Kelis šimtus vaikų turintis olandas sulaukė jų motinų keršto: suvienijo jėgas

Jonathanas Jacobas Meijeris (43 m.), būdamas spermos donoru, yra tėvas keliems šimtams vaikų. Bet apie tai jų motinos nežinojo. Daugelis jų dabar suvienijo jėgas, kad slaptąjį spermos donorą sustabdytų. Olandui iškelta byla dėl galimos atsitiktinės kraujomaišos. Baiminamasi, kad vieno tėvo vaikai, to nežinodami, gali susitikti ir turėti lytinių santykių.

 Vaikai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Vaikai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-02 22:31

Skandalingos antraštės apie J.J.Meijerį mirgėjo nuo Europos iki Australijos: „Spermos donorui iškelta byla dėl kraujomaišos“, „Keista: vyras tapo 550–600 vaikų visame pasaulyje tėvu“.

Pirmąją teismo proceso Hagoje (Olandija) dieną į Teisingumo rūmus susirinko daugiau nei 40 moterų. Ne visos rado vietos medinėmis dailylentėmis apkaltoje teismo salėje.

Tai buvo J.J.Meijerio vaikų motinos. Olandijos televizija filmavo, tad buvo galima peržiūrėti vaizdo įrašus. Tarp dalyvavusiųjų – Natalie ir Suzanne Dijkdrenth, kurių sūnui dabar dešimt metų.

Čia ir Marie, kuri atėjo dėl savo 14-metės dukters, ir Eva – ieškovė.

Vokiečių sutuoktinių pora Mareike ir Chrissy Flory teismo procesą stebėjo nuotoliniu būdu Reino krašto-Pfalco žemės kaime. Jos susilaukė dvynių pasinaudojusios J.J.Meijerio spermos donoryste.

Teismo bylą inicijavusi ieškovė viešai žinoma tik kaip Eva, ji nori apsisaugoti. Moteris susilaukė nuo J.J.Meijerio sūnaus, kuriam dabar ketveri metai.

Eva kartu su fondu „Donorkind“ – Olandijos organizacija, kuri rengia donorų vaikų teisių gynimo kampaniją, pateikė civilinį ieškinį, kokio tikriausiai dar niekada nėra buvę.

Kaltinimai: donoras J.J.Meijeris kelia grėsmę vaikams, gimusiems po jo spermos donorystės, jis sąmoningai suklaidino jų motinas. Be to, pažeidė socialinius globos standartus tapęs kelių šimtų berniukų ir mergaičių tėvu.

Teismo proceso metu buvo nagrinėjami ir etikos bei moralės klausimai: kiek vaikų gali pradėti vyras? Kokiu būdu galima kažkam uždrausti masiškai daugintis?

J.J.Meijeris rengia ir kelia vaizdo įrašus į socialinį tinklą „YouTube“. Jis – muzikantas ir, kaip pats teigia, kriptovaliutų konsultantas.

Vienoje anketų vyriškis save apibūdino kaip svajotoją.

„Laimingiausios mano gyvenimo akimirkos visada buvo tada, kai mano mama ar viena seserų padovanodavo pasauliui naują kūdikį“, – sakė olandas.

Jis daugelį metų gausiai aukojo savo spermą vaisingumo klinikoms, spermos bankams ir privačiai – Europoje ir už jos ribų. Teigiama, kad olandas turėtų būti daugiau nei 500 vaikų tėvas visame pasaulyje. Ieškovių skaičiavimais – iki 1000.

J.J.Meijeris melavo: nuo būsimųjų tėvų nuslėpė, kiek daug pradėjo vaikų per savo spermos donorystę. Taip nurodoma 38 puslapių išsamiame pareiškime dėl ieškinio.

Iš šios apgaulės atsiradusių vaikų amžius – nuo kelių mėnesių iki 15 metų.

Jie, pasak spermos donoro J.J.Meijerio, buvo pradėti Australijoje, Kanadoje, Kenijoje, Ukrainoje, Italijoje ir Vokietijoje. Ypač daug jo palikuonių aplinkui Hagą.

Jie sutinka vienas kitą mokyklose, sporto šventėse, kai kurie eina net į tą patį vaikų dienos centrą.

Teisėja paklausė, ar J.J.Meijeris norėtų ką nors pridurti?

„Čia esu vaizduojamas laukiniu buliumi, turinčiu savotišką dauginimosi savybę. Kas stebi mano įrašus „YouTube“, žino, kad netikiu evoliucija. Tikiu kūryba“, – sakė olandas.

Daugiau nei prieš 13 metų, 2010-ųjų gruodį, Natalie Dijkdrenth kompiuteryje spustelėjo ant Nyderlandų vaisingumo svetainėje „Verlangen naar een Kind“ („Vaiko ilgesys“) esančio gerai atrodančio šviesiaplaukio vyriškio profilio.

„Svetainėje, kur būsimieji tėvai ir spermos donorai sujungiami panašiai kaip pažinčių platformoje, apie 20 vyrų pasiūlė privačiai duoti savo spermos“, – prisimena Natalie.

Bet daugelis norėjo būti spermos donoru sekso metu, o tai Natalie buvo nepriimtina.

Natalie su savo žmona Suzanne augina jos dukterį ir sūnų Thijmeną, kuriam vienuolika metų. Apie tai, kad jis turi šimtus pusiau tikrų seserų ir brolių, abi jam subtiliai paaiškino: „Esi vienos didžiausių Olandijos šeimų dalis.“

Natalie jau seniai troško susilaukti vaiko, bet tai jai, lesbietei, nėra paprasta. Ji nenorėjo kreiptis į kliniką. Viena priežasčių – norėjo matyti vyrą, kurio iki 50 procentų DNR turėtų jos vaikas.

„Neieškau santykių, mielai noriu būti tik donoras. Tarp manęs ir vaiko vėliau galimas kontaktas. Mano sperma – aukštos kokybės (80–100 mln. spermatozoidų mililitre). Mano talentas – muzika, groju daugeliu instrumentų“, – tai ištrauka iš spermos donoro profilio Vokietijos tinklalapyje Spermaspenderinfo.net.

J.J.Meijeris norėjo savo spermą perduoti indelyje. Olandų tinklalapyje jis nenaudojo savo tikrojo vardo, o vadinosi Martinu. Jis tvirtino, jog esąs mokytojas ir nenori, kad jo mokiniai sužinotų, jog jis yra spermos donoras.

Natalie suprato tokį spermos donoro elgesį, nes ji – taip pat mokytoja. Jai patiko jo profilis ir dėl to, kad viskas buvo taip aiškiai ir gerai parašyta. Natalie nusiuntė jam elektroninį laišką.

Į jį J.J.Meijeris atsakė greitai. Ir jis pasakė tai, ką ji norėjo girdėti. Pavyzdžiui, kad savo spermą paaukotų daugių daugiausia penkioms moterims. Ji esanti trečia.

Jie susitarė susitikti vienoje Hagos miesto kavinių. Tai priminė pasimatymą. Dar tą patį mėnesį ji nuvyko pas J.J.Meijerį ir pasiėmė pirmąjį indelį su sperma.

Dabar keletas moterų socialiniame tinkle „Facebook“ įkūrė grupę „Donorkind 102 JJM“, kad galėtų keistis informacija apie jį. Grupei priklauso 154 moterys iš įvairių šalių ir jų vis daugėja.

Daugelis motinų nesiryžta viešai kalbėti. Gal ir dėl to, kad spermos donorystė vis dar siejama su gėda.

Be to, J.J.Meijeris grasina atsisakyti kontakto su savo vaikais, jei jos bendrautų su žiniasklaida.

Tokiu būdu olandas savo rankose turi poveikio priemonę.

Iš spermos donorystės gimusiems vaikams gali būti itin sunku psichologiniu požiūriu nesant galimybės bendrauti su savo biologiniu tėvu.

Savo vaikų nuotraukas moterys įkelia į „Facebook“ grupę. Tai – galerija šviesiaplaukių mergaičių ir berniukų. N.Dijkdrenth baisu, kad jie labai panašūs.

Dauguma motinų suinteresuotos J.J.Meijerį sustabdyti. Be to, jos siekia atkreipti politikų dėmesį į problemą, panašią į olando atvejį.

Spermos donorystė beveik nereglamentuojama įstatymais tarpvalstybiniu mastu. Nei Olandijoje, nei kitur Europoje nėra centrinio spermos donorų registro.

Vokietijoje nuo 2018-ųjų yra net federalinis spermos donorų registras. Bet privatų sektorių sunku kontroliuoti.

Į daugybę „Facebook“ grupių ir interneto platformų bet koks vyras gali įkelti savo profilio nuotrauką ir pasiūlyti spermos.

Olandijos institucijos 2017-aisiais pirmą kartą atkreipė dėmesį į J.J.Meijerį. Grupė motinų Akušerijos ir ginekologijos asociacijai pateikė įrodymų. Šalies Sveikatos apsaugos ministerija užsakė tyrimą.

Išvada: 2007–2017 metais, be asmeninės donorystės, J.J.Meijeris mažiausiai vienuolikai Olandijos klinikų davė savo spermos, iš kurios gimė 102 vaikai. Dėl to motinų grupės „Facebook“ pavadinimas „Donorkind 102 JJM“.

Olandijoje klinikos sutartimis įpareigoja spermos donorus niekur kitur neaukoti ir daugių daugiausia – 12 šeimų. Bet šis skaičius nėra teisiškai įtvirtintas, tai tik gairės. J.J.Meijeris žinojo, kaip jas apeiti.

Marie buvo 38-eri, kai internete aptiko spermos donoro J.J.Meijerio profilį. Ji dar nebuvo radusi tinkamo vyro ir po ilgų svarstymų nusprendė tapti motina pasinaudojusi spermos donoryste.

Kaip ir N.Dijkdrenth, ji su J.J.Meijeriu susitiko vienoje Hagos miesto kavinių. Jis papasakojo Marie apie draugą, nuo kurio negalėjo pastoti partnerė.

Todėl jis dabar nori padėti tokioms moterims kaip Marie. Šią istoriją J.J.Meijeris veikiausiai pasakojo visoms, norinčioms tapti motinomis.

Anuomet jis paliko Marie pasitikėjimo verto žmogaus įspūdį. „Jeigu to sieki iš manęs, tuomet norėčiau apsilankyti tavo namuose ir pamatyti, kur gyvens kūdikis“, – pasakė J.J.Meijeris. Jis darė įspūdį žmogaus, kuriam tai tikrai svarbu.

Kitą kartą apsilankęs Marie namuose vonios kambaryje J.J.Meijeris išspaudė savo spermą į buteliuką. Jai buvo atlikta dirbtinio apvaisinimo procedūra. Po antro bandymo 2008-ųjų gruodį Marie tapo nėščia. Dabar jos duktė Mia jau paauglė.

Kai mergaitė jau buvo ūgtelėjusi, J.J.Meijeris vėl susisiekė su Marie ir paklausė, ar ji nenorėtų antro vaiko.

Jai buvo keista: kodėl jis turėtų aukoti savo spermą? Juk už tai negavo pinigų.

Angliškoje „Wikipedia“ versijoje yra įrašas „Sąrašas asmenų, turėjusių daugiausia vaikų“.

Pirmoje vietoje – mongolų chanas Čingischanas, paskui – britas, kaip teigiama, apvaisinęs iki 1000 moterų, Esvatinio (Svazilando) karalius, kuris turėjo 70 žmonų. Už jo – J.J.Meijeris.

Ar tai yra tai, ko jis norėjo?

Motinų, kurios susilaukė vaikų nuo J.J.Meijerio, požiūris į jį – įvairus. Tai ne visada vien pasibjaurėjimas. Pavyzdžiui, viena vokietė gina olandą ir sako, kad jis mielas vyriškis ir su juo jos vaikas nuolat palaiko ryšį.

Ji mano, jog negerai, kad dabar apie jį sakoma: „serijinis spermos donoras“, skamba kaip „serijinis žudikas“.

„Ką turėtų manyti vaikai, kai vėliau informaciją apie jį ras „Google“? – klausia vokietė.

Motinos, viena vertus, – jo apgavysčių aukos, kita vertus, jo dėka daugelis moterų galėjo įgyvendinti savo didžiausią troškimą. Gimus vaikui jis sveikina, prašo nuotraukos, netgi sakoma, kad turi vardų sąrašą.

Bet J.J.Meijeris neatsižvelgia į tai, kad jo „dosnumas“ daugeliui vaikų reiškia socialinį ir psichologinį krūvį. Be to, dar tyko kraujomaišos rizika.

Olandija – nedidelė šalis. Didžioji iš privačios donorystės gimusių vaikų dalis kilę iš regiono aplinkui Hagą. Daugelis jau žengia į paauglystės amžių ir susitinka per sporto renginius mokykloje. Jų motinoms nerimą kelia klausimas: kaip bus, kai jie įsimylės?

„Nemanau, kad tai problema. Juk Mia gali kiekvieno vaikino, su kuriuo ketina eiti į pasimatymą, iš anksto paklausti, ar jų nesieja ryšiai“, – taip J.J.Meijeris rašė Marie.

„Kodėl nesikreipiama į didžiąsias klinikas? Kodėl aš sėdžiu čia, nors palaikau kontaktą su visais vaikais ir tėvais? Dėl to lytinių santykių tarp giminingų asmenų ir kraujomaišos galimybė faktiškai lygi nuliui“, – taip per teismo procesą kalbėjo spermos donoras J.J.Meijeris.

2019 metų rugsėjo 26-ąją vokietė Mareike Flory gavo elektroninį laišką iš danų bendrovės – didžiausio pasaulyje spermos duomenų banko „Cryos International“: „Parašėme, nes esate užregistravę nėštumą su spermos donoru RUUD. Mums tapo žinoma, kad RUUD teikė spermą šalyse už Danijos ribų. Tokiu būdu jis sulaužė sutartį.“

Mareike Flory su savo žmona Chrissy kreipėsi į kliniką. Jos sumokėjo pinigus už patikimo donoro spermą jos kiaušialąstėms apvaisinti.

„Cryos International“ tiekia iš Danijos spermą į daugiau nei 100 šalių. Tai pelningas verslas. Mareike ir Chrissy užsakė spermą 2017-aisiais už 1320 eurų.

Spermos donoro aprašymą pora išsaugojo tam atvejui, jei vaikams vėliau kiltų klausimų.

Iš daugelio puslapių Mareike ir Chrissy sužinojo, kad Ruudas panašus į Holivudo aktorius Bradą Pittą ir Chrisą Hemsworthą.

Jis turi septynis brolius ir seseris, pasižymi nepaprastu intelektu. Dar rašoma, kad Ruudas myli kates, jo mėgstamas automobilis – kabrioletas. Bet nesužinoma svarbiausio: Ruudas – iš tikrųjų masinis spermos donoras J.J.Meijeris.

2015–2019-aisiais jis vyko ne tik į Italiją, Vokietiją ir Ukrainą, bet kartą per mėnesį – ir į Daniją. Ir ten davė spermą „Cryos International“.

„Tai tikrai sunku suvokti. Europos lygmeniu viskas standartizuota, net bananai. Bet dėl spermos donorystės nėra jokių taisyklių“, – stebisi Mareike.

Ji ir jos žmona Chrissy nėra asmeniškai nusivylusios J.J.Meijeriu, bet spermos banku ir sistema, dėl kurių apskritai įmanomi tokie kaip olando atvejai.

2017-aisiais, maždaug tuo metu, kai Mareike ir Chrissy užsisakė spermos, olandų klinikose J.J.Meijerio spermą buvo uždrausta naudoti.

Bet vokiečių porą „Cryos International“ informavo tik po dvejų metų. Tiek laiko bendrovė toliau siuntė J.J.Meijerio spermą.

Mareike ir Chrissy palaiko ryšius su daugeliu vokiečių šeimų, kurios susilaukė vaikų nuo J.J.Meijerio. Kiti gyvena Heidelberge ir Manheime, yra šeimų Kelne, Berlyne, Halterne prie Zė, Bergiš Gladbache. Tačiau dauguma – Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, nes tai arti Olandijos sienos.

Dar iki teismo Hagoje pradžios J.J.Meijeris lankėsi Kenijoje. Šioje šalyje jau anksčiau jis aukojo savo spermą. Veikiausiai ir šį kartą apvaisinti kiaušialąstę tapo jo kelionės tikslu.

Po dviejų savaičių teismas Hagoje paskelbė nuosprendį. J.J.Meijeriui gresia iki 100 tūkstančių eurų bauda ir draudimas savo spermą aukoti naujiems vaikų trokštantiems tėvams. Klinikose saugoma jo sperma turi būti sunaikinta.

Mareike Flory sako, kad nuosprendis esąs griežtas, bet teisingas. Už jį N.Dijkdrenth su žmona pakėlė šampano taures.

Bet Natalie pridūrė: „Jis atėmė iš mūsų vaiko normalaus gyvenimo galimybę. Be to, Jonathanas yra dar jaunas, jis – vaisingas. Kas žino, kaip jis elgsis užsienyje, galbūt netikru vardu. Ir kaip tai norima kontroliuoti?“ Šis procesas toli gražu dar nesibaigė.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.