Mitai apie kairiarankius

Žinia, dauguma planetos žmonių dažniausiai naudojasi dešine ranka. Taigi, jie yra dešiniarankiai. Štai kairiarankiai sudaro vos 10 proc. viso pasaulio žmonių, rašo psychologytoday.com. Iki šiol ekspertai negali paaiškinti, kodėl vieni žmonės yra dešiniarankiai, o kiti – kairiarankiai. Tad nenuostabu, kad kairiarankius supa daugybė mitų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2013, 1:02 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:11 AM

Kairiarankiai yra uždaresni, kūrybingesni ir intelektualesni

Daugybė menininkų – muzikantų, dailininkų, rašytojų – yra kairiarankiai. Todėl buvo padaryta neteisinga išvada, kad kūrybingumas yra tiesiogiai susijęs su kairiosios rankos išlavinimu.

Psichologas Chrisas McManusas, tyrinėjęs dešiniarankių ir kairiarankių skirtumus, tikina, kad šie tvirtinimai panašūs į mokslinę fantastiką. Anot jo, išlavinta ranka neturi jokios įtakos žmogaus asmenybei.

Kairiarankiai miršta anksčiau ir dažniau kenčia nuo įvairių ligų

Šis mitas atsirado dar 1988 metais. Kai psichologai Diane Halpern ir Stanley'is Corenas atliko tyrimą „Ar dešiniarankiai gyvena ilgiau?“. Jie išnagrinėjo beisbolo žaidėjų duomenis: gyvenimo trukmę ir kurią ranką jie buvo išlavinę. Psichologai nustatė, kad kairiarankiai beisbolo žaidėjai mirė jaunesni. Tyrimu negalima kliautis, nes jis buvo netikslus: tyrė vos vieną grupę žmonių ir nebuvo atsižvelgta į pašalinius faktorius.

Kairiarankiai yra persekiojami

Nėra abejonių, kad praeityje kairiarankiams buvo sunku. Daugumą jų aplinkiniai vertė naudotis dešine ranka, nes daugelyje kultūrų dešinė pusė reiškia gėrį, o kairė – blogį. Vis dėlto Vakarų pasaulio valstybėse blogi laikai kairiarankiams baigėsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.