Psichologiškai tvirtas žmogus greičiau atsikrato ligų

Akistata su mirtimi. Vaisiaus netektis. Lėtinė liga. Visa tai patyrusi vilnietė Rasa Mažionienė (42 m.) nusprendė ieškoti alternatyvių būdų sveikatai išsaugoti. Išbandžiusi daugybę metodų ji sukūrė savo sistemą, kaip išsaugoti gerą sveikatą.

Kūno ligos - tai minčių ir jausmų atspindys.<br>123rf
Kūno ligos - tai minčių ir jausmų atspindys.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Ausėnaitė („Lietuvos rytas”)

Apr 15, 2013, 9:14 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:10 AM

Sostinėje dirbanti R. Mažionienė baigė ne tik Klaipėdos medicinos mokyklą, bet ir daugybę masažo kursų, nuolat dalyvauja įvairiuose mokymuose. Jos įkurtas žmogaus pažinimo centras į Lietuvą kviečia įvairius lektorius, netikinčius, kad tabletės išgelbės pasaulį.

„Kadaise mano įsitikinimai buvo kategoriški. Auginome tris vaikus. Visiems tvirtinau: kiek Dievas duos vaikų, tiek ir gimdysiu, tikrai nenužudysiu naujos gyvybės. Nors tuo metu šeimoje buvo visiška finansinė duobė.

Mano kategoriškumui ir nelankstumui teko susidurti su dideliu išbandymu”, – pasakojo moteris.

Kai ji laukėsi ketvirtojo vaiko, ėmė smarkiai blogėti sveikata. Rasa atsidūrė ligoninėje. Ten kas akimirką naujienos blogėjo – kraujo užkrėtimas, aborto grėsmė, nes vaikas gavo per didelę dozę stiprių medikamentų.

Prasidėjo kova už įsitikinimus, už naujos gyvybės teisę būti, moters gyvybę. Pavyko išsaugoti tik pastarąją.

„Man buvo nustatytas lėtinis nespecifinis reumatoidinis artritas. Medikai siūlė gydymą, kurį gal būtų reikėję tęsti visą gyvenimą. Į viską numojau ranka – į savo medicininį išsilavinimą, gydytojų gąsdinimus.

Išbandžiau visas alternatyviąsias gydymo priemones, ėmiau gilintis į savo mintis. Koks rezultatas? Vaistų negeriu. Ir gyvenu”, – šypsosi Rasa.

Dabar R.Mažionienė taiko kūno psichoterapiją. Yra įvairių jos metodų. Iš pirmo žvilgsnio tai primena masažą, tačiau Rasos masažas – tai šis tas daugiau nei tik kūno maigymas rankomis. Ji atranda skausmingus taškus, vadinamuosius energetinius blokus, ir pateikia labai taiklius klausimus apie sumaištį žmogaus viduje.

Neįtikėtinai skausmingas prisilietimas prie sėdmenų ir sprando srityje?

„Ką iš tikrųjų norėtum daryti, bet negali? Kas trukdo tau būti tuo, kas esi? Kas trukdo tau daryti tai, ką norėtum?” – klausia kliento Rasa.

Ji trina nugarą rankomis ir prašo įvertinti juntamą prisilietimą balais.

Tarp galvos ir kūno nėra ryšio – tokia būna pirmoji diagnozė. Po keleto vizitų ryšys atsiranda, ir žmonės ima keistis.

Tarp R.Mažionienės klientų – nemažai žinomų šalyje žmonių.

„Jie – ne šventieji, susiduria su kasdieniais sunkumais, išklauso kitų žmonių įsitikinimų, mokymų, kaip gyventi”, – sako ji.

Sudėtingi santykiai, užslopintos, nesuvoktos emocijos – viskas, pasak Rasos, nusėda kūne ir turi jam įtakos.

Jei žmogus dirba protinį, kūrybinį darbą, lyg ir įprasta, kad jaučia nugaros skausmą. Taip, sėdėjimas gali sukelti nugaros skausmą, bet ne mažiau svarbu išsiaiškinti psichologines šio skausmo atsiradimo priežastis.

„Tikėtina, kad tokiems žmonėms ant sprando sėdi artimieji, giminaičiai, kurių problemas jie apsiėmė spręsti.

Mūsų mintys, suvokti ar nesuvokti jausmai, santykiai yra mūsų ligų pradžia, tikroji priežastis. Susirgus reikia ne tik pirkti tabletes, bet ir analizuoti save.

Kai pradedi dirbti su savo mintimis, visi kiti gydymo būdai tampa veiksmingesni. Tai tikrai ne pats lengviausias būdas būti sveikam, tačiau iš karto imi jausti rezultatą”, – tikina R. Mažionienė.

Dažniausiai Rasos kabineto duris praveria žmonės, ieškantys savęs. Nereto jų kūne jau glūdi lėtinių ligų užuomazgų.

Taip pat ateina tie, kuriems nustatyta sunki diagnozė ir šiuolaikinė medicina nebegali padėti.

„Su tokiais žmonėmis gydytojai bijo net kalbėtis. O jie ieško vilties, pasiryžę viskam, kad tik atgautų sveikatą.

Daugybę metų jų niekas neklausė, kaip jie jaučiasi, ko nori. Jie patys savęs gal to neklausė, nes gyveno kitų žmonių rūpesčiais.

Ateina moteris, kurios ligos kortelėje – onkologinės ligos diagnozė. Pradedu klausti, kaip ji gyvena, ir pasijuntu, lyg būčiau patraukusi už siūlo. Išrieda didžiausias problemų kamuolys: nuo alkoholio priklausomas vyras, jokio džiaugsmo neteikiantis darbas, vengiantys bendrauti vaikai.

Bandau tokią moterį grąžinti į pačios gyvenimą, parodau jai jos kūną, apnuoginu jos mintis, paskui bandome įvardyti ir suprasti jos jausmus”, – pasakoja Rasa.

Jos klientai dažnai verkia ne tik dėl to, kad kūno psichoterapijos būdas yra skausmingas. Pasak R. Mažionienės, akistatoje su savimi, savo kūnu ir liga žmonėms emocijos liejasi per kraštus, ir daugeliui ašaros yra lengviausias būdas išsikrauti.

Pasidaro gaila savęs, savo gyvenimo, prarastų galimybių.

„Po verksmingojo periodo visada ima šviesti saulė. Matau stebuklingus pokyčius – daugeliui su liga teks gyventi ne vienus metus, tačiau dėl pasikeitusios psichologinės būklės žmogus sustiprėja.

Moterys ima labiau pasitikėti savimi, imasi pokyčių savo gyvenime. Iki tol uždaro būdo vyrai pradeda kalbėtis su žmona ir vaikais.

Mažiau sirgtume, jei būtume atviresni vieni su kitais, nebijotume galvoti apie save, savo poreikius, taktiškai gintume savo interesus. Gaila, bet šiuolaikinėje visuomenėje sudėtinga tai įgyvendinti”, – abejonių neslepia R. Mažionienė.

Kad tai suprastų, moteris perskaitė daug knygų, bendravo su žymiais kitų šalių psichoterapeutais, psichologais, išstudijavo senąją mediciną – kinų, Tibeto, ajurvedos, jų požiūrį į kūną, masažą.

Šiuo metu Rasa studijuoja psichologiją. Moteris sako, jog žmogui labai svarbus dvasinis augimas – jis turi nuolat pažinti, mokytis. Vos nustojęs tobulėti žmogus ima senti vidumi.

„Į mūsų rengiamus seminarus nuolat atvyksta viena garbaus amžiaus moteris. Ji galėtų rūpintis anūkais ar tiesiog per dienas žiūrėti televizorių, piktintis valdžia ir sirgti šimtu ligų.

Bet toji moteris kupina vidinių jėgų, geros nuotaikos, visada šypsosi, juokiasi, šalia jos smagu būti. Ji smalsi, nesiliauja domėtis gyvenimu. Tai toks paprastas ir kartu stebuklingas geros sveikatos receptas, kad mielai jį išrašyčiau visiems”, – šypsodamasi sako R. Mažionienė.

Ji pati išbandžiusi ne vieną sveikos gyvensenos principą, kurį mėgsta alternatyviosios medicinos gerbėjai.

Rasa atsisakė mėsos, paiso rūgščių ir šarmų pusiausvyros organizme teorijos (todėl į kavą beria druskos ir pila šlakelį acto), geria daug vandens, mėgsta pirtį, susirgusius vaikus gydo vaistažolėmis.

Rasa sako, kad yra daugybė kelių į sveikatą, ir kiekvienas galime rasti savąjį.

„Tik šiame kelyje negalima ignoruoti savęs, savo minčių ir jausmų. Ligos mūsų gyvenime atsiranda, kad taptume išmintingesni ir keistume gyvenimą.

Liga – netinkamo gyvenimo būdo išraiška. Gyvenimas gali būti netikęs ir dėl to, kad patys save ilgai prievartavome, leidomės būti prievartaujami kitų.

Jeigu daug metų nieko nekeičiame, kūnas pavargsta, ima sirgti, primygtinai rodo, kad kažkas blogai”, – sako Rasa.

Sunki liga, jos teigimu, byloja apie didelį vidinį potencialą, kuris yra nukreiptas netinkama linkme.

Jos darbo filosofija nesudėtinga. Žmogaus gyvenimo būdas veikia jo sveikatą. Didžiausia problema, kad žmonės nemoka nukreipti savo energijos į kūrybą. Daugeliui ji prasiveržia išorine ar vidine agresija. Agresija, nukreipta į save, virsta ligomis.

R.Mažionienė pataria daugiau analizuoti tai, kas įvyko.

„Verta pamąstyti, kodėl man nutiko vienas ar kitas įvykis, kaip patekau į vieną ar kitą situaciją, kodėl taip sureagavau.

Jei trūksta dvasinio pagrindo, žinių, gali padėti tam tikros knygos, išmintingi žmonės. Kai žmonės taps sąmoningesni, jų gyvenime bus mažiau skausmo ir ligų”, – tikina kūno psichoterapeutė.

„Apelsino” pratimas

Jei svaigsta galva, šąla ar tirpsta galūnės, esate išsiblaškę, pavargę, bent kartą per dieną atlikite vizualizacijos pratimą „Apelsinas”.

Užsimerkite ir įsivaizduokite, kad jūsų kūnas – apelsino centras. Tada nuo viršugalvio mintyse brėžkite lanką žemyn – tarsi pjautumėte apelsino žievelę. Lankas turi baigtis ties pėdomis.

Nuo pėdų vizualia tiesia linija per stuburą grįžkite į viršugalvį. Tada nuo viršugalvio vėl brėžkite kitą lanką. Apelsiną reikia padalyti į 12 lygių dalių, einančių pagal laikrodžio rodyklę.

Jei turite kraujotakos problemų, gali nesisekti nubrėžti lanko, jis lips prie kūno, apačioje nesijungs su kitais lankais, bus kreivas. Tokiu atveju šį pratimą reikia kartoti tol, kol mintyse pavyks save paversti taisyklingu apelsinu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.