Kaip surasti dingusį daiktą? Būdai nuo magijos iki psichologijos

Ko gero visi ir ne po vieną kartą yra patyrę situaciją, kuomet reikia labai greitai surasti kokį nors daiktą, bet niekaip nepavyksta. Daikto įprastoje vietoje nėra, ir jūs niekaip negalite prisiminti, kur jį padėjote. Kartais daiktą pavyksta rasti po kelias valandas trukusių paieškų, o kartais net ir tai nepadeda. Tačiau yra daugybė būdų, kaip paieškas padaryti efektyvesnes.

Jei kažkas dingo, pirmoji jūsų mintis, pirmasis instinktas, yra ieškoti.<br>123rf nuotr.
Jei kažkas dingo, pirmoji jūsų mintis, pirmasis instinktas, yra ieškoti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2015, 9:10 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 5:48 PM

1 būdas – maginis

Senovėje būdavo manoma, kad jeigu daikto vietoje nėra – jį galėjo nunešti naminukas arba velnias. Todėl ieškant būdavo kalbamas užkeikimas: „Naminuk, naminuk, pažaisk ir atiduok!“, tuo metu pliaukšint delnais. Kita šio burto versija – aprišti kėdės koją nosine ar skarele ir sakyti: „Velniuk, velniuk, pažaisk ir vėl atiduok“. Dar būdavo kalbamas užkeikimas: „Suku, suku velniui barzdą – jeigu rasiu, tai atsuksiu, jei nerasiu – tai užsuksiu“. Sakydavo, kad gana dažnai daiktas atsirasdavo iškart.

Paprastas burtas – apversti pirmą po ranka pasipainiojusią stiklinę ar puodelį. Žiniuoniai tvirtina, kad dingęs daiktas iš karto atsiras.

Taip pat rekomenduojama daiktą „įkalbėti“ grįžti pas jus. Pavyzdžiui, vadinti jį „vardu“, švelniai įkalbinėti: „Na, kur gi tu? Pasirodyk“. Sakoma, kad toks metodas taip pat veikia.

Įsivaizduokite dingusį daiktą. Įsivaizduokite, kad jus su juos sieja sidabrinis siūlas. Mintyse sukite tą siūlą į kamuolį ir įsivaizduokite, kad daiktas slenkasi vis arčiau ir arčiau.

Jeigu užmatysite vorą, paprašykite jo surasti jūsų pradingėlį. Lengvai papūskite į voriuką, ir tegul jis eina savais keliais. Neatmestina galimybė, kad daiktas greitai atsiras.

Jeigu išvardyti metodai nepadės – pabandykite atlikti sudėtingesnį ritualą. Paimkite violetinės spalvos žvakę, uždekite ir mintyse įsivaizduokite ieškomą daiktą. Įsiklausykite į savo mintis – jos turi pasakyti, kur ieškoti daikto. Jeigu nieko neateina į galvą, ieškokite į tą pusę, į kurią varva žvakės vaškas.

Yra ir dar sudėtingesnis būdas. Prieš miegą atkirpkite savo ūgio ilgumo siūlą, sulenkite tris kartus, po to dar septynis, ir užriškite ant jo tris mazgus. Tada siūlą padėkite po pagalve. Turėtumėte susapnuoti vietą, kur yra pradingęs daiktas. Jeigu nieko nesapnavote, ryte pradėkite atrišinėti mazgus – ir turėtumėte atsiminti, kur yra daiktas.

2 būdas – bioenergetinis

Paimkite žiedą ir perverkite siūlu ar virvele. Galima naudoti ir pakabuką ant grandinėlės. Gausite vadinamąją švytuoklę, kurią dažnai naudoja ekstrasensai. Laikydami rankose apeikite visas patalpas, mintyse nuolat užduodami klausimą, kur yra daiktas. Ten, kur švytuoklė ims intensyviai judėti, ir reikia ieškoti.

3 būdas – psichologinis

Amerikiečių psichologas iš Baltimorės Michaelas Solomonas netgi išplėtojo ištisą ieškojimo mokslą ir išleido knygą „Kaip surasti pamestus daiktus“. Knygoje jis pateikė daug principų, padedančių sėkmingai ieškoti dingusio daikto.

1 principas – tiems, kas negali atsikratyti minties, pavyzdžiui, „pamečiau piniginę“. „Neieškokite jos, – pataria M.Solomonas. – Jei kažkas dingo, pirmoji jūsų mintis, pirmasis instinktas, yra ieškoti. Ieškote daikto chaotiškai ir vis labiau netinkamai. Tai – labiausiai paplitusi klaida. Palaukite, kol nesugalvosite, kur ieškoti“.

2 principas – ne daiktas pasimetė, o jūs patys. Nebūna dingusių daiktų, būna tik blogai ieškančių žmonių.

3 principas – nusiraminkite, nes panika dažnai trukdo efektyviai ieškoti. Prisėskite, atsipalaiduokite, išgerkite puodelį arbatos ir tiktai tada eikite ieškoti.

4 principasdaiktai dažnai būna ten, kur ir turi būti. Ar yra tokia vieta, kur paprastai laikote šį daiktą? Konkreti lentyna, spinta ar dėžutė? Jeigu taip – pirmiausia pasižiūrėkite būtent ten. Ir gerai pasižiūrėkite, kad įsitikintumėte, jog akys jūsų neapgauna ir ieškomo daikto ten tikrai nėra. Galbūt praėjusį vakarą pakabinote paltą į įprastą vietą ar pastatėte žodyną į lentyną.

5 principas – prisiminkite, kada paskutinį kartą naudojotės daiktu. „Jeigu nusiraminsite, pamestas daiktas gali stebuklingu būdu išplaukti jūsų galvoje iš prarasto pasaulio, – teigia M.Solomonas. – Atsiminkite – jūs ne pametėte daiktą, o tik padėjote jį ne ten“.

6 principas – kartais net sugebame užmiršti, ko konkrečiai ieškome. Todėl naudinga ieškant balsu kartoti pamesto daikto pavadinimą.

7 principas – prisiminkite vadinamąjį „kamufliažo efektą“. Pavyzdžiui, mašinos raktai gali būti uždengti laikraščiu, todėl mes jų nepastebime.

8 principas – kai kurie objektai, persikėlę nedideliu atstumu, tampa nematomi. Pavyzdžiui, pieštukas nusirita už kompiuterio klaviatūros, instrumentas – į galinę dėžės dalį. Pasak profesoriaus, objektai dažniausiai „pabėga“ ne didesniu kaip 42 cm atstumu nuo pradinės buvimo vietos. Šios zonos ribose ir reikėtų ieškoti.

9 principas – atsiminkite, kur konkrečiai buvote, kai pastebėjote, kad daiktas dingo. Netikrinkite vienos ir tos pačios vietos, jei jau kartą nuodugniai ją patikrinote. Po to nusekite savo pačių pėdsakais.

Jeigu ir tai padarėte, vadinasi, išsėmėte visas ieškojimo metodikas, ir liko tik viena, paskutinė taisyklė: tai buvote ne jūs. Kitaip sakant, kažkas padėjo jūsų skėtį, suvalgė jūsų spurgą ar paėmė mašinos raktus. Vadinasi, toks likimas – susitaikykite su praradimu. Gali būti, prarastas daiktas dar sugrįš.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.