Religija stiprina savikontrolę

Nesvarbu, ar tikite Dievu, vien užuomina apie jį gali jus „sutramdyti“. Kaip rodo Kevino Roundingo tyrimas, žmonėms daug lengviau atsispirti pagundai, jei jie pagalvoja apie Dievą ar su religija susijusius dalykus.

Net trečdalis tiriamųjų teigė esantys ateistai ir netikintys Dievą, tačiau nesąmoningos mintys apie religiją paveikė ir jų elgesį.<br>123rf
Net trečdalis tiriamųjų teigė esantys ateistai ir netikintys Dievą, tačiau nesąmoningos mintys apie religiją paveikė ir jų elgesį.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

"Psichologija Tau"

Sep 30, 2012, 2:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:32 AM

Tiriamieji iš sumaišytų žodžių turėjo tinkamai sudėlioti sakinius. Vieniems buvo pateikti su religija susiję žodžiai , tokie kaip „šventas“ ar „Biblija“, kitiems – paprasti žodžiai. Mokslininkų teigimu, vien susidūrę su religinėmis frazėmis, tiriamieji turėjo nesąmoningai pagalvoti apie Dievą. Po šios užduoties tiriamieji turėjo gerti obuolių ir acto gėrimą, už kurio kiekvieną gurkšnį gaudavo po keliolika centų. Pasirodo, apie Dievą pagalvoję asmenys šio rūgštaus gėrimo išgėrė dvigubai daugiau nei kiti dalyviai.

Kitu eksperimentu tyrėjai siekė išsiaiškinti, kaip religija padeda atsilaikyti pagundoms. Tiriamiesiems buvo siūloma pasirinkti 5 dolerius, kuriuos gautų iš karto, arba 6 dolerius, kuriuos gautų po savaitės. Pastarąjį siūlymą daugiau rinkosi apie religiją pagalvoję asmenys. Įdomu tai, kad net trečdalis tiriamųjų teigė esantys ateistai ir netikintys Dievą, tačiau nesąmoningos mintys apie religiją paveikė ir jų elgesį. Mokslininkų teigimu, tai padeda sustiprinti savikontrolę – juk „dievas stebi, todėl neverta pasiduoti“. Ankstesni tyrimai parodė, kad mintys apie piktą, kerštingą dievą sumažina sukčiavimo atvejų. „Žmonėms reikalingos taisyklės, kurių laikydamiesi galėtų gyventi. Mes vairuojame lėčiau, jei žinome, kad kelyje yra policija. Dievas tarsi policininkas –apie jį pagalvoję pradedame elgtis tinkamai“, – teigia tyrimo autorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.