Sapnų gaudyklė: kam ji skirta ir kaip pasidaryti patiems?

Sapnų gaudyklė – tai judri konstrukcija su žemyn nukarusiais siūlais ir plunksnomis.<br>123rf nuotr.
Sapnų gaudyklė – tai judri konstrukcija su žemyn nukarusiais siūlais ir plunksnomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2015, 12:18 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 5:43 PM

Sapnų gaudykle vadinamas talismanas, saugantis žmogaus sapnus. Manoma, kad jis išfiltruoja sapnus, pritraukdamas gerus ir nuvydamas košmariškus. Jo „voratinklyje“ slogūs sapnai įsipainioja, o malonūs sapnai – pralenda. Šį, be kita ko, puošniai atrodantį talismaną nesunku pasidaryti savomis rankomis.

Gamybos procesas – visai nesunkus. Svarbiausia jo dalis – įdėti širdies ir iš tiesų patikėti savo rankdarbio magiškomis savybėmis. Tiktai tokiu atveju sapnų gaudyklė bus veiksminga. Savos gamybos sapnų gaudyklė pranašesnė už pirktinę, nes savo rankų darbas atspindi jos gamintojo išgyvenimus ir jausmus.

Sapnų gaudyklė – tai judri konstrukcija su žemyn nukarusiais siūlais ir plunksnomis. Ant apskrito karkaso – įtempti siūlai, susipynę į raštą, primenantį savotišką voratinklį. Būtent juose sukoncentruotas amuleto prasminis krūvis. Nuo karkaso nukabinamos kelios kompozicijos iš plunksnų, skambaliukų, biserio ir kitokių dekoracijų.

Amuleto gamybai reikalingas taisyklingos formos ratas, plunksnos, siūlai (pavyzdžiui, skirti siuvinėjimui) ir biseris. Kaip ratas gali pasitarnauti bet kokia apyrankė, siuvinėjimo lanko vidinis rėmelis ar bet kas kitas. Jeigu talismanas bus nedidelis, ratą galima padaryti iš paprasto užsukamo metalinio dangtelio – iš jo tiesiog reikia išpjauti vidurį ir gautą „žiedą“ naudoti kaip pagrindą. Susiradus ratą būtina pasirūpinti plunksnomis.

Sapnų gaudyklės plunksnos – svarbiausia jos sudedamoji dalis. Tikras talismanas gali būti padarytas tik iš natūralių paukščių plunksnų. Ir jokių pūkų! Pasak legendos, plunksnos yra sapnų vedliai į amuleto „voratinklį“. Per plunksnas geri ir blogi sapnai pakyla į viršų ir nusėda ant siūlų, sudarančių raštus rate. Būtent šiame „voratinklyje“ sapnai ir pradeda atsisijoti.

Paruoštą karkasą būtina apsukti vilnoniu siūlu, kaspinu, ilga virvele ar bet kuo kitu panašiu. Nėra svarbu, kuo apvyniotas ratas, svarbiausia – kad būtų apvyniotas standžiai. Baigus vynioti, negalima nukirpti siūlų (virvelės, kaspino) galų – juos reikia gražiai surišti, kad gautųsi nedidelė kilpa. Būtent už jos amuletas ir bus pakabintas.

Voratinklis pradedamas pinti žiedo viduryje. Prie karkaso pritvirtiname siūlą ir už nedidelio tarpelio nuo pirmojo mazgo laisvai, neįtempiant aprišame aplink lanką. Per visą apskritimo ilgį išdėstykite mazgelius lygiomis atkarpomis ir tada juos užveržkite. Užveržti reikia tvirtai, bet nepertempiant, kad nenutrūktų siūlas ir nesideformuotų gaudyklės karkasas. Jeigu jūsų gaudyklė nedidelė, pagal galimybes padarykite 8 mazgelius – jie simbolizuoja 8 voro kojas. Jeigu gaudyklė didelė – mazgelių gali būti bet koks skaičius, geriausia – nelyginis. Paskutinį tarpelį tarp mazgų reikėtų padaryti šiek tiek mažesnį už kitus.

Tuomet reikia pinti rato vidurį. Ant siūlo gali būti maunamas biserio ar kitoks karoliukas, tada siūlas tvirtinamas prie ankstesnės eilės siūlo vidurio. Dabar jau siūlą reikia įtempti kaip galima standžiau. Taip darykite, kol tik maža skylutė. Likęs siūlo galas pritvirtinamas patogioje vietoje, galiukas – nukerpamas. Kad neatsirištų, galima uždėti lašelį klijų. Ir štai – „voratinklis“ baigtas.

Po to sapnų gaudyklę reikia papuošti plunksnomis. Reikia padaryti ne mažiau kaip tris pakabėles iš plunksnų, karoliukų, kaspinėlių ir kitokių dekoracijų. Padarytos „uodegytės“ pritvirtinamos prie pagrindinio talismano – rato – vienodu atstumu vienos nuo kitų. Rekomenduojama gaudyklei suteikti svorio vamzdeliais ar varpeliais, kurie skamba padvelkus vėjui.

Ir štai – galite kabinti sapnų gaudyklę šalia lovos ir mėgautis maloniais sapnais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.