Alternatyvos kavai: kaip išlikti žvaliam visą dieną?

Žmogaus organizmas panašus į akumuliatoriaus bateriją, kurią padeda įkrauti maistas, miegas ir teigiamos emocijos. Taip jau yra, kad skirtingu paros metu mūsų darbingumas būna nevienodas – paprastai jis būna didesnis iki pietų, po pietų krenta ir šiek tiek pakyla dienos pabaigoje. Ar galima iš tokios būsenos išsivaduoti, nevartojant energinių gėrimų, kavos ir kitų stimuliuojamųjų produktų?

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Kučinskienė („Psichologija tau“)

Apr 7, 2013, 1:23 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:12 PM

1. Pasinerkite į muzikos garsus. Užsidėkite ausines ir pagarsinkite mėgstamą muziką. Klausydami garsios muzikos ir koja mušdami ritmą, greičiau rasite jėgų susikoncentruoti. Nepamirškite padainuoti – dainuodami kontroliuojame savo kvėpavimą, organizmas gauna daugiau deguonies.

2. Bendraukite. Atlikti tyrimai parodė, kad žmonės, mažiau bendraujantys su kolegomis, jaučiasi nelaimingesni ir labiau pavargę negu tie, kurie mėgsta paplepėti su bendradarbiais.

3. Užsiimkite įdomia veikla. Planuokite įdomią veiklą pačiu mieguisčiausiu dienos metu – apie 14–15 valandą. Kai įsitraukiame į įdomią veiklą, mieguistumas dingsta.

4. Būkite šviesoje. Saulės šviesa veikia stimuliuojamai, todėl atitraukite užuolaidas, o jei neužtenka natūralios šviesos – įjunkite dirbtinį apšvietimą. Paros ritmai daro didžiulę įtaką mūsų savijautai ir ryškiai apšviestame kambaryje jausitės žvaliau negu blausioje šviesoje. Juk ne veltui šviesos terapija taikoma įvairiems nuotaikos sutrikimams gydyti.

5. Pasivaikščiokite gryname ore. 20 minučių pasivaikščiojimo lauke padės atgauti jėgas. Aišku, geriausiai tiktų pasivaikščiojimas po parką, tačiau jeigu tokio arti nėra, tiks ir pabuvimas lauke. Jeigu nėra galimybės pasivaikščioti lauke, trumpam išeikite iš kambario ir stipriai atverkite langą, kad išvėdintumėte kambarį.

6. Atlikite kvėpavimo pratimus. Keletą kartų giliai įkvėpkite ir iškvėpkite. Gilus kvėpavimas, pakeliant diafragmą, suaktyvina kraujotaką, padidėja deguonies koncentracija kraujyje ir energijos kiekis organizme. Stenkitės sėdėti tiesiai, nuleisti pečius, žiūrėti į priekį. Tai ne tik suteikia energijos, bet ir didina pasitikėjimą savimi.

7. Lengvai pasimankštinkite. Tą galima padaryti tiesiog darbo vietoje, užteks keletą kartų į viršų iškelti rankas, pasukioti sprandą, kad pasijustumėte geriau. Esant galimybei, vidurdienį pasportuokite.

8. Valgykite laiku. Mūsų kūnui reikia maisto, kad galėtų sėkmingai funkcionuoti. Reguliarus sveikas maistas gerina protinę veiklą, tačiau miego trūkumas verčia valgyti net tada, kai esame nealkani. Nepamirškite ko nors pakramsnoti. Tai gali būti ir gabalėlis šokolado, jame esantys flavonoidai didina smegenų aktyvumą ir kelia nuotaiką. Tinka ir kramtomoji guma – įrodyta, kad kramtymas kelia nuotaiką. Gerkite nesaldžius gėrimus. Cukrus veikia panašiai kaip kofeinas – trumpam tonizuoja, tačiau po valandėlės jėgos vėl apleidžia. Todėl rekomenduojama gerti daugiau vandens.

9. Snūstelėkite. Nesipriešinkite apėmusiam snauduliui. Atlikti tyrimai parodė, kad optimalus dienos snaudulio laikas – 10–20 minučių, toks trumpas nusnūdimas nedaro įtakos nakties miegui ir padeda atgauti kūrybines jėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.