Jaunasis iliuzionistas: „Be žavios asistentės – kaip be rankų“

Interviu su jaunuoju iliuzionistu Edgaru Mažeika EMMAGiC turėjo prasidėti kitaip. Paskambinus vaikinui atsiliepė linksmas ir guvus balsas. Deja, susitikus, paaiškėjo, kad viskas ne taip ir puiku.

Edgaras Mažeika su Julija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Edgaras Mažeika su Julija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pasirodymas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pasirodymas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pasirodymas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pasirodymas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Edgaras Mažeika su Julija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Edgaras Mažeika su Julija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Iliuzionisto pasirodymai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Iliuzionisto pasirodymai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt

May 6, 2016, 11:01 AM, atnaujinta May 26, 2017, 10:48 AM

Praėjusią savaitę su kolege Julija jaunuoliai pateko į avariją, mergina yra gydoma liginonėje su nemenku sužalojimu. „Neslėpsiu, visos mintys šiuo metu tik apie Juliją, dėkui Dievui, ji jau stabilios ir sparčiai gerėjančios būklės. Mūsų duona reikalauja, kad net atsitikus tragiškiausiems įvykiams gyvenime turime tą patį vakarą lipti ant scenos ir atrodyti lyg niekur nieko. Tačiau šiandien aš liūdžiu“, – kalbėjo iliuzionistas.

Persekioja nelaimės

Nelaimingų įvykių 23 metų vaikino gyvenime netrūko. „Šiemet sueina lygiai penkeri metai, kai žuvo mano geriausias draugas ir kolega. Nuo to laiko pasirodymus rengdavau vienas. Ilgą laiką net negalvojau apie žmogų, kuris galėtų stovėti šalia manęs scenoje, neslepsiu - niekas neįtiko, ir nežinau, kodėl“, - sakė Edgaras.

Tačia, prieš pusantrų metų Egdaro gyvenime atsirado mergina, su kuria jis susipažino visai netikėtai. Vaikinas suprato, kad mergina yra nuostabi lektorė, psichologė ir, aišku, artistė.

„Iš kalbos išėjo, kad ji anksčiau dainavo, ir darė tai tobulai... Jau vos ją pamatęs pagalvojau – ji scenos žmogus, ir į galvą šovė mintis, kad ji gali stovėti šalia manęs scenoje. Net nenumaniau pats kaip neklydau taip galvodamas. Be galo džiaugiuosi gavęs progą dirbti su tokiu nuostabiu žmogumi, ji tarsi angelas, žmogus su beribe širdimi ir atsidavimu savo veiklai ir viskam, prie ko ji prisiliečia. Žiūrėdamas, kaip ji dirba, dažnai prisimenu žymaus amerikiečių iliuzionisto Bretto Danielso žodžius prieš atliekant didžiulę iliuziją su atsirandančia jo asistente ir vaidinančia Marilyn Monroe: „Her love and passion lives forever" („jos meilė ir aistra gyvuos amžinai“, - iš anglų k.) - tą patį matau ir Julijoje“, - pasakojo Edgaras.

Vaikinas su savo pirmuoju kolega pasiekė Baltijos šalių pripažinimą, atliko seniausią laikų iliuzioną „metamorphosis“. „Tuo metu, būdami vos 16 metų, padarėmė daugiau, nei buvo galima. Tačiau su Julija pasiekėme ir pasaulinio lygio iliuziono kulminaciją – „quick change costumes“, net 7 sukneles persirengianti Julija tai alieką per kelias minutes. Tapome pirmieji Lietuvoje ir veikiausiai Baltijos šalyse pristatę šį triuką“, – pasakojo Egdaras.

Paklaustas, kodėl nė sekundės negali pamiršti Julijos ir vis ją giria, vaikinas atsakė, kad šiuo metu jaučiasi lyg be rankų (o jos - pagrindinis iliuzionisto instrumentas) dirbdamas vienas, nors Juliją sutiko palyginus neseniai. „Nesigėdiju sakydamas, kad Julija nėra mano asistentė - ji mano kolegė, partnerė, draugė ir dešinioji ranka“, - aiškino jis.

Egdaras pasakojo, kad Julija, prieš prasidedant pasirodymams, jį pristato, „apšildo“ publiką. „Bandžiau pats pajuokauti – nelabai pavyko, todėl koncertus šiomis dienomis pradedu rimtimi. Koncertų dalyviai palaiko mane ir supranta, kad vienam atlikti du darbus nėra paprasta. Juolab kuomet ir paties fizinė forma neideali.

Negaliu pasakyti, kad pilnai stoviu dviem kojom ant žemės, krūtinės sumušimai neleidžia kvėpuoti. Tačiau ir toliau noriu teikti džiaugsmą vaikams ir nešti jį už mus abu. Kartais stipriai suabejoju savimi, tačiau tikriausiai tai viskas dėl emocinio prisirišimo, veikiausiai esu per jautrus šiam reikalui, tačiau stengiuosi neabejoti, kad jau greit kartu su Julija rengsime pasirodymus...“ - pasakojo iliuzionistas.

Ramaus darbo neįsivaizduoja

Prabangūs vakarėliai, VIP renginiai, pokyliai Latvijos sostinėje ir Lietuvoje - tokia jauno iliuzionisto kasdienybė paskutinius ketverius metus. Nepaisant viešumo ir žinomumo stokos Egdaras teigia, kad darbų apstu. „Nesijaučiu nežinomas, nes bene kiekvieną savaitgalį dalyvauju vis kitame renginyje“, - teigia iliuzionistas.

Nepaisant visų iškilmių ir pobūvių prabangos vaikinui mielesni žemiški dalykai. „Neseniai atšvenčiau dvidešimt trečiąjį gimtadienį, suėjo lygiai 16 metų, kaip domiusi magija, bei 10 metų nuo pirmo pasirodymo, už kurį gavau atlygį. Dažnai manęs klausia, kas pasikeitė per tuos metus. Atsakymas vienas – pasikeitė tiek daug visko, kad reikėtų ilgo lapo su sąrašu.

Ir visgi manyje pasikeitė vienas dalykas. Požiūris į iliuzijos meną, į darbą, į kolegas. Žinoma, pasikeičiau kaip žmogus, patobulėjau, subrendau, nebesivaikau pinigų. Nusibodo. Gyvenime esu padaręs nelabai gerų dalykų dėl pinigų. Dėl meilės savo darbui uždirbau nemažus ir gana greitus pinigus. Šiandien turiu platų pasirodymų „arsenalą“, kuris yra skirtas visai šeimai. Mano programa skirta nuo mažiausių magijos mylėtojų iki skeptiškų iliuzijos gurmanų. Mano pasirodymai teatrališki, su humoru, todėl privalau būti labai pasikaustęs kaip aktorius. Kol kas nematau savęs niekur kitur, tik ant scenos. Nors negali žinoti, kaip pasisuks gyvenimas. Niekada nesakau niekada“, - kalbėjo iliuzionistas.

Egdaras teigia, kad savęs neįsivaizduoja dirbant sėslų, ramų darbą. Jo darbas reikalauja besąlygiško atsidavimo scenai ir žiūrovams. Iliuzionistas stengiasi visą meilę ir pozityvą atiduoti žiūrovams. „Labai svarbu, kad žiūrovai išeitų su puikiai nuotaika ir šypsena veide. Atrodo, kartais parodau visai nedaug, bet žiūrovai išeina susižavėję, patenkinti, tomet ir aš esu laimingas. Man svarbiausia, kad pastarieji liktų patenkinti“, - šypsojosi Edgaras.

Džiugina vaikus

Vaikinas dažnai sulaukia klausimo, kaip sekasi dirbti su vaikais, kaip juos nustebinti, pritraukti, sužavėti. „Galbūt mano charizma, galbūt energija padeda suvaldyti didelį būrį vaikų. Tačiau tiksliai žinau viena, kad tai man vieni juokai, nes turiu su savimi nuostabią kolegę. Kartu su Julija mes važiuojame į mokyklas su interaktyvia edukacine pamoka. Mažųjų žiūrovų būna mažiausiai šimtas, nuo pirmokų iki dvyliktokų. Viskas sekasi puikiai. Taip pat, važiuojame ir į pradines mokyklas, kuriose mokosi 1-4 klasių mokiniai. Atrodo, kad pradinių klasių mokiniai nenusėdi vietoje, jiems turėtų būti sunku išlaikyti dėmesį, tačiau visi sėdi susikaupę, smalsiai stebi ir dalyvauja pasirodyme“, - sakė jis.

Egdaras liaupsių negaili ir savo nuostabiajai asistentei, kurią pasirinko neatsitiktinai. „Nieko nenustebinsiu sakydamas, kad iliuzionistų asistentės labai gražios moterys. Išduosiu paslaptį - gražios asistentės ne šiaip sau. Asistentės padeda nukreipti žiūrovų dėmesį, kai to reikia. Man labai pasisekė, kad aš ją turiu, tačiau Julija ne tik graži mergina, ji išsilavinusi ir protinga dama“, - pasakojo Edgaras.

Mergina turi pedagoginį išsilavinimą, taip pat verslo psichologijos magistrą, šiuo metu kaip tik pradėjo tarptautines studijas, taip pat yra savanorė socialiai atsakingame projekte „Trys seserys“. Kolegės pedagoginiai ir psichologiniai gebėjimai dažnai pasitelkiami dirbant su vaikais.

„Julija man pataria, kokius pasirodymus rodyti vaikams, kaip juos pateikti jiems suprantama forma. Kartais esu linkęs paprastus dalykus aiškinti labai sudėtingai. Julija viską „išverčia“ į visiems suprantamą kalbą, - šypsosi. - Šiuo metu neįsivaizduoju, kaip galėčiau be jos dirbti su vaikais – na, tačiau kažkaip teks. Tai visapusiškai talentigas žmogus. Ji moka viską sustatyti į vietas, sustyguoti pasirodymą. Tikiuosi, kad jau greitu metu turėsime galimybę vėl kartu pasirodyti scenoje.“

Edgaras pripažįsta, kad interaktyvi edukacinė pamoka - viena iš Julijos idėjų. Verkių mokykla - daugiafunkcis centras yra viena iš vietų, kurias jaunuolis vadina karmos taškais. Gegužės penktąją čia įvyko labdaros koncertas. „Man pasirodymas kainuoja laiką ir sąnaudas atvykti. Iliuzijos menas yra mano duona. Tačiau kai matome vaikus, kurie rečiau turi galimybes išvysti iliuzijos meną, per daug nesvarstydami vykstame ten. Neslėpsiu, tokiose vietose dar daugiau atiduodi savęs, nei apmokamame renginyje. Meluosiu sakydamas, kad vykstame absoliučiai visur, kur pakviečia. Tačiau jeigu ir mus, ir įstaigas tenkina minimalios sąlygos ir vienija bendras sutarimas - su malonumu parodome stebuklus mažiesiems. Gera žinoti, kad vaikai nors pasirodymo metu bus laimingi. Labai stengiamės, kad įspūdis vaikams išliktų ilgam“, - pasakojo vaikinas.

Egdaras yra pasirašęs savanorystės sutartis su nemažai organizacijų. Nuolat stengiasi prisidėti prie rengiamų renginių vaikų globos namuose, specialiosiose ugdymo įstaigose.

„Tai darbai, kurie nieko nekainuoja, bet suteikia brangiausia, ką galime padovanoti – šypsenas ir džiaugsmą. Tai ir yra didžiausias atlygis, kurį mes pasiima sau, jo neatstos jokie pinigai“, - pasakojo Edgaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.