Psichologo patarimai: kaip suprasti savo troškimus?

Pastaruoju metu vis dažniau pagalvoju apie savo ateitį, šeimos sukūrimą ir suprantu, kad jei elgsiuosi taip, kaip elgiuosi dabar, šeimos neturėsiu. Aš noriu sukurti šeimą, tačiau santykių pradžioje kažkodėl pati juos ir pradedu gadinti. Pati net neįsivaizduoju, kodėl taip elgiuosi.

123rf
123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 7, 2013, 1:08 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:14 AM

Suprantu, kad ne vienas žmogus būna kaltas dėl žlugusių santykių, tačiau kalčiausia visada jaučiuosi pati. Sielvartauju, kad nesugebėjau jų išsaugoti. Kaip man elgtis, kad nustočiau gadinti savo ateitį? Nenoriu prarasti daugiau mylimų, artimų žmonių.

Šiaip esu gana uždaras, jautrus žmogus. Tačiau verkiančią mane matė gal keletas žmonių. Ir tai - svetimi. Su artimaisiais įsidrąsinti pakalbėti apie viską, kas guli ant širdies, nesu pratusi. Kai pabandžiau tai padaryti, manęs neišklausė iki galo ir atsakė: „Nusiramink tu stipri, viskas bus gerai“.

Tiesą sakant noriu, kad man kaip nors padėtumėte. Daugiau nebegaliu po šypsena paslėpti ašarų. Padėkite suprasti save, savo norus, ir pamokykite tapti laimingu žmogumi.

***

Atsako psichologas Marius Daugelavičius

Psichologiniu požiūriu galima sakyti, kad žmogaus asmenybė nėra vientisa. Tam tikra prasme mūsų viduje gyvena keletas žmonių, kurių kiekvienas turi skirtingą charakterį, norus, tikslus. Mes dažnai vieną dieną nusprendžiame kažką daryti, o po dienos jau persigalvojame. Mes svajojame apie kažką, bet kitos asmenybės dalys gyvenime blokuoja mūsų siekius. Jos nėra blogos, tos blokuojančios asmenybės dalys, dažniausiai tai mūsų apsauginės pusės. Jų užduotis saugoti mus nuo laukiančių pavojų, o psichologiškai mums yra „pavojinga“ tai, kas kažkada įskaudino, nuskriaudė, vertė mus jaustis nepatogiai ar būti pažeidžiamais.

Jei tokia skausminga patirtis buvo žmogaus šeimoje, santykiuose su vyrais ar moterimis, apsauginės asmenybės dalys įsijungia ir pradeda mus „gelbėti“ nuo šeimos, kuri viduje asocijuojasi su negera patirtimi.

Ką daryti? Verta suvokti savo apsaugines puses, prisiminti skausmingas patirtis, nuo kurių pasąmoningai saugome save ir bandyti integruoti tas šešėlines asmenybės puses į savo sąmoningą realybę. Be abejo, vienai su savimi tai pakankamai sudėtinga padaryti, todėl galbūt verta paieškoti specialisto psichologo ar psichoterapeuto pagalbos, kuris saugioje aplinkoje palydėtų jus link norimo rezultato.

Turite klausimų psichologui? Rašykite mums psichologas@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.