Savanorystėje svarbiausia atrasti sritį, dėl kurios „dega“ širdis

Paprasta, pozityvi, altruistė ir su 20 metų savanorės stažu – taip norisi apibūdinti iš Vilniaus kilusią Justiną Butkutę. Savanoriauti ji pradėjo vos tik baigusi mokyklą ir šiandien atsidavimu šiai veiklai įkvepia ne vieną.

„Kino pavasaris 2023“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Kino pavasaris 2023“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Open House Vilnius 2023“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Open House Vilnius 2023“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Open House Vilnius 2023“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Open House Vilnius 2023“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Kristupo vasaros festivalis 2019“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Kristupo vasaros festivalis 2019“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-06-12 11:00

Justinos patirtis skirtinguose renginiuose didžiulė – nuo kino iki architektūros. Savanorystės vietų sąrašas toks ilgas, kad pati Justina juokdamasi sako: „Turbūt dar kažkur esu savanoriavusi, bet jau net neatsimenu.“

Moteris jau 6 metus savanoriauja „Kino pavasaryje“, kuriame ją labiausiai žavi nekomerciniai filmai. „Mano nuomone, tai be galo nuostabus renginys ir reiškinys Lietuvoje“, – teigia pašnekovė ir priduria, kad kasmet veikla čia labai dinamiška. Įdomu tai, jog net karantinas nenutraukė savanoriškos veiklos – festivalio darbus Justina atliko nuotoliu, o sugrįžusi į įprastą ritmą savanoriauja infocentre.

Taip pat Justina jau trečią pavasarį vainikuoja savanoriaudama atviros architektūros festivalyje „Open House Vilnius“. Teko prisidėti ir prie muzikos renginių: „Vilnius Jazz“ festivalio, „Kristupo vasaros festivalio“, „Kultūros nakties“.

Džiaugiasi galėdama dalintis tuo, ką žino

Paklausta, kaip ir kodėl pradėjo savanoriauti, Justina tvirtina, kad savanorystės labai praturtina – ypač tais atvejais, kai pasirinkta veikla ar vieta yra įdomi pačiam žmogui. Justiną žavi menas, kultūra, renginiai, kinas, todėl su šiomis sritimis susijusias veiklas savanorystei ji ir renkasi.

Moteris pasakoja, kad anksčiau į visus „Kino pavasarius“ skubėdavo žiūrėti filmų, kol galiausiai smalsumas patirti festivalio užkulisius pastūmėjo išbandyti savanorės rolę. Prakalbusi apie „Open House Vilnius“, pašnekovė atvirauja – iš pradžių atrodė baisu. Tačiau lankytojų šypsenos po kiekvienos ekskursijos primindavo, kodėl ji čia.

„Kasmet ruošiantis reikia investuoti laiko ir savęs. Bet kai jau išaušta tas savaitgalis, nuostabu matyti, kiek žmonių ateina, kaip jie domisi. O ir aš jau moku visą ekskursijos medžiagą, todėl belieka džiaugtis, kad galiu dalintis tuo, ką žinau“, – sako Justina.

Niekada nesitiki, kad savanorystė duos tiek daug

Didžiausiomis ir brangiausiomis iš savanorystės gaunamų dovanų Justina įvardija žinias bei įgūdžius, kuriuos gali pritaikyti kasdienybėje. Taip pat savanoriškose veiklose ji mėgaujasi galimybėmis bendrauti su įvairiais asmenimis: nuo meno, kultūros iki svarbių valstybės atstovų.

Šių metų „Open House Vilnius“ savaitgalyje Justina gidavo Lietuvos radijo ir televizijos pastate. Įsimintiniausia to vakaro dalis buvo galimybė pamatyti studijų užkulisius bei pačiai sudalyvauti Marijaus Žiedo ekspromtu vestoje ekskursijoje.

„Eidama savanoriauti negalvoju, kad pati gausiu tiek daug. Bet kiekvienoje veikloje nutinka daugybė stebuklingų akimirkų, spontaniškų ir smagių dalykų“, – džiaugiasi savanorė.

Didelis laimėjimas – bent jau pabandyti

Justina savanorystę žaismingai prilygina įprastam kasdieniam veiksmui apsiauti batus ir tikina, kad išbandant save vis skirtingose rolėse gyvenimas tampa pilnesnis.

„Žmonės gali kitu kampu pamatyti tam tikrus dalykus, plėsti ribas, mokytis kažko naujo, pažinti kitą ir save. Manau, kad renginiai ir organizacijos, kuriuose galima savanoriauti, yra didžiulė dovana, kuri tobulina mus kaip šalį, kaip miestą, kaip tautą“, – sako ji.

Anot moters, dabar veiklų pasirinkimo spektras Lietuvoje gausus, tad svarbiausia atrasti, kas patinka ir domina arba nuo kokios veiklos širdis „dega“.

„Visada verta tiesiog susipažinti su skirtingas savanorystės galimybes siūlančiomis organizacijomis ir dalyvauti jų veikloje. Jei nepatiks, bet kada galėsi išeiti – užtat būsi pabandęs. Ir tai jau yra didelis laimėjimas“, – šypteli kultūros savanorė.

Sekite Facebook puslapį Savanorystė kultūroje | Facebook ir atraskite įdomią sritį, pamatykite jos užkulisius, patirkite užburiančią jos magiją.

Publikacija finansuojama Europos socialinio fondo finansuojamo veiksmų programos 12 prioriteto „Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti“ ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.