Gyvo numirėlio atvejis suglumino net Harvardo profesorių

1962-ųjų gegužės 2-ąją haitietis Clairviusas Narcisse'as buvo paskelbtas mirusiu. Jo gyvybę pasiglemžė nežinoma liga. Mirusiojo kūną atpažino seserys Marie-Clare ir Angelina ir jau kitądien C.Narcisse'as buvo palaidotas mažose priemiesčio kapinaitėse. Tačiau tuo, kas nutiko vėliau, lig šiol netiki daugelis mokslininkų. 

Clairviusas tesugebėjo pasakyti, jog buvo prikeltas iš mirusiųjų, o ritualą atliko juodąją magiją panaudojęs Vudu žynys.<br>123rf nuotr.
Clairviusas tesugebėjo pasakyti, jog buvo prikeltas iš mirusiųjų, o ritualą atliko juodąją magiją panaudojęs Vudu žynys.<br>123rf nuotr.
Rugsėjo 12-ąją miręs M.Beauvoiras buvo vadinamas „Vudu popiežiumi“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rugsėjo 12-ąją miręs M.Beauvoiras buvo vadinamas „Vudu popiežiumi“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Haitietį zombiu pavertė milteliai iš traiškytų kūdikių kaukolių?<br>123rf asociatyvi nuotr.
Haitietį zombiu pavertė milteliai iš traiškytų kūdikių kaukolių?<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Sep 17, 2015, 3:27 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 8:56 AM

Po 18 metų, 1980-aisiais, vietiniame turguje apsipirkinėjusią ir kiek senstelėjusią Angeliną sukaustė siaubas – prieš jos akis stovėjo po žeme supūti turėjęs brolis. Clairviusas tesugebėjo pasakyti, jog buvo prikeltas iš mirusiųjų, o ritualą atliko juodąją magiją panaudojęs Vudu žynys.

Haičio džiunglių glūdumoje – Vudu paslaptys

Nors Holivudas Vudu dažnai vaizduoja kaip juodosios magijos kultą, ši religija buvo afrikiečių vergų, gabentų į Haitį XVII–XVIII amžiuje, kultūros dalis. Dauguma haitiečių tebešiol tiki magiškomis Vudu galiomis, tačiau moderniųjų Vakarų mokslininkai skeptiškai žvelgia į šią religiją, ypač – į C.Narcisse'o prisikėlimą iš mirusiųjų.

Gyvo numirėlio istorija buvo susidomėjęs ir Harvardo profesorius Wade'as Davidas. Moksliniais tikslais jis ryžosi nuvykti į Haičio džiunglių glūdumą, kad susitiktų su Vudu kulto lyderiu Maxu Beauvoiru. Rugsėjo 12-ąją miręs M.Beauvoiras buvo vadinamas „Vudu popiežiumi“.

W.Davisas troško įminti C.Narcisse'o prisikėlimo iš mirusiųjų mįslę. Juk mirusiu jį paskelbė ne vienas, o du amerikiečių gydytojai. Kaip jie galėjo suklysti?

Milteliai iš sutraiškytų kūdikių kaukolių

Vienoje iš W.Daviso teorijų teigiama, jog Clairviusas buvo apsvaigintas cheminiais preparatais, drastiškai sumažinusiais jo kūno temperatūrą ir atėmusiais kalbos dovaną. Jo teorija nebuvo nutolusi nuo realybės.

Sakoma, tam, kad suvoktų prisikėlimo esmę, M.Beauvoiras suorganizavo profesoriaus ir juodąją magiją praktikavusio vudu žynio Marcelo Pierre'o susitikimą.

M.Pierre'as pasidalijo su profesoriumi virsmo miltelių receptu, teigdamas, jog milteliai žmogų paverčia mąstyti negebančiu vergu.

Miltelius sudarė sutraiškytos mirusių kūdikių kaukolės, papjauto mėlynojo driežo, negyvos varlės ir džiovinto jūrų kirmino liekanos. Tačiau svarbiausias ingredientas buvo išgaunamas iš Fugu žuvies. Jos išskiriami nuodai, paralyžiuojantys nervų sistemą, yra pavojingesni net už kalio cianidą. Būtent jie paverčia žmogų nemąstančia būtybe.

W.Davisas nieko nelaukdamas nusiuntė miltelius į labaratoriją. Jam talkinęs mokslininkas milteliais įtrynę labaratorinių žiurkių nugaras. Netrukus žiurkės neteko sąmonės. Menką širdies plakimą ir smegenų bangas užfiksuoti galėjo tik labaratorijoje esanti įranga – iš pažiūros žiurkės atrodė lyg negyvos.

Atlikus tyrimus profesorius buvo įtikėjo, jog vudu žynių milteliai gali lengvai paversti žmogų nemąstančiu „zombiu“. Sakoma, jog tokios būsenos žmogumi lengva manipuliuoti, priversti jį elgtis taip, kaip trokšta užkalbėtojas.

Tai, ką sužinojo apie vudu tikėjimą ir gyvus numirėlius, W.Davisas aprašė knygoje „Gyvatė ir vaivorykštė“ (angl. „The Serpent and the Rainbow“). Knyga vėliau buvo ekranizuota. Sakoma, pasaulinė psichozė dėl „zombių“ bei filmų apie gyvus numirėlius kūrimas prasidėjo būtent po profesoriaus knygos išleidimo.

„Vudu popiežius“

Rugsėjo 12-ąją miręs haitiečių dvasinis lyderis M.Beauvoiras tikėjo, jog Vudu magija gali būti panaudota ne tik mirusiųjų prikėlimui, bet ir nusikaltėlių drausminimui. Neva „zombiais“ paverčiant žudikus ar plėšikus, vietinėse bendruomenėse buvo išlaikoma tvarka.

2010 metais Haityje prasidėjus choleros epidemijai daug vudu praktikuojančių tikinčiųjų buvo nulinčiuoti žmonių, kaltinusių juos gaminant miltelius, dėl kurių esą plinta liga. M. Beauvoiras uoliai stengėsi išsklaidyti su jo religija susijusius neigiamus stereotipus ir netgi atverdavo savo šventyklą visuomenei per svarbias religines apeigas.

Be to, Vudu išpažinėjų dvasinis lyderis tikino turįs priešnuodį nuo įvairių nepagydomų ligų, tarp kurių – ir ŽIV virusas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.