo pradėjo rodyti kortų triukus.

Visi ko nors išmokė

Tačiau 40-metė L.James sako, kad net blogi pasimatymai jai buvo įsimintini – jie visi ją kažko išmokė.

„Anksčiau į pasimatymus žiūrėjau kaip į sėkmę arba nesėkmę. Jei nueidavau su kuo nors į pasimatymą ir jis nesibaigdavo bučiniu arba antruoju pasimatymu, jį laikydavau nesėkmingu, – pasakojo moteris. – Dabar taip nebemanau. Dabar suprantu pasimatymo vertę ir esu dėkinga, kai kažkas atsiveria ir skiria man savo laiko, su manimi pasidalina savo istorija.“

„Supratau, kad romantika būna įvairių formų, – pridūrė ji. – Ji nebūtinai turi kainuoti daug pinigų ir nėra tam tikros formulės, kuri paskatintų romantiką. Ją juntu tada, kai jaučiu ryšį ir intenciją. Tai žmogus, kuris tavęs klauso, kuris nori, kad jautumeisi ypatingu, kuris apgalvotu gestu nori sukelti šypseną tavo veide, kuris nori žinoti, ką tu galvoji, ir kuris siekia iš tikrųjų tave pažinti.“

Mėgautis kiekviena akimirka privertė motinos mirtis

L.James sprendimą leistis į vienišą kelionę lėmė tragedija.

Ji matė kaip jos motina nuo 48-erių metų iki savo mirties prieš pusantrų metų, kai jai buvo 63-eji, kovojo su Alzheimeriu. Tai paskatino L.James mėgautis kiekviena akimirka ir pradėti savo nuotykius.

„Mano tėvai, pagal Amerikos kultūrą, viską darė teisingai. Jie susituokė. Užaugino tris vaikus... Jie turėjo gerus darbus... Jie išmokėjo savo būsto paskolą, – pasakojo moteris. – Jie turėjo didelių planų pensijai, tačiau mano mama jos nesulaukė.“

L.James, kuri nėra ištekėjusi ir neturi vaikų, savo kelionei pradėjo taupyti likus dvejiems metams iki motinos mirties – 2021 m. spalį. Ji persikėlė iš Sietlo į Spokaną, Vašingtone, išsinuomojo pigesnį butą ir susirado kambariokę. Vėliau ji pardavė visus savo daiktus ir persikėlė gyventi pas tėvus, kad praleistų paskutines motinos gyvenimo dienas kartu su ja.

Prieš motinos mirtį ji neturėjo progos su ja pasidalyti kelionių planais, bet prisimena patarimą, kurį jos motina jai pasakė prieš daugelį metų, kol Alzheimerio liga dar nebuvo pavogusi gebėjimo bendrauti.

„Papasakojau jai apie man patikusį vaikiną ir ji liepė įsitikinti, kad jam patiktų keliauti tiek pat, kiek ir man, – prisimena keliautoja. – Tai mane paveikė: net sirgdama ji žinojo, kad man labai svarbu, jog ir mano partneris mėgtų keliauti.“

L.James kelionės sutapo su didėjančiu vienišų keliautojų skaičiumi, kurio augimą iš dalies paskatino pandemija.

Praeitą mėnesį Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojai užklausą „Solo kelionė“ paieškos sistemoje „Google“ pateikė tris kartus daugiau kartų nei 2020 m. kovą.

„Dėl baimės būti šalia kitų pandemijos metu, keliautojai įgavo atsargesnį požiūrį į keliones grupėmis, – teigė Janice Waugh, „Solo Traveler“ įkūrėja ir leidėja. – Daugelis, atradę individualių kelionių pranašumus, tokius kaip lankstumas, laisvė ir asmeninis augimas, ir toliau renkasi keliauti vieni.“

Nors pavieniai keliautojai dažnai užmezga kokius nors romantinius ar platoniškus santykius kelionės metu, retas kuris užsibrėžia tikslą nueiti į pasimatymą kiekvienoje jo aplankomoje šalyje, sakė J.Waugh.

Tačiau L.James nusprendė atsiduoti šiai patirčiai ir priėmė tiek gerąsias, tiek blogąsias jos puses. Ji apsistoja nakvynės namuose, per programą „Airbnb“ išnuomotose butuose arba pas draugus ar net draugų draugus, visada palikdama vietos spontaniškumui. „Žmonės hosteliuose tiesiog klausia: „Ar kas nors nori nuvažiuoti čia? Ar kas nors būsite laisvas ateinančias septynias dienas? Ar kas nori tai išbandyti?“ Taip ir atsiduri automobilyje su nepažįstamais žmonėmis, – pasakojo keliautoja. – Supratau, kad ilgalaikės kelionės skiriasi nuo paprastų atostogų, kurios trunka savaitę ar dvi. Labai norėjau pasinerti į kultūrą ir patirti man visiškai neįprastą ilgo buvimo kelyje patirtį.“

Imasi veiksmų užtikrinti saugumui

L. James teigia, kad ji nuo vyrų neslepia savo plano nueiti į pasimatymą kiekvienoje savo aplankytoje šalyje. Pažada, kad jie liks anonimais – ji tik pasidalina keliomis nuotraukomis savo socialiniuose tinkluose.

Turbūt įsimintiniausia jos patirtis buvo pernai įvykęs 13 valandų trukęs pasimatymas su musulmonu Kaire. Jie kalbėjosi apie viską: nuo partnerio paieškų internete iki musulmonų kultūros ir suplanuotų santuokų. Kadangi jie susitiko per Ramadaną, pasidalino iftaru – valgiu, kurį iškart po saulėlydžio valgo pasninkaujantys musulmonai.

„Niekada nebuvau sutikusi vyro, kuri būtų įdėjęs tiek pastangų į pasimatymą“, – prisimindama šį pasimatymą sakė moteris. Jie apsilankė muziejuose ir vienuolyne, važinėjo su rikša ir netgi nuvyko į dykumą pasižiūrėti naktinio tautinių šokių šou. „Ten buvo tiek daug maisto ir jis buvo toks spalvingas. Išbandžiau tiek daug naujų dalykų. Maistas Egipte yra nuostabus“, – džiaugėsi L.James.

Nuo to laiko ji nuėjo į pasimatymą Jordanijoje, Kipre, Turkijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Slovėnijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Portugalijos Azorų salose, Maroke, Tunise, Mauritanijoje, Senegale, Gambijoje, Namibijoje ir Pietų Afrikoje.

Apie savo keliones ji rašo savo tinklaraštyje bei savo „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose su grotažyme #ADateinEveryCountry (angl. Pasimatymas kiekvienoje šalyje), kur daugybė moterų dalinasi savo komentarais ir patarimais.

Keliautoja supranta, kad jai kyla daugybė pavojų, todėl ji rūpinasi savo saugumu. Ji su draugais pasidalina savo buvimo vieta, nevartoja daug alkoholio, įsitikina, kad jos telefonas yra pakankamai įkrautas, ir naudoja pavėžėjimo programą, kad galėtų pati bet kada išeiti iš pasimatymo. Ji su vyrais bendrauja per pažinčių programėles ir savo telefono numerį jiems duoda tik po jųdviejų susitikimo. Ji taip pat niekada neleidžia vyrams pasiimti jos iš ten, kur ji gyvena.

Solo kelionių ekspertė J.Waugh ragina moteris susitikimus planuoti viešose vietose ir atsirinkti žmones, kurių reiktų klausti kelio.

„Nuolat susitinku su žmonėmis ir dažniausiai pati tai inicijuoju. Manau, didesnė tikimybė sutikti negerą žmogų yra tuomet, kai jis pasirenka tave, o ne tada, kai pats renkiesi, su kuo norėtum pabendrauti, – aiškina J.Waugh. – Aš atsargiai renkuosi, su kuo kalbėti, kur eiti ar kur sėdėti. Jei man reikia paklausti kelio, pirmiausia kreipiuosi į šeimas, o tada, galbūt, į poras.“

L.James per pasimatymą dar niekada nepasijautė nesaugiai, tačiau ji patyrė keletą erzinančių išgyvenimų. Vyrai ją du kartus yra „palikę ant ledo“: Pafose, Kipre ir Keiptaune, Pietų Afrikoje.

Dar ji papasakojo apie vyrą Ciuriche, kuris paėmė ją „Lotus“ automobiliu, nepaisydamas jos prieštaravimų nusivežė ją pavakarieniauti į brangų restoraną, pats užsakė jai maistą bei 84 JAV dolerius kainavusią „Cahbli“ vyno taurę. Tada jis paprašė sąskaitą padalinti perpus, taip išeikvodamas moters visos savaitės biudžetą.

„Žinau, kad tai skamba žavingai, ir kai kurie mano pasimatymai buvo žavingi, – sakė L.James. – Per pasimatymus esu skridusi parasparniu (Fetijoje, Turkijoje). Taip pat žvejojau poliariniame rate. Bet kai kurie susitikimai buvo tikrai keisti.“

Kelionės pakeitė požiūrį į susitikinėjimą

L.James į JAV nebuvo sugrįžusi nuo 2022 m. pavasario, kai paliko savo namus. Dabar ji planuoja dar kelis mėnesius keliauti po Afriką, o po to vykti į Aziją, Australiją ir Pietų Ameriką.

Ji tikisi savo nuotykį paversti knyga, kuri būtų ir linksma, ir pamokanti.

„Galbūt žmonės neimtų į rankas knygos apie Egiptą, Namibiją ar Tunisą. Bet galbūt juos sudomintų mano pasimatymų istorija. Ir jei per tai jie sužinotų kitų dalykų apie šią šalį, manau, kad tai jau būtų didelis pliusas“, – tvirtina keliautoja.

„Suprantu, kad Egiptas tikriausiai nėra įtrauktas į visų žmonių norimų aplankyti vietų sąrašą, galbūt jame nėra ir Maroko ar net Namibijos. Rašydama apie šias vietas noriu sužadinti smalsumą... Tikiuosi, kad mano istorijos priverčia žmones nusijuokti, pasvajoti arba nukeliauti į kitą vandenyno pusę ir ten susitikti su įdomiais žmonėmis.“

Iki tol ji ir toliau keliaus – mažiausiai visus artėjančius metus. Ji vis dar nori aplankyti daug vietų, pamatyti daug dalykų.

L.James vis dar nerado to vienintelio. Bet sako neprieštarauti turėti vaikiną, kuris gyventų kitoje šalyje. Tačiau, net jeigu taip nenutiks, ji vis tiek brangins kiekvieną savo kelionės akimirką.

„Man patinka gyventi tarp skirtingų rasių ir religijų, muzikos, stiliaus, žinių ir patirčių, – sako ji. – Kai apsupi save žmonėmis iš pačių įvairiausių pasaulio vietų, gali labai daug ko išmokti.“

Moteris tikina, kad pasimatymai su vyrais visame pasaulyje pakeitė jos požiūrį į susitikinėjimą.

Būdama jaunesnė, moteris į pažintis žiūrėjo kaip į priemonę, su kuria ji pasieks pagrindinį tikslą – susiras vyrą. Tačiau dabar ji pasimatymus laiko puikia galimybe išgirsti kito istoriją ir susipažinti su žmonėmis neturint jokių lūkesčių.

„Sužinojau, kad šiuolaikinių pasimatymų keliami iššūkiai egzistuoja visur, – pripažįsta L.James. – Žmonės vis dar mokosi, kaip bendrauti su internetinėmis pažintimis, jie vis dar yra paliekami be jokio paaiškinimo. Skaudu būti paiktai ant ledo, net jeigu tai nutinka nuostabaus grožio saloje. Tavo nepasitikėjimas savimi neišnyksta vien dėl to, kad tu atvyksti į kitą vandenyno pusę.“

L.James džiaugiasi neatidėliojusi savo kelionių tol, kol susiras partnerį, kaip ji darydavo anksčiau. Jos teigimu, per pastaruosius metus ji išmoko labai daug dalykų apie save.

„Sužinojau, kad keliaudama esu geriausia savęs versija – atviriausia ir smalsiausia, – pasakojo ji. – Mane žavi tai, kaip skirtingos šalys žiūri į tuos pačius dalykus. Tai man nuolat primena, kad nėra vieno teisingo būdo daryti dalykus.“

Parengta pagal cnn.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.