Gandai ir apkalbos biure didina darbo našumą

Amsterdamo universiteto (Nyderlandai) mokslininkai paneigė anksčiau paplitusią nuomonę, kad apkalbos darbe – klastingas ir kenksmingas užsiėmimas, nes tokiu būdu manipuliuojama darbuotojais. Iš tikrųjų gandai ir apkalbos – naudingos, nes tai savotiškas įspėjimas kolegoms, kurie darbą atlieka paviršutiniškai, rašo „The Daily Mail“.

Skleisdami gandus žmonės pailsi ir tuo pačiu paneigia apie save skleidžiamą melagingą informaciją.<br>123rf
Skleisdami gandus žmonės pailsi ir tuo pačiu paneigia apie save skleidžiamą melagingą informaciją.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2012, 5:18 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:55 PM

„Mūsų tyrimo rezultatai parodė, kad apkalbos – nėra negatyvus reiškinys, kaip kad gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Apkalbos padeda žmonėms surinkti ir patikrinti informaciją, taip pat atsipalaiduoti ir kiek pailsėti nuo darbo ką nors apkalbant ir tuo pačiu paneigti neteisingą informaciją apie save“, – sakė daktarė Bianca Beersma.

Tyrimas parodė, kad evoliucijos laikotarpiu apkalbos atliko svarbią socialinę funkciją. „Vienas žmogus negalėjo įveikti lokio arba sumedžioti mamutą, o grupė galėjo“, – paaiškino mokslininkė.

„Žmonių grupės galimybės yra akivaizdžios, nors visada išlieka pavojus, kad kai kurie iš jų gali pro pirštus žiūrėti į savo darbą. Todėl dar nuo neatmetamų laikų išplito atitinkami elgesio standartai. Kalbos už akių padeda įspėti kitus, kad vienas ar kitas žmogus atmestinai dirba“, – pridūrė tyrėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?