Psichologės patarimai: kaip tinkamai išnaudoti atostogas?

Dažnas lietuvis atostogų planus kuria pagal savo galimybes ir užsienio kurortai lieka tik svajonėmis. Tačiau daug išlaidų reikalaujančios atostogos ne visada atneša taip trokštamą poilsį. Kaip tinkamai susiplanuoti atostogas pataria psichologė Inga Šulcienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2012-07-10 12:19, atnaujinta 2018-03-18 07:09

Iš ilgųjų savaitgalių maža naudos

Tik nuo žmogaus poreikių priklauso, kiek dažnai, kokios trukmės turėtų būti atostogos. Tačiau, pasak psichologės, pailsėti nuo rutinos pailsėti reikia mažiausiai dviejų savaičių. Jeigu žmogus atostogauja vos vieną kartą per metus, svarbu, kad atostogos būtų kuo ilgesnės. Tuomet jos bus visavertės.

Svarbu, kad atostogaujantysis pasiliktų bent kelias dienas grįžimui į rutiną. Prisitaikyti prie aplinkos pokyčių organizmui reikia laiko, ypač, jei atostogaujama kitoje klimato juostoje. Todėl derėtų per šias pereinamojo laikotarpio dienas pailsėti įprastoje namų aplinkoje, pabendrauti su draugais, susiplanuoti būsimus darbus.

„Neturi būti taip, kad vieną dieną grįžau namo, o kitą dieną einu į darbą. Toks staigus sugrįžimas į rutiną gali neigiamai atsiliepti visam organizmui. Svarbiausia yra duoti šiek tiek laiko. Negalima pulti stačia galva atostogauti ir atvirkščiai. Viskam reikia pereinamojo laikotarpio“, – pasakoja I. Šulcienė.

Ilgieji šventiniai savaitgaliai nuo darbų atitrūkti padeda ne visiems. Viskas vėlgi priklauso nuo darbuotojo užimamų pareigų. Psichologė tvirtina, kad jeigu darbas yra atsakingas, žmogus užima vadovaujančias pareigas, ir savaitgalį išvykęs pailsėti sulaukia darbo skambučių, iš ilgųjų savaitgalių jam maža naudos.

Tomis laisvomis dienomis turėtų pasinaudoti tie, kurie neužima atsakingų pareigų. Vis dėlto reikia nepamiršti, kad tai tėra savaitgalis. Patariama leisti laiką su draugais, niekur toli nevykti.

Pervargimas – ligų priežastis

Jeigu žmogus neleidžia sau ilsėtis, kyla klausimas, kodėl jis taip daro. Psichologės teigimu, dažniausiai taip elgiasi žmonės, kurie įmonėse užima itin svarbias pareigas. Tokie asmenys nesiilsi, nes mano, kad niekas kitas negali to padaryti, tik jie. Dažnai tokie žmonės yra vadinami darboholikais. Tai yra tam tikra charakterio yda, kai asmuo mano, kad save realizuoti gali tik per darbą.

Tačiau turiningai praleisti atostogas gali ir tie, kurie užima itin svarbias pareigas. Jiems patartina iš anksto planuoti ne tik atostogas, bet ir darbus. Vienus jų reikėtų atlikti iš anksto, kitus paskirstyti žmonėms, kurie juos galėtų padaryti.

Tikrus darboholikus I. Šulcienė perspėja dėl pervargimo. Gerai nepailsėjus atsiranda įvairių sveikatos sutrikimų, nusilpsta imunitetas, žmogus gali dažniau susirgti peršalimo ligomis. Jei asmuo dirba intensyvų protinį darbą, gali pasikeisti valgymo įpročiai, atsirasti nerimas, miego problemos. Apibendrinant, pervargusiam žmogui sutrinka įvairios organizmo funkcijos. Ne gana to, ilgą laiką neatostogavę asmenys ima daug jautriau reaguoti į aplinką. Net menkas spaudimas gali daryti didelę įtaką jų sprendimams.

„Jeigu nustosi normaliai miegoti, po kurio laiko pajusi, kad atsirado tam tikrų sveikatos problemų. Lygiai taip pat atsitinka, jeigu visiškai nepoilsiauji“, – miegą ir atostogas palygina I. Šulcienė. Ji pažymi, kad nesiilsėdamas ir savo sveikata nesirūpinantis žmogus sau tik kenkia.

Turite klausimų psichologei? Rašykite psichologas@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.