Tėvams patarimus dalijusi ekspertė siunčiama į kalėjimą: išaiškėjo baisūs faktai

42 metų amerikietė iš Jutos valstijos Ruby Franke, „YouTube“ dalijusi patarimus tėvams, kaip auklėti vaikus, nuteista kalėti mažiausiai ketverius metus už prievartą prieš vaikus.

 Ruby Franke, „YouTube“ dalijusi patarimus tėvams, kaip auklėti vaikus, nuteista kalėti mažiausiai ketverius metus už prievartą prieš vaikus.<br> Youtube stopkadras.
 Ruby Franke, „YouTube“ dalijusi patarimus tėvams, kaip auklėti vaikus, nuteista kalėti mažiausiai ketverius metus už prievartą prieš vaikus.<br> Youtube stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2024, 11:02 AM

Sužinojusi apie nuosprendį, moteris teisme apsipylė ašaromis atsiprašė. Anksčiau ji prisipažino kalta dėl savo vaikų vertimo badauti ir prievartos.

Ji pasirodė kartu su buvusia verslo partnere Jodi Hildebrandt (54 m.), kuri gavo identišką bausmę.

Teisėjas joms skyrė keturias bausmes nuo vienerių iki 15 metų.

Bausmės bus skiriamos iš eilės ir yra maksimalios pagal Jutos įstatymus. Kiek laiko kiekviena iš bausmių galiausiai truks, nustatys valstijos lygtinio paleidimo komisija.

R.Franke turės 30 dienų apskųsti sprendimą.

Teisme Jutos prokuroras Ericas Clarke'as sakė, kad du R.Franke vaikai, kuriems tuo metu buvo 9 ir 11 metų, gyveno „į koncentracijos stovyklą panašioje aplinkoje“, ir pavadino ją didele grėsme bendruomenei.

„Vaikams nuolat buvo neduodama maisto, vandens, lovų miegoti ir beveik visų pramogų rūšių“, – sakė E.Clarke'as.

R.Franke po nuosprendžio teisme ašarojo. Ji atsiprašė savo vaikų ir sakė: „Buvau tokia sutrikusi, kad maniau, kad tamsu yra šviesu, o teisinga – neteisinga“.

„Mane paskatino patikėti, kad šis pasaulis yra pikta vieta, pilna policininkų, kurie kontroliuoja, ligoninių, kurios žaloja, vyriausybinių agentūrų, kurios plauna smegenis, bažnyčios lyderių, kurie meluoja ir yra gašlūs, vyrų, kurie atsisako ginti, ir vaikų, kuriems reikia prievartos“, – sakė ji.

Abi moterys buvo suimtos 2023 metų rugpjūtį, kai prastai maitinamas 12-metis R.Franke sūnus išlipo pro J.Hildebrandt namų pro langą Ivinse, Jutos valstijoje. Policijos teigimu, vaikas nubėgo į kaimyno namus ir paprašė maisto bei vandens. Remiantis policijos įrašais, jis turėjo žymes nuo surišimo virve.

Suėmimai reiškė ir ilgos ir prieštaringai vertinamos „YouTube“ karjeros pabaigą. R.Franke kanalas „8 Passengers“, kurį ji įkūrė 2015 m., turėjo daugiau nei du milijonus prenumeratorių.

Tai buvo tėvystės temų vlogerių klestėjimo metas, ir ji vietinei naujienų agentūrai yra sakiusi, kad savo šeimos filmavimas padėjo jai „gyventi dabartimi ir tiesiog mėgautis vaikais“.

Jos vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip tipiška mormonų priemiesčio šeima kartu mokosi namuose, gamina maistą, valgo ir kalbasi.

Tačiau gerbėjams įtarimų kilo 2020 m., kai vienas iš jos sūnų užsiminė, kad septynis mėnesius buvo priverstas miegoti ant sėdmaišio.

„YouTube“ žiūrovai šukavo jos archyvus ir atkreipė dėmesį į kitus nerimą keliančius ir prieštaringus R.Franke naudojamus auklėjimo metodus, tokius, kaip maisto nedavimas, grasinimas nupjauti žaislinio gyvūnėlio galvą ir Kalėdų „atšaukimas“ kaip bausmė.

Buvo surašyta peticija, kurioje reikalauta, kad būtų atliktas tyrimas. Surinkta tūkstančiai parašų ir kreiptasi į Jutos vaikų apsaugos agentūrą, tačiau tuo metu nebuvo imtasi jokių teisinių veiksmų. R.Franke ir jos vyras iš pradžių atmetė kritiką ir teigė, kad kai kurie jų vaizdo klipai buvo ištraukti iš konteksto.

Tačiau kanalo populiarumas pradėjo mažėti ir buvo ištrintas 2022 m., tais pačiais metais, kai R.Franke ir jos vyras išsiskyrė.

Tada R.Franke pradėjo rodytis „YouTube“ vaizdo įrašuose, kuriuos savo svetainėje „ConneXions Classroom“ skelbė gyvenimo trenerė ir konsultantė J.Hildebrandt.

Tačiau kitapus kameros R.Franke vaikai buvo dar žiauriau išnaudojami.

Tai apėmė jų surišimą, mušimą ir spardymą, nemaitinimą ir vertimą vasarą dirbti lauke be apsaugos nuo saulės, todėl, remiantis policijos įrašais, jie sunkiai nudegė saulėje.

Nustatyta, kad J.Hildebrandt taip pat arba kankino vaikus, arba žinojo apie prievartą, ir kad ji privertė vieną iš R.Franke dukterų „daug kartų įšokti į kaktusą“.

R.Franke sakė savo vaikams, kad jie yra „pikti ir apsėsti“ ir turi „atgailauti“.

Buvęs R.Franke vyras Kevinas Franke'as per savo advokatą prieš posėdį paprašė jai skirti maksimalią bausmę, o vaikų patirtą prievartą pavadino „siaubinga ir nežmoniška“.

Parengta pagal bbc.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.