Psichologo patarimai: kaip įveikti netekties skausmą?

Prieš metus ir septynis mėnesius žuvo mano devyniolikmetis sūnus... Nežinau, kaip gyventi su savo nežmonišku pykčiu... Nors laikas ir eina, man darosi tik blogiau. Anksčiau galėdavau dar su visais pasikalbėti, o dabar tik ir tegirdžiu, kad jau tie laiko praėjo ir man turi būti geriau, laikas susiimti ir neverkti. Skamba juokingai, tarsi jie nustatytų laiką, kada aš turiu pasveikti... Visgi man labai gaila savęs, kad esu tokia bailė ir nesugebu visko užbaigti... Labai noriu mirti...

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2013, 10:16 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:18 AM

***

Atsako psichologas Marius Daugelavičius

Tiesą sakant, tai greičiau ne klausimas, o tiesiog pasisakymas, į kurį labai sunku atsakinėti.

Be abejo, tokioje situacijoje tikrai suprantamas jūsų gilus skausmas ir vidinė kančia. Nieko nėra sunkiau tėvams, nei laidoti savo vaikus. Viduje būtinai kyla pyktis ar nusivylimas tokia neteisinga situacija. Pamokymai iš šalies apie tai, kad reikia susiimti ir neverkti skamba kaip absurdas.

Deja, tokiose būsenose reikia tiesiog išbūti. Ne stumti jas į šalį, kontroliuoti save, stengtis žvelgti pozityviai, o tiesiog išbūti neviltyje, pyktyje, nusivylime. Ir jei mes leidžiame sau pasinerti į tai iki dugno, mes būtent ten randame į ką galime atsispirti. Kai vidinė energija išsilieja, ji išsenka ir baigiasi. Čia kaip su lietumi – kuo smarkesnis lietus, tuo jis greičiau baigiasi. Nesinori tokiose situacijose dalinti patarimų, priimkite mano supratimą ir palinkėjimą leisti išeiti juoduliui iš vidaus. Galbūt tam galėtų padėti išklausymas žmogaus, kuris ne dalintų patarimus ir kritikuotų, o tiesiog galėtų išklausyti ir suprasti jus.

Turite klausimų psichologui? Rašykite mums psichologas@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.