Kaip kovoti su praeities košmarais?

Amerikiečių mokslininkai atrado būdą, kaip padėti žmonėms, patyrusiems stiprų stresą. Paaiškėjo, kad įveikti sunkius prisiminimus padeda miegas, rašo „Live Science“. Berklio Kalifornijos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad normalus miegas padeda atsikratyti skausmingų prisiminimų. Tyrėjai nustatė, kad greito miego fazėje smegenyse staigiai sumažėja cheminių medžiagų lygis, susijęs su stresu. Tai, pasak amerikiečių mokslininkų, suteikia galimybę smegenims energingai kovoti su negatyvia informacija, susikaupusią ne tik per dieną, bet ir kelerius metus.

Stresą įveikti padeda miegas.<br>123rf
Stresą įveikti padeda miegas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2012, 9:54 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:17 PM

Tyrimo rezultatai, kurie buvo išspausdinti moksliniame žurnale „Current Biology“, suteikė galimybę paaiškinti ir tokius streso simptomus, kaip grįžtančius košmarus. Tiksliau, tokiais atvejais smegenys ištrina buvusius neigiamus ir skausmingus įvykius ar prisiminimus.

Taip pat mokslininkai pabrėžė, kad žmogui miegas svarbus ne tik kaip priemonė įveikti stresą. Kiek anksčiau italų mokslininkai nustatė, kad žmogui, miegančiam mažiau kaip šešias valandas, gerokai padidėja galimybė mirti anksčiau.

Neapolio Frederico II universiteto (Italija) ir Voriko universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai išanalizavo daugiau kaip 1,3 milijonų pacientų sveikatos duomenis ir nustatė, kad tiems žmonėms, kurie miega mažiau kaip šešias valandas per parą, rizika mirti anksčiau padidėja 6-18 procentų. Tiems, kurie miega daugiau kaip devynias valandas, tikimybė palikti anksčiau šį pasaulį padidėja net 22-38 procentais. Tiesa, tokius netikėtus duomenis mokslininkai aiškina tuo, kad tokiais atvejais pernelyg ilgas miegojimas yra simptomas, o ne prastėjančios sveikatos priežastis.

Tyrėjai taip pat apskaičiavo, kiek turėtų trukti normalus miegas. „Stabilus režimas – šešios-aštuonios valandos miego per parą, gali būti optimalus žmogaus sveikatai“, – pareiškė tyrimo grupės vadovas Francesco Cappuccio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.