Akių spalva ir charakteris: ryšį įžvelgia net mokslininkai

Visi esame girdėję posakį, kad akys – sielos veidrodis. Tačiau tai ne vien posakis – tą patvirtina ir mokslas. Švedijos Erebru miesto universiteto mokslininkai ištyrė 428 savanorius ir jų akių spalvą sulygino su asmenybės bruožais.

Mėlynų akių savininkai turi stiprų charakterį ir daug fizinės jėgos.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Mėlynų akių savininkai turi stiprų charakterį ir daug fizinės jėgos.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Švedijos Erebru miesto universiteto mokslininkai ištyrė 428 savanorius ir jų akių spalvą sulygino su asmenybės bruožais.<br>123rf nuotr.
Švedijos Erebru miesto universiteto mokslininkai ištyrė 428 savanorius ir jų akių spalvą sulygino su asmenybės bruožais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 6, 2016, 1:25 PM, atnaujinta May 19, 2017, 5:20 PM

Jie aptiko, kad akių spalvos formavimąsi lemia tie genai, kurie lemia ir mūsų smegenų kaktos srities formavimąsi. Taigi, iš akių spalvos galima labai daug sužinoti apie žmogaus charakterį.

Tą pačią prielaidą patvirtino ir Škotijos Edinburgo universiteto mokslininkas, dr. Anthony Fallone. „Akys taip susijusios su smegenų neurologija, kad galima sakyti taip: per jas galite pamatyti smegenis iš išorės“.

Tad įdėmiai pasižiūrėkite į veidrodį. Kokios spalvos jūsų akys?

Tamsiai rudos arba juodos

Greičiausiai jūs – apsigimęs lyderis. Žmonės su tokiomis akimis pasitaiko retai ir daugeliui atrodo paslaptingi.

Tamsios akys – požymis, kad organizme daug melanino. Kaip rodo tyrimai, žmonės su tamsiomis akimis mažai geria alkoholio (gerokai mažiau už „šviesius“ žmones) ir paprastai daug pasiekia sporte ir versle. Geriausiai jiems tinka toks sportas, kaip tenisas.

Ir dar: kuo daugiau jūsų kraujyje melanino, tuo greičiau veikia jūsų smegenys. Jūs visai galėtumėte valdyti pasaulį – pakaktų tik savyje rasti tam jėgų. O visam likusiam pasauliui jūs – jau lyderis.

Mėlynos

Jūs turite stiprų charakterį ir didelę fizinę jėgą. Nors žmonės to gali net neįtarti.

Greičiausiai daugumai žmonių jūs patinkate – mažų mažiausiai tol, kol jie jūsų geriau nepažįsta. Gali būti, kad kai kas galvoja, jog jūs – silpnas, nedrąsus ir nepatikimas partneris, bet tai netiesa.

2006 m. vokiečių psichologai atrado, kad mėlynakiai vaikai paprastai yra atsargesni rinkdamiesi naujus daiktus ir pramogas, taip pat jie gerokai atviresni už savo bendraamžius.

Taip pat mokslininkai teigia, kad žmonės su tokia akių spalva visuomenėje dažniau suvokiami kaip „egoistiški“ ir netgi „agresyvūs“.

Pitsburgo universiteto mokslininkai tvirtina, kad mėlynakės moterys lengviau ištveria gimdymo skausmus, nei moterys su tamsiomis akimis. Jos taip pat geriau susidoroja su pogimdymine depresija.

Dr. Inna Belfer iš JAV, Pitsburgo universiteto teigia, kad taip pat tokie žmonės rečiau kenčia nuo nerimo ir depresijos, yra mažiau linkę į apmąstymus ir kapstymąsi po savo vidų.

Pilkos

Pilkos akys – gana retos. Nors iš esmės tai mėlynų akių atmaina. Jeigu jūsų akys tokios, vadinasi, esate labai subalansuotas žmogus, turite dvi asmenybės „puses“. Galite elgtis absoliučiai skirtingai priklausomai nuo to, ko reikalauja situacija. Jūs mokate puikiai valdyti savo emocijas ir nesilaikote įsikibę savo senų įsitikinimų, tai yra, nuolat juos keičiate.

Vienintelis jūsų trūkumas – priklausymas nuo svetimos nuomonės. Jums visą laiką norisi „atitikti“ svetimus lūkesčius, pateisinti viltis. Todėl jums tenka ir įsitempti labiau už kitus.

Šviesiai rudos

Vaikai su šviesiai rudomis akimis labai anksti pradeda kalbėti. Tokie žmonės pasitiki savimi, yra nepriklausomi ir mėgsta veikti spontaniškai, o ne pagal griežtą išankstinį planą.

Tokius žmones kiti laiko paslaptingais, tokiais, kuriuos sunku „perkąsti“. Dr. Matthew Lich iš Pietų Australijos universiteto tvirtina, kad žmonės su šviesiai rudomis akimis dažniau už kitus susiduria su kepenų ir virškinimo problemomis.

Rudos

Tokie žmonės – nuovokaus, smalsaus proto ir tvirto, atkaklaus būdo. Jų skiriamasis bruožas – pasitikėjimas savimi.

Prahos Karolio universiteto mokslininkai teigia, kad tokie žmonės moka gerbti vyresnius, santykiuose pasižymi ištikimybe, švelnumu, bet taip pat yra nepalenkiami.

Žurnalo „Chronobiology International“ tyrimas parodė, kad žmonės su tokia akių spalva paprastai miega dviem valandomis trumpiau už kitus. Tačiau jiems paprastai ir sunkiau keltis rytais.

Žalios

Jeigu jūsų akys žalios – galime jus pasveikinti. Panašu, kad dauguma žmonių pasaulyje tokius, kaip jūs, laiko patraukliais, seksualiais ir labai įdomiais. Tyrimas, paskelbtas Los Andželo žurnale „Impulse“, atskleidė, kad žaliaakiai vyrai ir moterys laikomi labai seksualiais.

Kai bendraujate, jūs – malonus ir dominuojantis žmogus, kai dirbate – stiprus ir atsargus. Žaliaakiai paprastai jaučiasi sau pakankami ir nesunkiai ištveria vienatvės laikotarpius, o kartais ją gali pasirinkti sąmoningai.

Jiems būdingas neprognozuojamumas, ūmumas ir polinkis į kūrybines profesijas. Geriausiai tokie žmonės dirba, kai būna spaudžiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.