Moteris, kentusi dėl joje gyvenančių 93 skirtingų asmenybių, džiaugiasi atradusi meilę ir laimę

Moteris iš Naujosios Zelandijos surado meilę ir laimę, nepaisant to, kad ji turi 93 nuolat vienas kitą keičiančias asmenybes.

 Moteris.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Moteris.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2023, 8:28 PM

Disociacinis tapatybės sutrikimas (DTS), anksčiau vadintas daugybinio tipo asmenybės sutrikimu, yra būklė, kai asmuo gyvena su keletu „alternatyių asmenybių“, kurių kiekviena turi savo amžių, lytį ir gyvenimo patirtį.

31-erių Amber Lodge turi daugybę asmenybių. Tarp jų ir mažas vaikas, kuriam patinka piešti, ir suaugęs žmogus, mėgstantis vakarieniauti restorane.

Kai kurios asmenybės yra šiurkščios ir tiesmukos, o kitos – drovios ir santūrios.

DTS diagnozę Amber išgirdo prieš penkerius metus. Tačiau jai visą gyvenimą buvo sunku palaikyti romantinius santykius, kurie niekada netrukdavo ilgai: jos partneriams buvo sunku suprasti jos nuolat kintančią asmenybę.

„Žmonės, su kuriais susitikinėjome dar iki DTS diagnozavimo, patyrė daug nežinomybės ir sumaišties, nes jie nesuprato, kodėl mes taip dažnai pasikeičiame ir kodėl jiems atrodydavo, kad kaskart jie susitinka su vis nauju žmogumi“, – sakė moteris, kuri, norėdama apimti visas asmenybes, save įvardija žodžiu „mes“.

Tačiau Amber istorija pasisuko netikėta linkme, kai ji internete susipažino su 26-erių Andrea.

Ryšys tarp jų užsimezgė akimirksniu, o jų meilė peraugo į santuoką.

„Mes jau kurį laiką su nieko nebesusitikinėjome, kai netikėtai susipažinome su Andrea. Ji jau seniai stebėjo mus socialiniuose tinkluose ir puikiai žinojo, ką reiškia DTS, – paaiškino Amber. – Mums nereikėjo jai apie tai pasakoti – ji tiesiog suprato. Taigi buvo labai lengva.“

Andrea ne tik priima visas Amber asmenybes, bet ir brangina galimybę artimai pažinti kiekvieną iš jų.

Ji teigė, kad jai įdomu susitikinėti su visais šiais skirtingais žmonėmis, nes ji gauna galimybę sužinoti apie jų individualius poreikius ir interesus.

Amber asmenybė per dieną gali pakisti 5–8 kartus. Tai reiškia, kad jos pokyčiai yra neprognozuojami.

Bet kurį vakarą Andrea gali užmigti šalia vienos asmenybės, o kitą rytą pabusti jau prie kitos.

„Kai vaikas patiria rimtą psichologinę traumą, jo asmenybės dalys gali atsiskirti ir tapti savarankiškomis, o tarp jų susidaro amnezijos barjerai“, – tikino Amber.

„Būtent tai ir yra alternatyvios asmenybės. Visa tai tęsiasi ir žmogui suaugus, o jo „antrieji aš“ gali būti skirtingo amžiaus, lyties, turėti unikalias gyvenimo patirtis ir charakterio bruožus“, – pasakojo moteris.

Norėdama prisitaikyti prie tokios sudėtingos dinamikos, Andrea turi specialų aplanką, kuriame detaliai aprašoma kiekviena Amber asmenybė.

Paprastai Andrea gali atskirti, su kuria asmenybe ji bendrauja, iš balso arba bendravimo stiliaus, o, kilus abejonėms, ji paprasčiausiai paklausia.

„Kartais sunku prisiminti tokius dalykus kaip skirtingų asmenybių mylimiausios gėlės, jų gimtadieniai ar labiausiai patinkančios pasimatymų veiklos, – pripažino Andrea. – Arba kartais jie nesupranta apie ką aš kalbu, nes tuo metu, kai kažkas įvyko, su manimi buvo kita asmenybė.“

Amber žino tam tikrą požymį, kuris padeda jai suprasti, jog tuoj įvyks asmenybės pasikeitimas – paprastai moteris pradeda nebereaguoti į ją supančią aplinką.

Moteris pasakojo, kad iki DTS diagnozės susitikinėjimas su kitais asmenimis jai kėlė daug sunkumų. Nuolat kintanti moters asmenybė glumino jos partnerius, o patys santykiai dažnai būdavo įtempti.

Ji pasakojo ir apie savo pirminį nenorą viešai kalbėti apie savo sutrikimą – ji bijojo būti teisiama arba likti nesuprasta.

„Visi santykiai, net ir su draugais, gali kelti tam tikrų iššūkių, – atskleidė moteris. – Mes stengiamės būti kuo patikimesni, bet jei ką nors suplanuojame, o tada įvyksta pasikeitimas ir dabartinė asmenybė nenori susitikti su tuo žmogumi, ji ir nepasirodys.“

Beveik visos suaugusios Amber asmenybės su Andrea palaiko romantiškus santykius, o tos, kurios „pasirodo“ rečiau, laiko ją drauge. Pasak moterų, tai daug ką palengvina.

Santykių pradžioje Andrea nežinojo, kaip jai reikės bendrauti su Amber asmenybėmis, kurios yra vaikai. Tačiau ji gana greitai suprato, kad jaunesnių alternatyvių asmenybių „iškilimas“ yra akivaizdus.

Ji teigia, kad tai panašu į laiko leidimą su vaiku, nes jaunesnės moters asmenybės elgiasi kaip tikri vaikai.

„Pavyzdžiui, jeigu leidžiu laiką su Chloe, kuri yra maždaug ketverių ar penkerių metų, nepaisant to, ką aš matau, aš tikrai jaučiuosi taip, lyg bendraučiau su keturmete ar penkiamete“, – tikino Andrea.

Andrea pasakojo, kad ji pasipiršo Amber vieno spontaniško ir atviro pokalbio metu. Tiesa, vienai iš moters asmenybių ji pasipiršo kiek tradiciškiau – su baltomis rožėmis ir balionais.

Andrea tikina, kad ji yra paruošusi pasipiršimo planą dar kelioms Amber asmenybėms. Ir visai nesvarbu, kad moterys jau yra susituokusios.

Pati Amber tikisi, kad jos istorija padės kitiems geriau suprasti DTS.

„Noriu, kad žmonės sužinotų apie DTS, nes tai leistų jiems suvokti, jog visa tai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio“, – teigė Amber.

Parengta pagal nypost.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.