8 požymiai, kaip atskirti gerą būrėją nuo sukčiaus

Patiklumas – savybė, būdinga tiems, kurie pasąmoningai yra pasirengę būti apgauti. Ši savybė liudija apie sąmonės infantilumą – žmogus laukia, kad kas nors padarytų stebuklą. Paprasčiausias pavyzdys – pinigų investavimas į abejotinas greitą praturtėjimą žadančias aferas.

Brukti būrimo paslaugas yra neleistina.<br>123rf nuotr.
Brukti būrimo paslaugas yra neleistina.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2017, 11:44 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 11:50 AM

Tiesa, nepasitikėjimas taip pat nėra išeitis. Jis veda į susvetimėjimą, nusivylimą, pyktį. Jeigu niekuo negalima pasitikėti, vadinasi, pasaulis priešiškas. Visos sąmokslų teorijos gimsta iš nepasitikėjimo. Pasitikėti svarbu, tačiau reikia žinoti, kuo.

Taip jau yra, kad nėra pasaulyje sričių, kuriose dirbtų vien tik sąžiningi žmonės arba vien tik sukčiai. Tą galima pasakyti ir apie būrėjus, nors dėl nesąžiningų pasipelnyti trokštančių „kolegų“ kaltės juos visus be išimties neretai linkstama vadinti šarlatanais.

Šarlatanai ne tik išvilioja iš žmogaus pinigus, bet ir pakenkia savo klientams psichologiškai, pateikdami jiems neteisingas „diagnozes“ ir prognozes. Todėl, jei knieti kreiptis į būrėją, astrologą ar tarologą, būkite atsargūs. Jeigu pastebėsite bent vieną iš žemiau pateiktų apgaulės požymių – reikėtų mažų mažiausiai pasitikrinti, ar vietoje jūsų piniginė.

1. Įkyrus savo paslaugų siūlymas

„Ateikit, aš jums išbursiu!“ – siūlo čigonė, žadėdama apie jus papasakoti viską. Beveik visada po to būna „pripudruojamos smegenys“, ir jūsų pinigai atsiduria apgavikės rankose.

Brukti būrimo paslaugas yra neleistina. Nei vienas normalus meistras neįkyrės su siūlymais „Dabar aš išpranašausiu jums likimą“, „Išspręsiu visas jūsų problemas“, „Tik būrimas (magiškas ritualas) gali jus išgelbėti“. Bet kokia būrimo paslaugų reklama turi būti sąžininga ir patikima. Tarologas papasakoja apie save ir savo paslaugas, o klientas pats į jį kreipiasi.

2. Atsakymai į neužduotus klausimus

Sukčius pradeda kalbėti apie tai, ko žmogus nenori žinoti – apie tai jis net neklausė. Nesąžiningas būrėjas darbo procese gali „užmiršti“ apie kliento klausimus ir pasukti pokalbį į pelningas temas, taip nustatydamas klientui „reikalingas diagnozes“. O tada jų ištaisymui ištraukti pinigus naujiems būrimams ar kitoms paslaugoms.

Tarologų etinis kodeksas draudžia tokias provokacijas. Jeigu būrėjas atvirai išeina už jūsų klausimo rėmų, pradeda savivaliauti – geriau nutraukite kontaktą su juo ir išeikite.

3. Gąsdinimas

Tai apgaulė ir manipuliavimas baimės jausmu. Jeigu būrėjas pradėjo jums pasakoti apie baisią ateitį ir dideles asmeninio gyvenimo, karjeros ir sveikatos problemas, o prieš minutę jūs nepageidavote to žinoti – kuo greičiau bėkite nuo sukčiaus.

4. Apsimestinė aiškiaregystė

Jeigu būrėjas užsiima kliento informacijos „nuskaitymu“, nenaudodamas kortų ar kitų darbo instrumentų, tai yra sukčius, arba, mažų mažiausiai, labai prastas specialistas, nemokša. Čia kaip tik tas atvejis, kai sakoma, kad sukčiai – geri psichologai. Geras tarologas nieko nesakys apie klientą nenukėlęs kortų ir juolab neišgirdęs jo noro išburti, klausimo ir pasirengimo išgirsti bet kokį atsakymą.

Būrėjas neturi teisės naudotis kliento įsitempimu, liūdesiu ar prislėgtumu, kad pasakytų savo verdiktus.

5. Klaidingas kortų aiškinimas

Tai – pats pavojingiausias konsultavimo taisyklių pažeidimas. Ir atpažinti jį nelengva. Būrėjas aiškina kortas taip, kaip jam patogu, ir nesako tiesos. Klientas jau atsipalaidavo, laukia atsakymo, o gauna tai, ko reikia šarlatanui. Galiausiai klientas liks mažų mažiausiai apgautas, ir tai vargu ar padės jam priimti teisingus gyvenimo sprendimus.

Kaip nuo to apsisaugoti? Galima klausinėti kiekvienos kortos reikšmės. Galima ginčyti ir netikėti. Bet geriausia – iš anksto pasitikėti tarologu, žinoti apie jo patikimą reputaciją ir nesiburti pas abejotinus specialistus.

6. Iš anksto neaptartų paslaugų primetimas

Šis metodas taikomas po visų aukščiau išvardintų. Bet kartais gali būti ir kaip atskiras „bonusas“: klientas nori tik išsiburti, o sukčius jau parengė jam magiškų triukų rinkinį. Pavyzdžiui, nuodugnesnės konsultacijos su „burtininku“, rekomendacija apsilankyti pas ekstrasensą, su kuriu sukčius bendradarbiauja, ir t.t. Į visus pasiūlymus, apie kuriuos nebuvo iš anksto tartasi, reikia žiūrėti itin atsargiai.

7. Būrimas paskubomis, o taip pat akį rėžiančios dekoracijos

Viena iš būrimo taisyklių skelbia, kad nedera tuo užsiimti gatvėje, triukšmingose, žmonių pilnose vietose. Greiti, skuboti būrimai apskritai draudžiami. Kalbant apie įrangą, tai geram tarologui ji nereikalinga – pakanka stalo, dviejų kėdžių ir kortų kaladės. Nedraudžiama būrimui naudoti ir staltiesę ar žvakę. O pseudomistiniai priedai, netikra ezoterinė atributika, mago kostiumas ir daugybė papuošalų – nereikalingi. Visa tai tarnauja šarlatanams sukelti klaidingą pasitikėjimą, sukurti neva kietą reputaciją ir padidinti paslaptingumą.

8. Dažni būrimai

Tokiais atvejais klientui paskiria daugybę konsultacijų dėl vieno klausimo. Pavyzdžiui, galima kiekvieną dieną kortomis „sekti“ vyrą ar žmoną. Dažnais būrimais užsiima ne tik blogi tarologai, bet ir paprasti mėgėjai, kurie neišsimetę kortų nesugeba nė žingsnio žengti. Sukčiai paprastai sako netiesą, kažką nutyli – ir klientas pasirengęs mokėti, kad tik galų gale jo gyvenimas pasikeistų. Profesionalo užduotis šiuo atveju – tiksliai paaiškinti, kada ir kokiu atveju verta situaciją išanalizuoti dar kartą.

Jeigu vis dėlto susidūrėte su situacija, kad jus apgavo, reikia atsiminti, kad klaidos visada įmanomos, niekas nėra tobulas. Iš klaidų mokomasi: apgautam žmogui reikėjo tokios patirties, kad prarastų kažką nedidelio, bet išsaugotų daugiau. O sukčiui tikrai bus už tai atlyginta – tuo nė kiek neabejokite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.