Nuolat skaudinusiam vaikinui davė dar vieną šansą: „Draugės maldavo pas jį nebegrįžti, bet jis tapo pačiu geriausiu vyru“

Amerikietė televizijos serialų scenarijų autorė ir filmų kūrėja Karen Kicak pasidalino savo ne visai įprasta santykių istorija. „Mano draugės maldavo, kad negrįžčiau pas jį. Bet jis tapo nuostabiu vyru“, – teigė ji.

 Moteris prisimena, kad jos draugų ir šeimos akyse Joe buvo viena didelė vaikščiojanti bėda.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Moteris prisimena, kad jos draugų ir šeimos akyse Joe buvo viena didelė vaikščiojanti bėda.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2023, 9:53 PM

„Kartais – pabrėžiu, kartais – mes „atsikratome“ geriausio sutuoktinio, kol jis dar tebūna prastas vaikinas“, – tikino K.Kicak.

Karen įsitikinusi, kad jos vyras Joe yra tiesiog nuostabus. Pasak moters, jis yra malonus, dosnus, palaikantis, jis sudaro pirkinių sąrašą, išvalo tualetus ir netgi prisiėmė didžiąją dalį vaiko auginimo atsakomybių pirmaisiais jųdviejų dukros gyvenimo metais. Ši pora susipažino prieš beveik 10 metų, tačiau, Karen teigimu, „pirmieji dveji susitikinėjimo metai buvo visiškas mėšlas.“

Moteris atviravo, kad santykių pradžioje jis dažnai ją skaudindavo: „Situacija buvo tokia bloga, kad nė vienas iš mano aplinkos žmonių net nesugebėjo apsimesti, jog palaiko mano sprendimą, kai likus savaitei iki savo 30-ojo gimtadienio nusprendžiau suteikti jam dar vieną šansą. Tačiau tuomet įvyko kai kas, ką daugelis arba vertina prieštaringai, arba negali tuo patikėti – jis pasikeitė.“

Moters tvirtinimu, jie abu pasikeitė – išnyko bet koks bjaurus elgesys, drastiškai pagerėjo jųdviejų bendravimas. „Lėtai, bet užtikrintai mums pradėjo neblogai sektis. Netgi, sakyčiau, puikiai“, – džiaugėsi Karen. Ji juokauja, kad per visus šiuos metus jos santykiai suteikė draugėms daug (dažniausiai netikros) vilties, kad ir jų prasti vaikinai gali tapti nuostabiais partneriais. „Jos nori sužinoti ne tik kokių „triukų“ reikia imtis, kad vyras pasikeistų, bet ir, svarbiausia, kaip suprasti, ar jis tikrai pasikeis“, – tikino Karen.

Moteris prisimena, kad jos draugų ir šeimos akyse Joe buvo viena didelė vaikščiojanti bėda. Ji supranta, kodėl jie nepalaikė jos pasiryžimo galimai dar kartą patirti daug skausmo ir pažeminimo. Pasak Karen, šiais plataus pasirinkimo laikais dažniausias patarimas, kai kitas asmuo parodo net menkiausias ydas, yra nutraukti bet kokį kontaktą ir bėgti. „Žinok savo vertę, nepasilik su žmogumi, kuris neatitinka visų tavo lūkesčių, ir kuo greičiau jį pamiršk“, – kiek ironiškai sakė moteris.

Nors toks paskatinimas turėtų padėti mums nešvaistyti savo laiko, Karen įsitikinusi, kad tai sukelia naują problemą: mes per greitai atsitraukiame. „Jeigu mes nepaliekame nė kiek vietos klaidoms, atleidimui ir augimui, kaip mes sužinosime, ką galbūt galėtume turėti?“ – klausė ji.

Michelle Obama mano, kad dabartinėje visuomenėje vyrauja per daug idealizuotas gerų santykių suvokimas, todėl jaunesnės poros išsiskiria net nespėję išbandyti ryšio, kuris galėtų trukti visą gyvenimą, stiprumo. Nors ir suprasdama, kad tai gali nuskambėti kaip skatinimas moterims švaistyti savo laiką, Karen sutinka su šia buvusios Jungtinių Amerikos Valstijų pirmosios ledi mintimi.

„Kartais – pabrėžiu, kartais – mes „atsikratome“ geriausio sutuoktinio, kol jis dar tebūna prastas vaikinas“, – tikino K.Kicak.

Varginantys santykiai

Su savo dabartiniu vyru Karen susipažino, kai jie buvo ką tik nutraukę savo ankstesnius santykius. Joe prieš šešis mėnesius buvo palikęs gan vienašališkus santykius, kurie truko net 10 metų. Karen buvo tik ką išsiskyrusi su psichologiškai prieš ją smurtavusiu vyru, su kuriuo susitikinėjo ketverius metus.

Pasak moters, pastarieji santykiai yra puikus pavyzdys, kuomet reikia paklausyti kitų patarimo ir išeiti: „Tikrai neskatinu moterų nepaisyti įvairių ženklų ar elgesio, kurie išduoda, jog žmogus galimai yra linkęs į smurtavimą, tikintis, kad tai pasikeis. Mano ankstesniuose santykiuose atsitraukimas buvo vienintelis geras sprendimas, man tiesiog reikėjo sukaupti pakankamai drąsos, kad tai padaryčiau.“ Su Joe moteris susipažino praėjus vos kelioms dienoms po išsiskyrimo.

„Mums abiem reikėjo kažko šviesaus, linksmo, neįpareigojančio“, – pasakojo moteris. Tačiau ilgai netrukus jie rimtai vienas kitą įsimylėjo. Kaip pasakojo Karen, jų girti vienos nakties nuotykiai gana greitai tapo kartu praleistais savaitgaliais.

„Jis buvo tikras šviesos spindulėlis – energingas blondinas, pas mane atvažiuojantis savo „Mini Cooper“ automobiliu, klausydamasis atlikėjos Robyn dainų ir garsiai jas dainuodamas kaip visiškas kvailys, nepaisant atviro mašinos stoglangio. Aš esu sarkastiškas Vandenis – atrodo, kad gimiau besikeikdama. Joe yra džiaugsmas. Žmonės dažnai mano, kad esu pikta“, – atviravo moteris.

Tačiau, kaip pasakojo Karen, per pirmuosius jų susitikinėjimo metus jis staiga su ja išsiskyrė ne vieną, ne du, o net tris kartus. Tuomet jis ištisus mėnesius neleisdavo jai jo pamiršti nesibaigiančiais telefono skambučiais ir susitikimais, kurių metu, kaip prisimena moteris, ji daug verkdavo ir maldaudavo, kad jis suteiktų jiems dar vieną šansą.

„Jis sakydavo, kad jam reikia daugiau laiko. Jam reikėjo pabūti vienam. Man nerūpėjo, ko reikia jam – man reikėjo jo. Mes abu buvome kalti, kad prieš tai mūsų santykiai buvo tokie blogi“, – tikino Karen.

Nusprendė galutinai išsiskirti

Kai Karen sužinojo, kad Joe jai meluoja ir slapta susitikinėja su kita mergina, ji nusprendė nutraukti bet kokius ryšius: „Jis prarado mane visam. Aš jau buvau pasiruošusi išeiti. Maniau, kad paskutinis mūsų pokalbis bus skambutis, kurio metu tiesiai šviesiai jo apie tai paklausiau.“

Tačiau netikėtai šis skambutis tapo pirmuoju poros žingsniu bendros ateities link: „Norėjau jam viską pasakyti ir daugiau niekada jo nebepamatyti. Bet tai, kad aš pasiekiau savo ribas, jam tapo paskatinimu pasikeisti. Tiesa, tuo metu jo nušvitimai man jau neberūpėjo. Jaučiausi lyg tikra kvailė ir buvau 1000 procentų užtikrinta, kad tarp mūsų viskas baigta.“

Karen pasakojo, kad Joe pradėjo keisti savo gyvenimą iškart po išsiskyrimo: jis netrukus nustojo bendrauti su daug jaunesne mergina, su kuria slapta susitikinėjo, be to, jis atsivėrė. Kadangi moteris nustojo su juo kalbėti, jis pradėjo rašyti jai ilgus laiškus apie jo jausmus, mintis ir baimę dalintis šiais išgyvenimais. Juos jis paliko Karen pašto dėžutėje.

Pasak moters, nebeturėdamas kitų būdų atkreipti jos dėmesio ir paprašyti dar vieno šanso, jis Toronto centre iškabino šimtus karūną vaizduojančio paveikslo, kurį ji vyrui padovanojo Kalėdoms, kopijų.

„Nepaisant to, nenorėjau su juo turėti nieko bendro. Jau galvojau, kad jeigu jis nepaliks manęs ramybėje, teks kreiptis į policiją. Aš net nufotografavau kelis jo iškabintus plakatus kaip įrodymą“, – sakė Karen, pripažindama, kad toks jos elgesys galimai buvo susijęs su faktu, jog tuo metu ji rašė scenarijus vienos televizijos serialui apie policininkus. Įsitikinusi, kad jų santykiai galutinai baigėsi, ji iš naujo atsisiuntė pažinčių programėlę „Tinder“ ir „braukė“ tol, kol pasiekė ekraną su užrašu: „Aplink jus nėra jokių naujų pažinčių.“

Davė dar vieną šansą

Tačiau Joe nepasidavė. Po kelių savaičių Karen sutiko su juo pasikalbėti. Jis norėjo dar vieno šanso. Kaip pasakojo moteris, jis pripažino visas savo klaidas, prisiekė pasikeisti ir pabandė ją įtikinti, kad jiems verta pabandyti dar kartelį.

„Susigundžiau – tai buvo viskas, ką norėjau išgirsti. Tačiau nežinojau, ar galiu juo pasitikėti. Nenorėjau eilinį kartą likti idiotės vietoje ir žinojau, kad šįkart niekas mūsų nebepalaikys. Labiausiai bijojau vėl likti įskaudinta. Tačiau negalėjau nustoti galvoti, kad galbūt šįkart viskas tikrai bus kitaip.“

Jeigu kiek anksčiau paminėtas skambutis buvo pirmasis poros žingsnis, Karen sprendimas surizikuoti ir jam atleisti buvo svarbus ir daug ką nulėmęs antrasis žingsnis.

Moteris pasakojo, kad įsimylėjėliams prireikė daug laiko, siekiant išmokti būti kartu. Jie turėjo įdėti daug pastangų ir išdrįsti pasakyti, ko jiems reikia. Į vienus namus pora įsikėlė tik po ketverių metų kartu.

Dabar, praėjus dešimtmečiui, jie abu turi vienodas tos pačios karūnos iš jau minėto paveikslo tatuiruotes, o Karen dabar džiaugiasi turėdama jo pavardę: „Kartais žiūriu į jį ir mūsų dukrytę ir galvoju apie tai, jog to taip lengvai galėjo nebūti.“

Pasitikėjo nuojauta

Moteris neslepia, kad draugių klausimas „Kaip žinojai, kad jis pasikeis“ dažnai priverčia ją pasijusti nepatogiai: „Toks klausimas sukelia įspūdį, kad aš viską žinojau.“ Pasak jos, ji tiesiog pasitikėjo savo nuojauta. „Visada susigėstu, kai pasakoju mūsų meilės istoriją, nes ji gali nuskambėti taip: „Aš leidau šiam vyrui šlykščiai su manimi elgtis, bet tik pažiūrėkite į žiedą ant mano piršto!“

Aš nežinojau, kad šįkart jis manęs nepažemins. Ar kad visos mūsų pastangos atsipirks. Manau, kad žinojimas, kada reikia išeiti, o kada pakovoti už santykius, yra daug retesnis dalykas nei mums atrodo. Bet aš taip pat esu įsitikinusi, kad antras šansas gali viską pakeisti – jeigu tik nuspręsime jį suteikti“, – teigė Karen.

Paklausta, ką ji gali patarti kitoms poroms, ji pasiūlė laikytis šių trijų principų:

  1. Niekas nieko nežino. Niekas nežino, ar jis pasikeis, ar jis sugrįš, ar jis vėl bus neištikimas, ar šįkart jis bus tikras svajonių vyras. To neįmanoma žinoti, tai galima tik nujausti.
  2. Jūs galite apsigalvoti. Net jeigu sakėte, kad jūsų ribos buvo peržengtos – koks skirtumas? Neleiskite išdidumui slopinti jūsų augimo.
  3. Mes visi kartais esame bjaurūs. Net ir jūs. Ar tai reiškia, kad nenusipelnėte atleidimo? Vidutinė gyvenimo trukmė 2023-aisiais yra per ilga tokioms nerealioms ir neįmanomoms tobulo elgesio sampratoms.

„Mano santykiai su dabartiniu vyru anksčiau buvo baisūs, o dabar yra puikūs. Kitiems žmonėms sunku tuo patikėti. Ir aš suprantu jų skepticizmą. Bet kodėl mes tokie skeptiški, kad reikalai gali pagerėti, ir kodėl mes įsitikinę, kad šis skepticizmas padeda mums?“, – klausė moteris.

Karen tikino, kad žvelgdama į savo draugų santykius ir santuokas ji pastebi, kad vis daugiau porų dabar išsprendžia sunkumus, kurie anksčiau atrodė neįveikiami. Tiesa, ji pripažįsta, kad ji ir Joe tai padarė daug anksčiau nei kiti žmonės, nes jaunystėje dažnas yra linkęs iškart nutraukti santykius, vos susidūręs su kokiomis nors problemomis.

„Tai, ką dabar matau aplinkui, džiugina ne todėl, kad mano draugai pasitenkinta netobulais partneriais, o todėl, kad jie tiki savo santykių atsparumu ir tuo, kad gėris visuomet nusveria blogį“, – teigė Karen.

„Po to, kai Joe išsiskyrė su manimi trečią kartą, aš nuėjau į prekybos centrą ir nusipirkau baltus marškinėlius, ant kurių didelėmis, juodomis raidėmis buvo parašyta: „ŠIRDIS NORI, KO NORI ŠIRDIS“. Pripažįstu, tai buvo apgailėtina. Mano draugė Katrina privertė mane prisiekti, kad niekada jos nedėvėsiu prie Joe. Bet žinoma, aš padariau būtent tai“, – pasakojo moteris.

Kai jiedu susitaikė, ji kasdien miegodavo su šiais marškinėliais, kol jie visiškai suplyšo. Moters įsitikinimu, šis pigus, kvailas ir visiškai nudėvėtas rūbas yra visai neblogas jųdviejų meilės – gėdingos, netobulos ir šiek tiek kvailos – simbolis. Karen juokėsi, kad šiuo metu internetinėse parduotuvėse pilna tokių marškinėlių, ir ji svarsto juos nusipirkti savo ir Joe 10-ųjų metinių proga: „Na suprantat, suteikti jiems antrą šansą.“

Parengta pagal huffpost.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.