Psichologo patarimai: kaip įveikti nepagrįstą pavydą?

Mane jau ilgai kamuoja ir neduoda ramybės šitas klausimas...nebežinau, ko griebtis, todėl nutariau paklausti jūsų. Draugauju su vaikinu metus (prieš tai su kitu draugavau tris metus). Mano pagrindinė problema - nepasitikėjimas. Nors dabartinis vaikinas niekada nieko blogo man nėra padaręs, niekada nesukėlė priežasties juo abejoti, bet man visad neramu, kai jis būna kažkur toli, ne su manim. Ir aš niekaip negaliu savęs įtikinti, kad viskas gerai. Blogos mintys nuolat lenda į galvą. Ir tai, aišku, daro įtaką mūsų santykiams. Kaip man įveikti šią bėdą ir sugebėti pasitikėti vaikinu, kuris tikrai to pasitikėjimo vertas?

Kaip įveikti pavydą?<br>123rf
Kaip įveikti pavydą?<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-16 20:28, atnaujinta 2018-03-14 14:40

Atsako VšĮ „BENE ESSE“ psichologė Aurelija Ananjevaitė:

Dėkoju jums už pasidalinimą savo išgyvenimais. Pasitikėjimas – tai kiekvienų santykių pagrindas. O kai poros santykiuose egzistuoja nepasitikėjimas, abiems partneriams tenka patirti daug nemalonių išgyvenimų. Skaitant jūsų laišką, susidaro įspūdis, jog šiuo metu esate pasimetusi ir baiminatės, kad neteksite artimo žmogaus ar liksite įskaudinta, nors dabartinis vaikinas niekada nesukėlė priežasties juo abejoti. Todėl norisi sužinoti: iš ko kyla nepasitikėjimas dabartiniu vaikinu?

Gali būti, jog jums anksčiau teko bendrauti su vaikinais, kurie jus ne kartą nuvylė ir dėl to jums atrodo, kad jais negalima pasitikėti. Laiške užsimenate, kad su buvusiu vaikinu draugavote trejus metus. Pasistenkite prisiminti, kas įvyko per tuos trejus metus. Ką jums teko išgyventi tos draugystės metu, jog sunku pasitikėti dabartiniu vaikinu? Gal teko patirti išdavystę? O gal ne kartą nusivylėte savo buvusiuoju?

Šalia to, norėčiau pasiūlyti pagalvoti: kaip jūs jaučiatės būdama su dabartiniu vaikinu? Laiške pasakojate, jog jūs nerimaujate, kai draugo nėra šalia. O kai jūs būnate drauge, ar jaučiatės suprasta? Gal būnant viešoje vietoje jis jums skiria mažai dėmesio? Gal pastebėjote jį flirtuojant su kitomis merginomis? O gal vėluoja į jūsų pasimatymus be priežasties? Kartais nepasitikėjimas vaikinu gali atsirasti dėl to, jog merginai atrodo, kad vaikinas skiria daugiau dėmesio kitai merginai arba jei jis vėluoja į susitikimą, nenurodydamas priežasties. Iš tiesų, tai mažos smulkmenos, kurios dažnai besikartodamos gali kelti daug abejonių, įtarimų. Tačiau prisiminkite, kad visi mes esame žmonės ir visi darome klaidų.

Pabandžiusi suvokti, kaip jaučiatės su dabartiniu vaikinu ir kas įvyko buvusiuose santykiuose, pagalvokite: ko jūs tikitės iš savo vaikino? Kaip norėtumėte, kad jis elgtųsi? Apie tai pagalvoti galite pasiūlyti ir savo draugui. Pavyzdžiui, galite drauge susėsti ir ant atskirų lapų vienas kitam surašyti: „Aš norėčiau, kad Tu...“ ir išvardinti, kokio elgesio tikitės vienas iš kito. O vėliau pasidalinkite tuo, ką užrašėte. Tokiu būdu jūs suprasite, ko tikitės vienas iš kito ir ką galima padaryti, kad jums būtų gera drauge.

Taip pat pasitikėjimą vaikinu gali padėti sustiprinti jūsų ir vaikino bendra veikla. Pagalvokite: kas jus abu domina? Kokia bendra veikla galėtumėte užsiimti? Gal mėgstate šokti? Žiūrėti filmus? Galbūt domina krepšinis ar kita sporto šaka? Užsiimkite mėgstama ir bendra veikla, tai padės sustiprinti jūsų santykius bei daugiau sužinosite apie vienas kitos svajones, norus bei ateities planus.

Pasitikėjimui poros santykiuose turi įtakos ir kiekvieno iš partnerių savivertė, pasitikėjimas savimi. Sakoma, kas nepasitiki kitais, tas per mažai pasitiki savimi. Todėl, jei norite sugebėti pasitikėti vaikinu, mylėkite ir vertinkite save. Pagalvokite, kokiomis savo savybėmis Jūs pati žavitės. Pamąstykite, už ką galėtumėte save pagirti, bei nesidrovėdama taip ir padarykite. Pasitikėjimą savimi taip pat padeda stiprinti mėgstamas užsiėmimas. Todėl pagalvokite: kokia veikla Jums patinka? Kaip leidžiate savo laisvalaikį? Kas skatina Jus šypsotis? Atradus ar prisiminus mėgstamą veiklą, dažniau šypsositės, su entuziazmu kalbėsite apie savo mėgstamą užsiėmimą. Vaikinams patinka merginos, kurios pasitiki savimi ir turi, ką papasakoti. Todėl ėmusis jums patinkančios veiklos, ne tik pradėsite jaustis geriau, bet ir suteiksite santykiams naujų spalvų.

Nepamirškite, kad pasitikėjimą poros santykiuose reikia po truputį „užauginti“. Tam prireikia ne vieno mėnesio. Todėl būkite kantri, nuoširdi ir supratinga. Rūpinkitės savo draugu ir nepamirškite skirti laiko sau. Sėkmės jums!

Turite klausimų psichologui? Rašykite mums psichologas@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.