Kodėl negalima dovanoti laikrodžio ir kaip šį prietarą apeiti

Renkant dovaną mylimajam, ne kartą esame perspėti vengti laikrodžių, jei nenorime sužlugdyti santykių. Dažnam smalsu kiek realios tiesos yra tokiame perspėjime. Vieni vertina tai kaip viso labo juoko vertą prietarą, kiti – kaip nuoširdų tvirtų santykių patarimą. Šio prietaro esmė ir pagrįstumas, anot laikrodžių eksperto Aido Gužausko, slypi Senovės Kinijos ir hieroglifų reikšmėse.

 Dovana laikrodis.<br> 123rf nuotr.
 Dovana laikrodis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2022, 12:39 PM, atnaujinta Dec 7, 2022, 12:44 PM

Kinų mitologija teigia – tokia dovana neša blogą energiją, tačiau yra viena išimtis

Paaiškinimas apie šį nusistatymą prieš laikrodžius veda mus tiesiai į rytus, į gana tolimą praeitį. Senovės Kinijoje buvo tikima, jog dovanotas laikrodis neša blogą energiją – gali sukelti ligas, pakenkti laimei, bei sudrumsti harmoniją. Tai patvirtina ir feng shui – tikėjimas, jog kiekvienas objektas savyje saugo tam tikrą energiją, gerą ar blogą.

Iš kur kilo šis nusistatymas tampa aišku, palyginus dvejus kiniškus hieroglifus. Žodžius „laikrodis“ ir „mirtis“ žymintys kiniški hieroglifai yra bene identiški, tad pastarasis panašumas lėmė ir jų neigiamą reikšmės sutapatinimą.

Tačiau kinai teigia, jog yra viena išimtis net ir šiame tikėjime. Vieninteliai žmonės galintys pasipriešinti negandoms ir dovanoti laikrodį yra tie, kurie iš tiesų mums nori gero ar myli. Draugai, šeimos nariai, mylimieji – tai žmonės, kuriais galime pasitikėti net ir tuomet, kai dovanų dėžutėje randame laikrodį.

Nenori dovanoti? Leisk nusipirkti!

Norint užbėgti prietarams už akių, patartina dovaną „įsigyti“. Neutralizuoti blogą energiją, supančią dovanotą laikrodį, užtenka duoti simbolinį užmokestį jį dovanojančiam asmeniui. Tai gali būti vienas euras ar vos keletas centų.

Tokiu būdu prietaras prarandą galią, o dovana tampa visiškai nukenksminta nuo nepageidaujamų „šalutinių efektų“. Simboliškai teigiama, jog dovana buvo įsigyta, o ne gauta, tad nėra priežasčių rūpintis tuo, ką ši dovana atneš.

Lietuviai prietarams nepasiduoda

Visgi, gyvename Europoje, 21-tajame amžiuje ir tai kas teikdavo prasmės Senovės Kinijoje, nebūtinai teikia prasmės šių dienų kontekste.

„Lietuviai linkę dovanoti laikrodžius nepaisant prietarų, rodo mūsų ilgametė patirtis. Prabangius laikrodžius vertina ilgametės poros, drąsiai jas dovanoja mylimiesiems. Dažnas lietuvis renka vertingą laikrodį kaip jubiliejaus dovaną“, – įžvalgomis dalijasi „Šveicarija.eu“ laikrodžių salonų įmonės vadovas Aidas Gužauskas.

Laikrodžių salonų atstovai taip pat pastebi tendenciją – paprastai į tokias dovanas investuoja tie asmenys, kurie supranta kokybiško ir ilgaamžio laikrodžio vertę. Tai vertinama kaip pelninga investicija. Klientai įsigiję laikrodžius žino, jog perka ne tik džiuginančią, stilingą dovaną, bet ir ilgaamžę investiciją savo mylimajam ar artimam žmogui.

Nepaisant prietarų, anot A. Gužausko, Lietuvoje laikrodis šią dieną vertinamas kaip stiliaus, meilės ir elegancijos simbolis, kurį ne vienas iš mūsų trokšta gauti ir dėvėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.