Angelo Frosio kolekcija – vienintelė tokia Lietuvoje

Daugiau kaip 100 prakartėlių – tokią kolekciją sukaupęs Rokiškio krašto muziejus greitai neturės vietos, kur priglausti šiuos kūrinius. Kūdikėlio Jėzaus gimimą vaizduojančios scenos pagamintos iš įvairių medžiagų – išdrožtos iš medžio, nulipdytos iš molio, nupintos iš šiaudų, pakulų, pasiūtos iš audinių.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Dec 26, 2016, 2:42 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:45 PM

Tai – vienintelė tokia nuolatinė ekspozicija Lietuvoje.

Yra prakartėlių, pagamintų iš neįprastų medžiagų, pavyzdžiui, „Žiguli“ vadinto automobilio VAZ sudužusio priekinio stiklo, vielos, skardos, skaldos, žvyro.

Ne visas prakartėles pavyksta išsaugoti. Iš fermentinio sūrio pagamintos Jėzaus gimimą vaizduojančios scenos nebeliko – viską sugraužė pelės.

Kluonas, po kurio stogu nuo 2002 metų glaudžiasi prakartėlės, jau darosi per mažas. Čia atkeliavusios prakartėlės iš įvairių šalių: Afrikos, Austrijos, Čekijos, Čilės, Italijos, yra ir tokių, kurias padarė neįgalūs vaikai.

Pirmąkart prakartėlių konkursas, kurį sumanė italas Angelo Frosio, Rokiškyje buvo surengtas 1998 metais.

Pirmoji prakartėlė, kuri atsidūrė šiame muziejuje, buvo A.Frosio dovana, tai – jo motinos prakartėlė.

Kai ji mirė, ši prakartėlė buvo atvežta į Lietuvą.

„Supratau, kad Lietuvoje turime visas galimybes sukurti unikalią kolekciją, kokios dar nebuvo“, – tikino savo meniniais projektais garsėjantis A.Frosio.

Muziejuje saugoma prakartėlė, kurioje vaizduojamas Gedimino kalnas, Vilniaus senamiesčio panorama, o angelas tokio pat dydžio kaip ir žmonių figūrėlės.

Tautodailininkė tarsi norėjo pasakyti, kad kai kurie žmonės yra nuveikę tiek gerų darbų, kad gali prilygti angelams. Rokiškyje gyvenanti Julija Šarkauskienė 2005 metais sukūrė šią kompoziciją iš kartono.

Kluono viduryje stovi kopėčios. Jos atkeliavo iš Italijos Lodžio miesto, kuriame įrengtas neįgaliems vaikams skirtas meno centras. Šios kopėčios primena visiems, kad gyvenime visada reikia lipti aukštyn, būtina turėti drąsos ir jėgų, nes negalima nusigręžti nuo to, ko trokšta siela.

Kai kurias prakartėles dovanojo verslininkai, skyrę jas savo šeimos artimiesiems, pavyzdžiui, iš Čikagos atvykęs vienas italų kilmės verslininkas padovanojo prakartėlę, skirtą jo motinai atminti.

Kolekciją savo darbais papildė žymūs medžio drožėjai Saulius Lampickas (Alytus), Adolfas Teresius (Kauno r.), Gintaras Varnas (Rokiškis), Anelė Araminienė (Utenos r.), Vytautas ir Rokas Jackūnai (Pasvalys), Janina Listvina (Jonava), Rimantas Zinkevičius (Ukmergė), Raimondas Dabkus (Raseiniai).

Prakartėlių autorių gyvenimas kartais taip pat siūbuoja kaip per audras plaukiantis laivas. 2000-aisiais taip atsitiko, kad vienas prakartėlės autorius padegė savo ūkinį pastatą.

A.Frosio svarstė, kad tai galėjo būti ir jo įtaka, nes tuo metu savo tėvynėje jis surengė meninę akciją, kurios metu padegė savo pastatytą piramidę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.