Žvalgybininkų informaciją iš Juodkrantės papildė tarologas

Balandžio 7-osios rytą išplito žinia, kad Juodkrantėje neteisėtai per pratybas galėjo išsilaipinti rusų diversantai. Tačiau neaišku, nei kaip, nei kada.

Ščiavisko ir AFP nuotr.
Ščiavisko ir AFP nuotr.
L.Malinauskas įspėjo, kada gali būti surengti kiti išsilaipinimai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
L.Malinauskas įspėjo, kada gali būti surengti kiti išsilaipinimai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 7, 2016, 6:47 PM, atnaujinta May 30, 2017, 3:12 AM

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius lakoniškai tepasakė, kad Lietuvos tarnybos į šį atvejį sureagavo laiku ir tinkamai. Seime jis teigė, jog tai yra slapta informacija, todėl daugiau nieko komentuoti negali. Nuo tolimesnių komentarų susilaikė ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas bei krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

A.Paulauskas kalbėjo itin atsargiai. Pasak jo, šie duomenys nėra patvirtinti 100 procentų.  

Aukščiausiems šalies pareigūnams žaidžiant slėpynių ir išsisukinėjant nuo atsakymo apie galimą rusų išsilaipinimą Juodkrantėje beliko kreiptis į tą, kuris paprastai žino viską. Tarologą Leopoldą Malinauską.

Jis mielai nukėlė kortas ir atsakė į visą Lietuvą prikausčiusį klausimą – ar galėjo būti taip, kad „žalieji žmogeliukai“ iš tiesų buvo išsilaipinę Juodkrantėje?

„Toks faktas tikrai yra buvęs. Kortos rodo, kad vyko kelionė vandeniu iš Karaliaučiaus srities ankstyvais paryčiais šiltuoju metų laiku. Tikėtina, kad tai įvyko be Maskvos žinios. Tai buvo tam tikri apmokymai, kurių metu buvo stebima, kaip Lietuvos kariuomenė sureaguos.

Nematau Maskvos rankos. Kariškiai, tikėtina, buvo apsvaiginti laimėjimų arba patriotinių ideologijų, todėl nusprendė atlikti dalį mokymų būtent čia“, – dėstė tarologas.

Kaip jis pats sakė – tai savotiškas antausis Lietuvos kariuomenei. „Bent dalis Lietuvos kariuomenės tikrai žinojo apie šį įvykį, tačiau labai stengėsi jį paslėpti į giliausią stalčių ir neviešinti, kad visuomenė nebūtų pašiurpinta. Juk tai įvyko dėl Lietuvos kariuomenės apsižioplinimo.

Kortos rodo, kad išsilaipino 25 diversantų ir jūrų pėstininkų būrelis – 24 pėstininkai ir vadas. Būtent jie išlipo ant Lietuvos žemės“, – aiškino jis.

Ar yra realių grėsmių Lietuvai ir ar vertėtų sustiprinti pakrančių apsaugą nieko nelaukiant? „Rusų vadovybė susirūpinusi Baltijos jūros karine ir politine kontrole. Tai senos Rusijos imperijos užmačios.

Ypač budriems reikėtų būtų 2016-ųjų metų spalio 1-15 dienomis, 2017-ųjų balandžio 16-30 dienomis ir 2018-ųjų gruodžio 16-31.

Šios datos labai svarbios, nes tos grupelės, kurios bandys išsilaipinti, ir toliau išdykaus pakrantėje. Ar bus aukų? Nemanau. Bus smogtas antausis pakrančių apsaugai. Tai nebus susišaudymai arba susidūrimai, tačiau tokie ar panašūs akibrokštai labai sukrės visuomenę.

Reikėtų susimąstyti ne tik apie tankečių pirkimą, bet ir apie karinio laivyno situaciją, kuri yra apverktina“, – kalbėjo tarologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.