Kinų išmintis: nuo ko priklauso, kiek ir kaip pragyvensime

Manoma, kad žmogaus energetikos neįmanoma išmatuoti. Tai – abstraktus protavimas, nesiejamas su praktika ir patyrimu. Bet jei žmogus neaktyvus, apsnūdęs, negali greitai priimti sprendimų, bijo konfliktų, nemoka parodyti savo gebėjimų, nelinkęs bendrauti, negali bent retsykiais patraukti dėmesio, tokiais atvejais sakome, kad jam trūksta energijos. Tačiau Kinijos medicina išskiria tris energijos rūšis, nuo kurių priklauso, kiek ir kaip pragyvensime.

 Kinijos medicina išskiria tris energijos rūšis, nuo kurių priklauso, kiek ir kaip pragyvensime.<br> 123rf nuotr.
 Kinijos medicina išskiria tris energijos rūšis, nuo kurių priklauso, kiek ir kaip pragyvensime.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2021, 2:05 PM

Juan czin energija

Tai fizinė energija. Ji atsakinga už seksualumą, gyvybines žmogaus jėgas, energingumą, gyvenimo trukmę, sveikatos ir ligų ypatumus, aktyvų ilgaamžiškumą ir ar greitai „nusėda jo baterija“. Vieni seni jau 60-ies, kiti dar jauni būdami 80 metų.

Kinai teigia, kad šią energiją gauname iš tėvų, ji įrašyta į mūsų informacinį kodą. Bet ji baigtinė, jos negalima papildyti. Tačiau fizinės energijos ištekliai didesni, nei manoma.

Kinai mano, kad esant geroms gyvenimo sąlygoms jos pakanka net 900 metų. Bet ir esant dabartinėms aplinkybėms šios energijos atsargų turėtų pakakti mažiausiai 200 metų.

Iš tėvų paveldime ne tik šią energiją, bet ir jos eikvojimo būdus. Tai polinkis į ligas, bet koks piktnaudžiavimas, kurie sutrumpina gyvenimą. Visi žmonės skirtingi ir vienam kūnui tinkami receptai netinka kitam.

Fizinę energiją greičiausiai suvalgo stresas. Ši vidinė reakcija į įvykius ir aplinkybes, kurios susijusios su pokyčiais gyvenime, užmuša greičiau nei ligos ir antsvoris.

Beje, apie kinų požiūrį į svorį. Jų įsitikinimu, keli papildomi kilogramai – malonus akiai apvalumas – pailgina gyvenimą, o perviršis sutrumpina.

In – moteriškosios energijos perteklius visada pereina į vyriškąją jang, o jang perteklius – į in. Tik šių energijų pusiausvyra suteikia pasitikėjimo savimi persmelktą gyvybinę jėgą.

Apie fizinės energijos išteklius galima spręsti pagal žmogaus laikyseną ir eiseną. Ištiesti pečiai, lengva eisena byloja apie šios energijos rūšies gausą.

Bet jei eisena pernelyg lengva, šokinėjanti, rankos nuolat juda, daiktai perkeliami iš vienos vietos į kitą, žmogus negali ilgai sėdėti viena poza, tai byloja apie ramybės energijos stoką, o ne fizinės perteklių.

Juan či – sukaupiama ir prarandama energija

Ją galima vadinti ir emocine energija, kurios aplink kiek nori. Jai pasireikšti pakanka taisyklingai kvėpuoti ir lygiai vaikščioti. Jeigu juan či daug, neeikvojame gyvenimo energijos pertekliaus saugodami jos trukmę.

Emocine energija valdome save ir žmones, ja keičiamės vienas su kitu, galime ją dovanoti arba atimti.

Judėjimo aktyvumo energiją kaupiame kvėpuodami. Stabilumo ir ramybės energija sklinda per kūną griežtai vertikaliai. Tuo ir grindžiama didžioji dalis rytietiškų gydymo būdų.

Pakanka pasitempti, ištiesinti nugarą ir kelis kartus giliai įkvėpti, kad pasijustum stipresnis, tvirtas ir pasitikintis savimi.

Bet kai energijos mažai, pečiai ir nosis nusileidžia žemyn, kūprinamasi, energijos būna vis mažiau, nes ji kaip saulės spindulys – negali šviesti už kampo. Emocinė energija nejuda pagal kreivę. Ta energija, kuri teka per susikūprinusį kūną, praeina pro šalį.

Įprotis vaikščioti tiesiai ir giliai kvėpuoti padidina šios energijos kiekį. Žmogus nebešąla, jį pradeda vertinti aplinkiniai.

Tikriausiai pastebėjote, kad tas, kuris vaikšto iškelta galva ir ištiesęs pečius, jau atrodo sėkmės lydimas žmogus. Su juo ir atitinkamai elgiamasi – kaip su tuo, kuriam viskas gerai klojasi. Egzistuoja vadinamasis panašumo įstatymas – neturtingiems dovanojamos pigios dovanos.

Vienas stipriausių būdų atimti energiją – kai esame mylimi taip, kaip mums nemalonu. Tai organizmas suvokia kaip prievartą. Ir tuomet žmogus, kuris stengėsi daryti mums ką nors gero, negauna atsakomųjų teigiamų emocijų. Bet kokio džiaugsmo imitavimas nemalonus abiem. Vienintelis pateisinamas imitacijos būdas – tai orgazmo, kuris suteikia natūralų orgazmą.

Vienas paprasčiausių būdų neprarasti energijos – išmokti bendrauti su tais, kurie šalia, ir iš savo aplinkos pašalinti tuos, su kuriais nepavyksta susikalbėti.

Bendravimas su tais, kuriuos mylime, – geriausias būdas pasisemti energijos. Stengiamės bendrauti su žmonėmis, kurie trykšta energija ne todėl, kad ją iš jų atimtume, o kad neprarastume savosios.

Maistas ir vanduo – geriausi mūsų draugai. Emocinę energiją galima kaupti ir iš maisto. Bet svarbu nebadauti ir nepersivalgyti, nuo stalo pakilti mažumėlę alkaniems. Valgyti mėgaujantis kiekvienu kąsneliu.

Papildyti energijos atsargas padeda įvairiaspalvis, ryškus maistas. Todėl skanūs ir gražūs, bet nebūtinai sotūs ir maistingi patiekalai – būtinas šventės elementas. Iškilminga aplinka žmogui suteikia džiaugsmo, todėl nereikia taupyti puošniam apšvietimui. Ryški šviesa pakelia nuotaiką.

Labai svarbus ir vanduo. Žmogus itin dažnai jaučiasi neturįs energijos, kai jam trūksta vandens. Būtina įsiklausyti į kūno siunčiamus signalus, nes dažnai vandens vartojame mažiau, nei reikia.

Reikia išmokti suprasti, kada organizmui gerai. Žmonės labai skirtingi ir jų energija atsikuria skirtingai. Nėra vieno recepto, kuris tiktų visiems.

Vanduo padeda išvalyti iš organizmo nereikalingą, blogą energiją. Šiuo atveju labai padeda maudymasis po dušu. Bet pakanka ir palaikyti rankas po tekančiu vandeniu.

Emocinę energiją parodo balsas. Skardus, skambus, jaunas, toli skriejantis byloja apie jaunystę ir stiprią energetiką. Senas, silpnas, gergždžiantis, užkimęs balsas – apie emocinį nuovargį. Juk kai kurių žmonių kalboje gaudomas kiekvienas žodis, o kiti nuolat pertraukiami. Tuomet žmogus pyksta, nes taip paprastai elgiamasi su mažiau reikšmingais asmenimis.

Silpną, drebantį balsą turintys žmonės išvargina, sunku kalbėti su tais, kurie turi problemų dėl kalbos. Kai pašnekovas kosi ir dūsta, kartu su juo ir mes pavargstame.

Emocine energija pamaitiname ir intelekto energiją juan šen. Tai intelekto, proto, dvasinės būsenos ir ryšio su aukštesniais pasauliais energija. Ją matome iš akių ir tai nepaaiškinamas fenomenas. Iš akių sprendžiame, ar žmogus protingas, ar kvailas, mus supranta ar ne. Biologiniu požiūriu akys turėtų būti be išraiškos, nes negali susiraukti kaip nosis ir persikreipti kaip lūpos.

Bet matome, kaip keičiasi akių išraiška, kai mus suprato, – žmogus pralinksmėja, arba kaip stengiasi suprasti ir nesupranta ar to net nesistengia daryti. Iš akių sklinda pritarimas ir abejingumas.

Emocinės energijos žmogų supančioje erdvėje nors vežimu vežk, o intelekto energija – darbo rezultatas. Intelektui reikalinga nuolatinė mankšta, net daugiau nei raumenims. Be pratimų ir treniruotės intelektas atrofuojasi greičiau nei kojos, kurios nevaikšto.

Tenka nuliūdinti kryžiažodžių mėgėjus – ši veikla nėra geriausias intelekto išsaugojimo būdas. Todėl, kad kryžiažodžiai beveik visada sudaromi pagal tuos pačius principus. Pripratęs žmogus juos sprendžia greitai. Retai kuris žodis priverčia pagalvoti.

Turbūt sutiksite, kad silpno balso ar kojų žmogus neatrodo tokia griuvena kaip tas, kurio protas menkas.

Intelekto energija stiprinama kaskart mokantis ko nors naujo ar gilinantis į tai, ko dar nebūta gyvenime ir apie ką anksčiau negalvota.

Dažnai bendraudami su naujais žmonėmis kone tūkstantąjį kartą pasakojame tą pačią istoriją. Žinoma, pasakojimas būna įdomus, bet reikėtų susimąstyti, ar jis nėra vienintelis, įsitvirtinęs galvoje?

Ar galite taip pat sudominti prie senųjų istorijų visą laiką pridurdami naujų? Ar sugebate bendraudami su jaunais nebarti jų už vartojamus nenorminius žodžius, madą, poelgius? Prisiminę, kad už tai kadaise ir jus barė.

Aktyvus ir nuolat maitinamas intelektas jaunina, suteikia jėgų kaip gerai treniruotas kūnas. Ir, kad ir kaip būtų skaudu, žmonės, kurie atrodo silpni, yra dažniau skriaudžiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.