Šokiruojanti mirtis vaikų darželyje: mažylis mirė perdozavęs narkotikų

JAV sukrėtė netikėta vienerių metukų vaiko mirtis viename Niujorko darželyje.

 Narkotikai buvo paslėpti po vaikų čiužiniais.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Narkotikai buvo paslėpti po vaikų čiužiniais.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-22 21:06

Darželį vos savaitę lankęs Nicholas Dominici mirė nuo įtariamo narkotikų perdozavimo, pranešė bbc.com.

Dar trys vaikai buvo paguldyti į ligoninę po to, kai Bronkso dienos centre jie buvo paveikti stiprios narkotinės medžiagos.

Dviems asmenims buvo pateikti kaltinimai dėl narkotikų laikymo su ketinimu platinti ir nužudymo.

Policija mano, kad vaikai, kurių amžius nuo aštuonių mėnesių iki dvejų metų, darželyje įkvėpė fentanilio.

Trims vaikams buvo skubiai skirtas opioidų perdozavimą sustabdantis vaistas.

Otonielis Felizas, N.Dominici tėvas, „ABC“ sakė, kad jis vis dar bando suvokti savo mažamečio vaiko mirtį.

„Aš jį myliu, pasiilgau jo, noriu, kad jis sugrįžtų, – sakė O.Felizas. – Bet niekas nebesugrąžins man mano sūnaus.“

Niujorko policijos departamento vyriausiasis detektyvas Josephas Kenny teigė, kad, atlikus kratą, darželyje buvo rastas vienas kilogramas fentanilio, kuris buvo paslėptas po čiužiniu, ant kurio prieš tai miegojo vaikai.

Tyrėjai taip pat esą aptiko tris presus, kuriais narkotikai buvo pakuojami kilogramais. Pasak federalinių prokurorų, Bronkse esančio darželio „Divino Niño“ 36-erių metų savininkei Grei Mendez ir jos 41-erių metų nuomininkui Carlistui Acevedo Brito buvo pateikti federaliniai kaltinimai dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis: „Ketinant jas platinti, ir taip sukeliant mirtį.“

„Mes kaltiname juos darželyje vykdžius narkotikų operaciją, dėl kurios buvo apnuodyti keturi mažamečiai, kurių vienas žuvo, – antradienį sakė Manheteno prokuroras Damienas Williamsas – Darželis turėtų būti vieta, kur vaikai būtų saugūs, o ne apsupti narkotikų, galinčių juos nužudyti akimirksniu.“

Policija tikino, kad vaikų darželyje aptiktų narkotikų kiekis galėtų mirtinai nunuodyti apie 500 tūkst. žmonių.

Fentanilis, maždaug 50 kartų už heroiną stipresnis sintetinis skausmą malšinantis vaistas, yra kaltinamas dėl padidėjusio mirčių nuo narkotikų skaičiaus Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).

Stebėjimo kamerų užfiksuota medžiaga ir telefonų skambučių išklotinės rodo, kad, radusi perdozavusius vaikus, G.Mendez pirma skambino ne bendruoju pagalbos telefonu, o savo vyrui. Pasak pareigūnų, jis skubiai atvyko į darželį, iš kurio išsivežė kelis didelius pirkinių maišus.

Remiantis prokurorais, prieš pat sulaikymą G.Mendez iš savo telefono ištrynė daugiau nei 20 000 trumpųjų žinučių. Pareigūnai vėliau sugebėjo jas atkurti. Pareigūnai vis dar ieško jos vyro, kuris teismo dokumentuose yra įvardijamas kaip bendrininkas. Policijos teigimu, vaizdo kameros užfiksavo jį bėgant iš įvykio vietos. G.Mendez advokatas sakė, kad jo klientė kaltinimus neigia ir tikina nežinojusi, kad darželyje buvo laikomi narkotikai.

„Vienintelis jos nusikaltimas buvo išnuomoti kambarį asmeniui, kuris jame laikė kilogramą narkotikų, – „ABS News“ sakė jos advokatas Andresas Aranda. – Nėra įrodymų, kad ji darė ką nors bloga – ji tinkamai rūpinosi šiais vaikais.“

Neaišku, ar C.A.Brito, kuris yra G.Mendez vyro pusbrolis, turi teisinį atstovą. Abu įtariamieji buvo sulaikyti be galimybės būti paleistiems už užstatą. Tokį sprendimą pareigūnai priėmė bijodami, kad įtariamieji gali bėgti. Jeigu jie bus pripažinti kaltais, jiems gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Niujorko sveikatos apsaugos komisaras Ashwinas Vasanas teigė, kad miesto sveikatos apsaugos inspektoriai rugsėjo 6 d. surengė neplanuotą šio darželio patikrinimą, tačiau jokių pažeidimų nenustatė.

„Labai apgailestauju, bet mano inspektoriai nėra apmokyti kaip ieškoti fentanilio. Bet turbūt tai reikia keisti“, – pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė A.Vasanas. Toje pačioje spaudos konferencijoje Niujorko meras Ericas Adamsas paragino imtis „visiško nacionalinio puolimo“ prieš šį narkotiką, pabrėždamas jo stiprumą.

„Suaugusį žmogų pražudyti gali dešimtadalį nago atitinkantis kiekis. Taigi įsivaizduokite, ką tai padaro vaikui“, – sakė jis rodydamas nuotrauką, kurioje mirtina dozė yra vaizduojama šalia vieno cento monetos.

Nauji tyrimai rodo, kad beveik kiekvienas JAV kampelis – nuo Havajų iki Aliaskos, iki Rod Ailendo – yra paveiktas fentanilio.

2010 m. JAV nuo narkotikų perdozavimo mirė mažiau nei 40 000 žmonių, o su fentaniliu buvo susiję mažiau nei 10 proc. šių mirčių.

O jau 2021 m. nuo narkotikų perdozavimo mirė daugiau nei 100 000 žmonių, iš kurių 66 proc. perdozavo fentaniliu.

Parengta pagal bbc.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.