Kiškučiai – pavasario deivės ir nekalto prasidėjimo simbolis

Artėjant Velykoms, prekybos centrai užverčiami su šia švente susijusiu kiču. Plastikiniai kiaušiniai, viščiukai, kiškučiai... Palaukite! Dėl kiaušinių viskas aišku – jie yra pavasarį sugrįžtančių paukščių, naujo gamtos ciklo simbolis. Viščiukų ryšys su kiaušiniais taip pat akivaizdus. Tačiau kaip su pavasariu ir Velykomis susiję kiškučiai? Ką jie simbolizuoja, būdami taip gausiai vaizduojami velykinėse atvirutėse ir su šia švente susijusiuose suvenyruose?

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-29 02:18, atnaujinta 2017-06-06 04:10

Išplito iš Vokietijos

Etnologas Libertas Klimka, pasakodamas lrytas.lt apie Velykų simbolius, kalbėjo, kad kiškiai senosiose lietuviškose Velykų tradicijose nėra itin ryškūs personažai. „Kai kur pasakydavo vaikams, kad čia kiškučiai paliko Velykų pyragą ar kitų dovanėlių, bet visur kitur tai darydavo Velykų bobutė, atvažiuojanti su vaško kumelaite, geležiniais ratais“, – sakė etnologas. Jo spėjimu, kiškiai į lietuviškas Velykų tradicijas galėjo atkeliauti gana vėlai, per literatūros kūrinius.

Tyrinėtojų nuomone, pasakojimai apie kiškučius, geriems vaikams specialiai įrengtuose lizduose, kartais padarytuose iš kepurių, paliekančius spalvotus kiaušinius, po pasaulį išplito iš Vokietijos. XVIII a. pradžioje šią tradiciją į JAV „atsivežė“ vokiečių imigrantai. Po pilietinio karo kiškiai kaip velykiniai simboliai plačiai paplito po visas JAV.

Literatūroje kiškis kaip Velykų simbolis pirmą kartą paminėtas 1682 m. Georgo Francko von Frankenau lotyniškai parašytoje knygoje „Apie Velykų kiaušinius“ minima Elzase gyvuojanti tradicija, pagal kurią Velykų kiškiai atneša velykinius kiaušinius.

Pavasario deivės palydovai

Tačiau kodėl kiškiai pradėjo „nešti“ kiaušinius Vokietijoje? Manoma, kad čia Velykų kiškio tradicijos šaknys gali siekti dar senovės germanų mitologiją.

Aušros deivė Eostra, arba Ostara, atitinkanti lietuvišką Aušrinę (beje, su jos vardu susiję angliški ir vokiški Velykų pavadinimai – Easter, Ostern), buvo ir pavasario bei vaisingumo deivė. Jos šventė buvo švenčiama per pavasario lygiadienį. Jos simbolis buvo triušis – gyvūnas, pasižymintis ypatingu vislumu. Manoma, kad kiškiai nešdavo Eostros žibintus.

Eostros kultas buvo paplitęs ir tarp anglosaksų. Bet gali būti, kad kiškio kultūrinės sąsajos su vaisingumu dar gilesnės – net ir senovės graikams kiškis buvo gyvūnas, lydintis grožio, meilės, vaisingumo ir pavasario deivę Afroditę.

Nekalto prasidėjimo simbolis

Kiškis buvo gana populiarus simbolis ir viduramžių bažnytiniame mene. Antikiniame pasaulyje (kaip liudija Plinijus, Plutarchas ir kiti istorikai) buvo tikima, kad kiškis yra hermafroditas. Mintis, kad kiškis gali atsivesti palikuonių, neprarasdamas nekaltybės, leido jį susieti su Mergele Marija. Kiškių atvaizdų kartais galime rasti rankraščių iliustracijose ir paveiksluose, vaizduojančiuose Mergelę Mariją su kūdikiu.

Kad kiškiai buvo pasirinkti kaip Velykų ir ankstyvo pavasario simbolis, visiškai nestebina. Jie pirmąsias vadas pradeda vesti labai anksti. Todėl, kaip ir paukščiai, anksti pradedantys dėti kiaušinius, po žiemos išvargusiems ir išsibadavusiems europiečiams galėjo būti pirmasis ženklas, kad sunkus metas jau baigėsi ir vėl bus ko valgyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.