Kauną dažniausiai valdo Avinai ir Žuvys

Senovėje sugalvota žvaigždžių ženklų sistema mūsų laikus pasiekė menkai tepakitusi. Dangus tūkstančius metų dalijamas į dvylika žvaigždynų, turinčių savo ženklus bei vardus. Milijonai žmonių tikėjo ir tiki, kad gimdami „po tuo ar kitu žvaigždynu“ atsinešė į Žemę šviesulių nulemtą charakterį ir likimą. Šiandien horoskopai kuriami ne tik asmenims, bet ir firmoms ar net valstybėms, miestams.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2013, 4:59 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:08 PM

Ar kas kada kūrė horoskopą antrajam pagal dydį Lietuvos miestui – Kaunui, neteko girdėti. Bet galimai susiejant jo gerovę (ar negerovę) su tais, kurie rinkėjų ir politikų valia tampa miesto vadovais, bent jau jų horoskopais (bendrąja prasme) nesunku pasidomėti.

Ir tada paaiškėja, kad tarp visų Kauno merų aptiksime daugiausia – po tris – Avinų (Vidmantas Adomonis, jau miręs Vilimas Čiurlinskas bei Arvydas Garbaravičius) ir Žuvų ( amžiną atilsį prof. Vladas Katkevičius, Vytautas Šustauskas ir Andrius Kupčinskas) ženklų atstovų.

Dviejų buvusių metų horoskopuose (Henriko Tamulio ir Giedriaus Donato Ašmio) – vienintelis Zodiake esantys „negyvas“ – Svarstyklių – ženklas. Greta jų Kauno merų sąraše rasime ir Dvynių (Arimantas Račkauskas), ir Jautį (Alfonsas Andriuškevičius), ir Mergelę (Erikas Tamašauskas), ir Vandenį (Gediminas Budnikas), ir Vėžį (Rimantas Mikaitis). O trumpiausiai (tik 43 paras) Kauną valdęs Rimantas Tumosa – vos vienas su valdžia dažniausiai siejamo Zodiako ženklo – Liūto – atstovas. Liūtas sukaupęs ramią norų ir troškimų energiją, pasižymi didele vidine jėga, deja, R. Tumosai nebuvo lemta konkrečiais sprendimais Kaunui plačiau tą jėgą parodyti.

Ilgiausiai (antrąją kadenciją) mero kėdėje sėdi „tyliausio – Žuvų – ženklo atstovas A. Kupčinskas. Beje, jo gimtadienis – vos viena diena vėliau nei paties skandalingiausio iš merų, šiandien viešai kalbančio apie emigravimą į Baltarusiją, politiko V. Šustausko. Pastarasis gimė kovo 19-ąją, A. Kupčinskas kovo 20-ąją, tik keliasdešimt metų vėliau.

Pasak astrologų, Žuvų ženklo žmonės yra iškalbingi, viską gali, viską įvykdo bei pasiekia (dažniausiai – savo svajonėse). Bet per mažai kovoja bei priešinasi, tad kartais netgi jaučiasi bejėgiai. Užtai kovingumo nestokoja Avinai. Tie, kurie gimdami atsineša Avino ženklą, yra lyderiai, nors neretai jiems pritrūksta kantrybės bei diplomatijos. Tiesa, Avinas – impulsyvus optimistas, lengvai veliasi į ginčus, pyksta, bet neilgai.

Svarstyklėms sunku rasti pusiausvyrą, bet jos visada ieško. Šio ženklo žmonės vadovauti nesiveržia, jie dažniausiai yra intelektualūs, lengvai bendraujantys su kitais, supranta grožį, siekia harmonijos, vengia konfliktinių situacijų, puikiai manipuliuoja ir geba nuginkluoti oponentą. Patys pastabiausi, astrologų teigimu, – Dvyniai, gyvenantys su vėjeliu širdyje ir... keičiantys spalvas, priklausomai nuo apšvietimo. Lengvai imasi naujos veiklos, bet nekuria nieko naujo. Tačiau Jautis pasižymi ištverme ir pastovumu bei darbštumu. Bet, puikiai užuosdamas „materialinius dalykus“, nori be didelių pastangų daug turėti, tik išsijudinti jam sunku. Užtat Vandeniai, būdami nepastovaus charakterio, galima sakyti, yra judresni už kitus: kaupia idėjas, skuba jas įgyvendinti. Nors jų nuomonė dažnai nesutampa su aplinkos nuostatomis.

Mergelės ženklo žmonės visus faktus apsvarsto savarankiškai ir nenori, kad kas nors kištųsi į jų reikalus. Ieško sistemos, mėgsta klasifikuoti, tikrinti, daryti tvarką. Darbo intensyvumas – užprogramuotas jų prigimtyje. Vėžys – prieštaringa natūra: tai – ugnis, tai – vanduo. Vėžys gali uždegti kitiems džiaugsmo žvakes, bet gali ir pasitikti tyla ar pykčiu.

Tie, kas labiau domisi horoskopais, gali išvardinti kur kas daugiau kiekvieno Zodiako ženklo (jį turinčio žmogaus charakterio) savybių. Tačiau naujienų agentūrai ELTA pakako menką dalelę jų paminėti, užduodant kai kuriems kauniečiams gan netikėtą klausimą. Kaip, jų nuomone, miesto mero Zodiako ženklas gali būti susijęs su paties Kauno gerove?

Dailininkė Regina Rinkevičienė:

Jei ilgiausiai mūsų miestą valdė (ir tebevaldo) Žuvų ženklo atstovai, galima spėti, kad jie iš prigimties linkę valdyti. Bet kai kuriems merams (ne tik iš Žuvų ženklo) derėtų savikritiškai į save pasižiūrėti. Su Kaunu nesusitvarko, o netgi svajoja valdyti Lietuvą. Žinoma, galima sakyti, žmonės išsirenka tokią valdžią patys, bet ar mes, eiliniai rinkėjai, šiandien galime išsirinkti miesto merą? Vis dar negalime. Manyčiau, gimdamas žmogus tikrai atsineša tam tikrą lemtį, kuri turi įtakos ir jo charakteriui susiformuoti. Todėl sąsajų tarp miesto ir jo vadovo įžvelgčiau. Tikiu horoskopais, tik ar tai rimta, ar ne, – nežinau. Tai – irgi klausimas.

Akademikas Jurgis Brėdikis:

Pažvelkim kitu kampu. Ne per žmogų, o globaliau. Planetos – tikrai rimtas dalykas. Žiūrėkit, kaip Mėnulis veikia: tai – baisūs potvyniai, tai – atoslūgiai. Bet aš niekada nesidomėjau Zodiako ženklais ir negaliu analizuoti, kurio ženklo atstovai merai Kauno gerove labiau rūpinasi (ar rūpinosi), kurio mažiau. Nors tiesą sakant, Zodiako ženklas gali turėti įtakos ir žmogui, ir jo kuriamai aplinkai.

Aktorius Ridas Žirgulis:

Aš pats esu gimęs po Avino ženklu, tai man už tuos Kauno valdytojus šiandien gėda. Jie užmiršta savo prigimtį vos tik pamato pinigus. O Žuvys – lyg ir visai bejėgės, ką jos begali pasakyti – įsilieja į bendrą biurokratų armiją, ir tiek žinių miestui. Iš tikrųjų, kauniečiams – visai vis tiek, kokio ženklo žmones į valdžią išsirenka, kokiam Zodiako ženklui išrinktasis meras priklauso. Nors, žinome, pasaulyje yra kitokių pavyzdžių, ten į tuos ženklus didelį dėmesį kreipia. Tiek politikoje, tiek versle. Darbuotojus priimdami į darbą verslininkai atidžiai studijuoja ne tik informaciją apie jų profesinius gebėjimus bei kvalifikaciją, bet ir apie vieno ar kito kandidato priklausomybę konkrečiam Zodiako ženklui. Pas mus niekas į tai dėmesio nekreipia, o turėtų.

Inžinierė ekonomistė Dalia Ostaševičienė:

Kiekvienas savo darbus, savo gyvenimą tvarko pagal charakterį, o tai reiškia, – ir pagal horoskopą. Vienas žmogus gali būti lėtesnis, kitas – energingesnis, nors neretai abu jie – to paties Zodiako ženklo. Dalis charakterio savybių priklauso nuo prigimties, jas, galima sakyti, nulemia gimstant atsineštas ženklas. Bet charakteris dar formuojasi per auklėjimą, vėliau prisideda ir patirtis. Jei, tarkim, miesto meras yra stiprus, turi ir geba tarti tvirtą žodį, tai miestui tikrai nuo to tik geriau. Bet jei meras silpnas, paklūsta partijai, klanui ar kokiai kad ir mažai interesų grupuotei, tai miesto gerovė nuo to tik kenčia. Tačiau reikia pastebėti, kad kiekvieno žmogaus gyvenimas – lyg banguojanti jūra: čia ateina pakilimas, čia – atoslūgis. Beje, tikrai neaišku, kuris Zodiako ženklas, nulemtas merui, gali būti miestui geresnis nei kiti.

Advokatas Saulius Dambrauskas:

Avinas – veržlus, energingas, Žuvys – lėtos, bet, manau, Kauną valdančiųjų problema yra kita, nes kiekvieną kartą į miesto valdžią užkopia žmonės, kurie ją mato kaip savotišką tramplyną kilti aukščiau. O reikia tokio mero (ir jo komandos), kuri iš tikrųjų pirmiausia matytų Kauną, jį mylėtų ir iš miesto nieko „neišneštų“. Na, gerai, atėjo jaunas žmogus, turėdamas idealizmo, bet po dviejų kadencijų tapo lygiai toks pats senas biurokratas, kaip buvusieji. Kaunui žiauriai nesiseka su valdžia – ją lyg ir turi, bet sprendimų, darbų kaip ir nėr. Galim pavydėti Vilniui, turinčiam Zuoką. Tegul šis meras ir peikiamas, kritikuojamas, tegul jis palaiko savo konjunktūrą, bet jis sprendžia ir daro. Kauno merai moka tik valdžioj būti, bet idėjų neturi. Kitų idėjas „suvirškina“, ir rezultato miestas nepamato. Tokiais atvejais joks Zodiakas čia nekaltas.

Verslininkė Irena Janulevičienė:

Žinoma, žmogaus charakterio savybės priklauso nuo Zodiako ženklo. Apskritai labai svarbu, kaip žmogus mąsto, kokias idėjas ir sprendimus generuoja, ar jis lyderis, ar tik kažkieno įrankis. Domiuosi izoterika, nemažai skaitau tomis temomis. Žinau, jog japonai, pavyzdžiui, randa ryšį ne tik tarp žmogaus charakterio ir Zodiako ženklo, bet ir tarp jo kraujo grupės. Pavyzdžiui, pirmą kraujo grupę (ir minus rezus) turintis žmogus – lemtingas lyderis. Nors visaip nutinka, jei aplinkybės nėra palankios jam pasireikšti. Dar galima Zodiako ženklą (per jį – žmogų) asocijuoti su gyvūnu, kurį tas ženklas reiškia. Tarkim, Avinas, juk ir sakoma: esi užsispyręs, elgiesi kaip avinas. Bet sutikim, lyderio Šustausko ir lyderio Kupčinsko jokiu būdu nesulyginsi, nors jie abu – Žuvies ženklo. O Svarstyklės irgi – nevienodos: gali būti lėtos, viską pasveriančios prieš pasakant, ar emocingai iš karto rėžiančios į akis kitam gal nemalonią išgirsti tiesą.

Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas:

Mano nuomone, mažai kas priklauso nuo Zodiako ženklo, – ryšio tarp šio ženklo atstovo (mero) ir miesto gerovės neįžvelgčiau. Nors, žinoma, sprendimams ženklas gali turėti įtakos, charakteriui – taipogi. Sakyčiau, netgi labai filosofinis Eltos užduotas klausimas. Neabejotina, reikėtų labiau pasigilinti, prieš į jį atsakant. Taip, vos keletą mėnesių aš vadovauju namams gyvūnų, kurių nemažai horoskopuose minimi. Bet negaliu žinoti, kokią įtaką miestui gali turėti tų gyvūnų vardais pavadinti Zodiako ženklai. Bet gal būtų gera idėja paanalizuoti, kokių ženklų atstovai iki manęs vadovavo Zoologijos sodui, ir kaip jam sekėsi kiekvieno konkretaus vadovo darbo laikotarpiu?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.