Ukrainos dramą išpranašavęs astrologas savo gyvenimo nesustygavo

Kaip jaučiasi žmogus, žinantis savo mirties datą? Žalsvos akys žvelgė ramiai. Neseniai Vilniuje viešėjęs garsus Ukrainos astrologas Konstantinas Daraganas (43 m.) nė kiek nesijaudina, nors tas laikas, kaip pats nustatė, gana arti.

Žinomas astrologas K.Daraganas iš Ukrainos savo šaliai pranašauja dar blogesnius laikus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žinomas astrologas K.Daraganas iš Ukrainos savo šaliai pranašauja dar blogesnius laikus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Manoma, kad moterys labiau tiki dangaus kūnų įtaka žmogaus likimui.<br>„123rf.com“ nuotr.
Manoma, kad moterys labiau tiki dangaus kūnų įtaka žmogaus likimui.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jurgita Noreikienė („Lietuvos rytas“)

Oct 17, 2016, 10:10 PM, atnaujinta May 10, 2017, 5:21 PM

Bemaž visi pradedantys astrologai padaro šią klaidą – vedami smalsumo apskaičiuoja laiką, kada mirs. Konstantinas, astrologija besidomintis jau daugiau kaip 20 metų, nesigaili, kad tai padarė, nors jautresniems kolegoms patartų taip nesielgti.

K.Daraganas yra įdėmiai išnagrinėjęs ir savo sūnaus, kuriam dabar ketveri, horoskopą. Negana to, tėvas pats savo sūnui parinko likimą, apskaičiuodamas, kada atlikti cezario pjūvį. Kad vaikui viskas klostytųsi kuo geriau, kad jo charakteris būtų labiau suderinamas su tėvų.

Tačiau sau pačiam asmeninės laimės nusikalti Konstantinas bent kol kas nesugebėjo. Antroji santuoka, paženklinta didelės meilės, ką tik subyrėjo – jau paduotas skyrybų prašymas.

Konstantinas ir jo žmona, beje, taip pat astrologė, dar santykių pradžioje tai apskaičiavo. Tiesa, tikėjosi, kad meilė padės įveikti žvaigždžių nulemtus sunkumus. Bet likimas buvo stipresnis.

Krauju nulaistytoje, karo draskomoje Ukrainoje, Charkove, gyvenantis K.Daraganas ypač išgarsėjo, kai savo nuolatinėje internetinėje skiltyje išpranašavo 2014–2015 metų įvykius savo šalyje. Tiesa, pats netikėjo, kad jie bus tokie dramatiški.

Šiuo metu klientų jam netrūksta. Vyras teikia konsultacijas ir skaito paskaitas važinėdamas po įvairias pasaulio šalis, tarp jų ir Lietuvą.

„Lietuvos ryto“ redakcijoje jis apsilankė vos spėjęs išlipti iš lėktuvo.

– Studijavote lėktuvų konstravimą. Regis, perspektyvi ir brangiai apmokama profesija. Ar astrologu būti dar labiau apsimoka?

– Lėktuvų konstruktoriumi sugalvojau tapti, nes visada domėjausi kosmosu. Dabar suprantu, dėl ko. Žinojau, kad dėl sveikatos netapsiu nei lakūnu, nei kosmonautu, bet norėjosi būti šalia viso to.

Bet kai renkiesi profesiją būdamas 18–19 metų, visada yra tikimybė, kad pasirinksi ne tą.

Dar buvo sovietmetis. Įstojau į tais laikais prestižinį institutą, ir mano specialybė buvo sparnuotųjų raketų konstruktoriaus.

Bet pradžioje to nežinojau. Fakultetas buvo Skraidančių aparatų, ir mes įsivaizdavome, kad tai – kažkas gero. Tačiau paaiškėjo, kad tai – aviacinių ginklų konstravimas.

Kol mokiausi, Sovietų Sąjunga spėjo sugriūti, aviakonstruktoriaus specialybė Ukrainoje tapo nereikalinga. Mes buvome niekam nereikalinga laida, darbo neturėjome. Kaip vėliau sužinojau per kurso draugų susitikimus, visi pakeitė profesiją.

Aš kurį laiką dirbau programuotoju, bet 1998 metais per ekonominę krizę praradau šį darbą. Tada jau turėjau pomėgį – astrologiją, ją praktikavau, tad man atsivėrė galimybė visa tai paversti savo profesija.

– Ar Ukrainoje populiaru tikėti ezoteriniais dalykais?

– Palyginti su artimiausiomis šalimis, išties pas mus tai labai populiaru. Paklausą turi ne tik astrologija, bet ir būrėjų, magų paslaugos. Tai didelė ir visiškai nelegali rinka.

– Astrologu tapote dėl pinigų?

– Taip. Mat eilinė finansinė krizė parodė, kad mano pomėgis man duoda daugiau pelno nei oficialus atlyginimas dirbant pagal, regis, prestižinę specialybę.

Įstojau į filosofijos aspirantūrą, apgyniau disertaciją iš socialinės filosofijos ir dirbau docentu Kultūrologijos katedroje, o paraleliai konsultavau ir skaičiau paskaitas kaip astrologas.

– Kiek laiko jau dirbate kaip astrologas?

– Jeigu skaičiuosime nuo pirmosios konsultacijos, jau 23 metus. Jeigu nuo to laiko, kai išėjau dirbti į pirmąjį Ukrainoje astrologijos biurą, – 21-erius.

– Sąžiningai prisipažinkite – jums tai verslas ar nuoširdžiai tikite visais tais dalykais?

– Vienareikšmiškai – tai mano pomėgis. Dabar manau, kad tai ir mano pašaukimas. Anksčiau bijojau šio žodžio, bet dabar suvokiu, kad tai – faktas.

Bet tai kartu ir verslas. Viskas viename. Esu laimingas žmogus, nes galiu užsiimti mėgstamu dalyku, kuris kartu yra mano pomėgis ir verslas.

– Manau, kad žinote silpnąją astrologijos vietą, – ji remiasi senąja geocentrine astronomine sistema, kurios klaidingumu šiais laikais niekas neabejoja. Pasaulis nebegyvena pagal sistemą, kur Saulė, Mėnulis ir visos planetos sukasi aplink Žemę.

Tačiau astrologai savo skaičiavimus atlieka pagal ją. Kaip tuomet galima sakyti, kad jų išvadose yra bent grūdas tiesos, jeigu neteisingos pačios prielaidos?

– Čia iš viso nėra nei problemos, nei paradokso. Suprantama, astrologai – šiuolaikiški žmonės ir jie žino, kad Žemė sukasi aplink Saulę. Bet jeigu mes išeisime į kiemą, pamatysime, kad Saulė pateka ir nusileidžia.

Mes puikiai suprantame, kad Žemė sukasi aplink Saulę, bet žvelgiant iš stebėtojo taško mums atrodo, jog juda objektai aplink mus, o ne mes patys – pavyzdžiui, kaip sėdint traukinyje.

Rezultatas bet kuriuo atveju tas pats – mes vienaip ar kitaip gauname vienodas išvadas. Šios sistemos viena kitai neprieštarauja. Šiuolaikiniai astronomijos atradimai puikiai įsiterpia į astrologines praktikas.

Be planetų Urano, Neptūno ir Plutono, kurios buvo atrastos vėliau ir jų senoji astrologija nežinojo, neįsivaizduojame šiuolaikinės politinės, kolektyvų astrologijos. Mes nesame anachronizmų atstovai. Kol kas astrologija nėra tikras mokslas, bet kada nors juo taps.

– Mokslas, kuris lyg antikoje skirsto pasaulį į keturias stichijas – Žemę, Orą, Ugnį ir Vandenį, nors jau seniai turime Mendelejevo lentelę?

– Mendelejevo lentelė ir stichijos – tai ne tiesos ar melo klausimas. Tai – koordinačių sistema. Mes tuos pačius dalykus galime aiškinti skirtingais būdais. Tai lyg į Vilniaus televizijos bokštą žiūrėtume iš skirtingų perspektyvų. Bokštas bus tas pats, bet matysime jį skirtingai.

Psichologai skirsto žmones į 4 temperamentus. Bet galima suskirstyti ir į 16 sociotipų. O galima tiesiog į introvertus ir ekstravertus.

Visi šie dalykai neprieštarauja vieni kitiems. Tai skirtingas požiūris į tą patį dalyką. Imame tuos pačius žmones, bet nagrinėjime juos skirtingose koordinačių sistemose.

Tad ir Mendelejevo lentelė neprieštarauja 4 senovinėms stichijoms – tai skirtingi būdai suprasti tikrovę. Niekada nepamatysime, kokia ji iš tiesų, – mes tik ją įvairiai aprašome.

– Kokias savybes reikia turėti žmogui, norinčiam tapti astrologu? Užtenka būti geru matematiku ar reikia turėti kokių nors antgamtinių gebėjimų, bent jau gerą nuojautą?

– Nei vieno, nei kito. Matematiniai gebėjimai buvo reikalingi prieš 300–400 metų, kai horoskopo sudarymas buvo techniškai sudėtinga užduotis, tad tai daryti galėjo tik išsimokslinęs žmogus. Tam tikriems dalykams apskaičiuoti reikėjo logaritminės lentelės. Šiandien tai daro kompiuteris.

Nuojautos, ekstrasenso gebėjimų, pranašo talento astrologui taip pat nereikia. Tai – loginis žinojimas, jis artimesnis teisininko ar gydytojo darbui.

Reikalingi du svarbiausi įgūdžiai – gebėjimas nuosekliai mąstyti ir gebėjimas mąstyti paralelėmis ir analogijomis. Pastarasis dalykas astrologus skiria nuo visų kitų.

Pavyzdžiui, pažvelgę į dangų matome, kad Mėnulis pilnėja. Jis tarsi didėja. Tai, ką simbolizuoja Mėnulis, mes pagal tam tikras taisykles paraleliai turime atrasti kasdieniame gyvenime.

Mums neįprasta taip mąstyti. Pavyzdys būtų, kaip politikai, kalbėdami apie valstybių santykius, kalba, lyg tai būtų santykiai tarp žmonių. Astrologai taip mąsto nuolat. Vertina planetų sąveikas ir aiškina įvykius Žemėje.

– Kiek laiko reikia mokytis, kad galėtum sudarinėti horoskopus?

– Paprastai prireikia 2–3 metų, kad žmogus pradėtų suprasti tarpusavio ryšius ir išmoktų jais naudotis.

– Kada susidomėjote astrologija?

– Kai man buvo 19 metų. Mokiausi institute ir mokytojas, kuris pats nelabai susigaudė, man pakišo tą idėją.

Perskaičiau labai prastos kokybės knygą ir sudariau savo asmeninį horoskopą. Ir jis tiksliai atitiko tai, ką apie save jau žinojau pats.

Išreikšti trūkumai, apie kuriuos sau neprisipažįstu, problemiškos savybės. Supratau, kad reikia gilintis toliau.

– Ar meilės reikaluose naudojatės astrologija?

– Buvau vedęs du kartus. Pirmoji santuoka buvo visiškai nevykusi ir greitai iširo. Antroji buvo iš meilės, bet mes abu buvome astrologai ir žinojome, kad esame nesuderinami. Tačiau meilė buvo, ir mes manėme, kad įveiksime visas problemas.

Likus 6–7 metams iki krizės, kurią mes abu numatėme, tikėjomės, kad spėsime pasirengti. Bet likus metams iki tos datos abu supratome, kad skyrybų išvengti nepavyks.

– O negalėjo būti priešingai – santuokos krizė atėjo, nes jos laukėte, taip savotiškai prisišaukdami?

– Ne, tai visiškai objektyvūs dalykai. Kai du žmonės nori būti kartu, jie nesugebės įteigti sau, kad jiems krizė, ir nebandys išsiskirti. Juolab kai yra bendras turtas, vaikas – dėl menkniekio tokiais atvejais nesiskiriama.

Dėl nesutampančių horoskopų skirtis gali nebent žmonės, turintys psichikos sutrikimų. Bet ir nesituokia niekas dėl horoskopų. Turi būti realios priežastys – jausmai, tarpusavio supratimas, seksualinė trauka, draugystė, simpatija.

Arba tų dalykų nėra. Taip, tai vyksta pagal astrologines taisykles, bet ne todėl, kad taip parašyta populiariame horoskope.

Negalima pasakyti, kad, pavyzdžiui, Ožiaragis ir Vėžys netinka vienas kitam. Tai pernelyg supaprastinta. Ožiaragis ir Vėžys – tai viso labo Saulės padėtis Zodiako ženkle, tačiau, be Saulės, astrologiniu požiūriu yra svarbios dar devynios planetos. Iš jų keturios, kalbant apie poros suderinamumą, svarbesnės už Saulę.

– Bet žmonės kažkodėl atpažįsta save ir supaprastintuose Zodiako ženklų aprašymuose. Jei Saulės padėtis ženkle – dar ne horoskopas, kodėl tai veikia? Tai savitaiga?

– Tame yra tik dalis tiesos. Visos Svarstyklės, įvairaus amžiaus, gimusios per 30 dienų visame Žemės rutulyje, negali turėti daug bendra.

Kai žmonės suranda save tam tikruose aprašymuose, galima tai sulyginti su placebu.

– Ar susipažinę su nauju žmogumi, pajutę simpatiją pasižiūrėsite jūsų astrologinį suderinamumą?

– Žinoma. Aš žinau, kaip patikimai tai veikia. Jeigu pamatysiu ką nors negero žmogaus horoskope, nebūtinai nutrauksiu santykius su juo, tačiau jis turi suprasti, kuo tai gali baigtis.

Ryškiausias pavyzdys – mano antroji santuoka. Buvo meilė, mes vienas kitam patikome, bet abu supratome, kad mumyse užkoduotas tam tikras nesuderinamumas. Ir netgi kada konkrečiai jis pasireikš. Ir tiesiog atėjo laikas, kai mes tapome svetimais žmonėmis.

– Kas jūs pagal Zodiako ženklus?

– Svarstyklės. Bet visiškai netipiškos. Neturiu įpročio nuolat dvejoti, neparodau neužtikrintumo.

– O jūsų buvusi žmona?

– Pagal Saulę – Vėžys.

– Net pagal supaprastintą horoskopą netinkami ženklai.

– Visiška tiesa. Bet pirmoji žmona, su kuria iš viso tapome priešais, buvo Vandenis. Pagal horoskopą tai man pati tinkamiausia partnerė.

Todėl sakau – bendras horoskopas yra lyg bendra ligonių temperatūra visoje ligoninėje. Beprasmė informacija.

– Kiek žmogus gali pats nulemti savo likimą?

– Jeigu suprantame, kur link viskas eina pagal horoskopą, galime pasiruošti. Bent jau testamentą surašyti. O žmogus, kuris to nemato, yra priverstas susidurti su įvykiais be pasirengimo.

– O jūs žinote savo mirties datą?

– Apytiksliai. Nenorėjau ir nenoriu į tai labai gilintis.

– Apskaičiavote, kai buvote pradedantis astrologas?

– Dariau tai keletą kartų. Pirmą kartą pasižiūrėjau pavojingus momentus, kai sužinojau apie šią techniką. Po to, kai skaičiau literatūrą, kaskart tikslindavau skaičiavimus.

Pavyzdžiui, žmogui gresia mirti nuo ligos, atsirandančios dėl žalingo įpročio. Viskas priklausys nuo to, kaip jis pastaruosius 20 metų gyveno ir maitinosi. Žinant galimybę, galima pabandyti apeiti problemą.

– Horoskopas rodo ne pačią mirtį, o jos galimybę?

– Teisingai. Šiuolaikinė astrologija nelaiko, kad mes užsiimame pranašystėmis, nemano, kad likimai įrašyti kaip scenarijai.

Mes turime įvykių tikimybes ir tam tikru laipsniu galime jas paveikti.

– Ar sūnaus pavojingas datas taip pat peržiūrėjote?

– Suprantama. Be to, labai populiari šiuolaikinių konsultacijų tema – vaiko gimimo datos ir laiko pasirinkimas.

– Jūs pasirinkote?

– Taip. Šiais laikais daug moterų gimdo atliekant cezario pjūvį. Ir ne vien dėl medicininių priežasčių. Daugelis mamų susipažinusios su astrologija.

Jos supranta, kaip svarbu vaiko suderinamumas su tėvais, norisi, kad vaiko likimas būtų sėkmingesnis, bent jau kad pavyktų išvengti neigiamų dalykų. Tai – užduotis, kurią išsprendžia šiuolaikinis astrologas.

Mes rinkomės pradėjimo datą. Tiesa, likimas ją pakoregavo – tris mėnesius nepavyko pastoti. Tačiau gimimo laiką pagal galimybes išsirinkome.

Chirurgas leido pasirinkti cezario pjūvio datą dviejų savaičių laikotarpiu.

Specialiai vilkinome vieną savaitę, kad išvengtume vieno labai neigiamo astrologinio aspekto.

– Ar pastebite, kad vaiko likime pasitvirtina tai, ką jam parinkote?

– Taip. Ir ne tik savo vaiko – aš konsultavau daug moterų, kurios gimdė atliekant cezario pjūvį. Kalbėti apie likimą globalia prasme dar anksti, bet psichologiniai bruožai, polinkiai, temperamentas visiškai atitinka.

– Ar kada nors kaip astrologas galėjote numatyti, kad jūsų šalyje įvyks tokia tragedija?

– Pastaruosius 10 metų internete turiu projektą, kuris vadinasi „Astrologo komentaras“. Rašau viešus komentarus apie tam tikrus įvykius ir periodiškai pateikiu prognozes. 2014–2015 metų Ukrainos krizę esu pranašavęs ne kartą.

Aš taip pat nemaniau, kad bus prieita iki karo. Sakiau, kad yra perversmo galimybė, kad bus ekonominė krizė. Laukiau problemų, nes tai buvo blogiausi Ukrainos horoskopo metai. Bet nutiko blogiausia iš blogiausio.

Taigi astrologiniu požiūriu tai buvo gera investicija. Aš suprantu, kad mano prognozės dar ilgai mane maitins.

– Kokią savo šalies ateitį matote dabar?

– Ukrainai – jokių šansų. Per 5–7 metus šalis liausis egzistavusi tokiu pavidalu, kokia buvo 1991 metais, kai išėjo iš Sovietų Sąjungos. Ji bus performuota. Turės kitas sienas, kitą politinę santvarką. Artimiausiais metais greičiausiai išgyvens diktatūrą.

– Ar jus karas palietė?

– Palietė. Ačiū Dievui, be netekčių. Aš gimiau ir užaugau Rytų Ukrainoje, Donecko srityje. Mano bendraklasiai, kaimynai – tai žmonės, su kuriais palaikiau ryšius. Aš galiu suprasti, dėl ko jie kariauja. Suprantu ir tai, kas sakoma Vakaruose. Šita situacija mus visus sukiršino, netgi šeimos susipyko.

– Ar dažnai žiūrite į dangų?

– Retai. Ir labai gaila. Man norėtųsi į jį žiūrėti kur kas dažniau. Mieste sunku matyti normalų dangų.

Bet kai tik turiu tokią galimybę, stengiuosi ja pasinaudoti. Galiu be problemų rasti planetas, astrologijoje naudojamas žvaigždes.

Kaip astrologui man dangus reikalingas tiek, kiek gydytojui – paciento apžiūra, kai jis turi jo tyrimų rezultatus. Astrologai seniai nebežiūri į dangų pro teleskopus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.