Psichologijos mitai: ar draugas atstoja psichologą?

Patekę į krizinę situaciją, norėdami pasiguosti ar gauti patarimų žmonės linkę kreiptis į draugus. Geras draugas visada pasiūlys petį išsiverkti, pasistengs paguosti ar patarti.

Draugai yra mūsų guodėjai ir palaikytojai, psichologai – profesionalai, padedantys rasti išeitį iš susiklosčiusios sudėtingos situacijos.<br>123rf
Draugai yra mūsų guodėjai ir palaikytojai, psichologai – profesionalai, padedantys rasti išeitį iš susiklosčiusios sudėtingos situacijos.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

2013-06-10 11:17, atnaujinta 2018-03-05 17:32

Kam tuomet reikalingi psichologai, jeigu patarti gali ir draugai ar artimieji?

Draugai sušvelnina situaciją

Psichologai nemenkina teigiamos draugų įtakos. Vis dėlto primena, kad pokalbių su draugais ir specialistais poveikis skiriasi.

„Draugai ir artimieji visada bus to žmogaus pusėje ir niekada visiškai objektyviai jo neįvertins, nepasakys, kaip viskas yra iš tikrųjų. Dažnai draugai nepasako visos tiesos arba sakydami ją bando sušvelninti situaciją, nenorėdami rizikuoti draugyste ar žinodami, kad žmogus sunkiai priima kritiką. Kitaip su žmogumi kalbėsis psichologas, kuris nėra susijęs su juo emociškai“, – įvertino psichologė Karolina Bajoriūnienė.

Skirtingai nei draugas, psichologas yra neutralus žmogus.

„Žinoma, mums, psichologams, nėra tas pats, kaip pacientas jaučiasi, bet mes dirbame su tuo, kad jam padėtume susitvarkyti su savo jausmais“, – aiškino psichologė.

Bičiuliai yra guodėjai

Draugai yra mūsų guodėjai ir palaikytojai, psichologai – profesionalai, psichoterapiniais veiksmais padedantys žmogui rasti išeitį iš susiklosčiusios sudėtingos situacijos, susigaudyti savo mintyse, jausmuose, nusiraminti.

„Draugas gali paguosti, pasiūlyti draugišką petį tam, kad galėtume išsiverkti. Draugas gali būti šalia, paskolinti pinigų. Draugo funkcija yra žmogų palaikyti“, – vardijo psichologas-psichoterapeutas Andrius Kaluginas.

Psichologas neliepia nusiraminti

Susidūrę su sudėtinga situacija žmonės neretai išgirsta draugų pasiūlymą: „Nesijaudink, neimk į galvą, nusiramink.“ 

Anot A. Kalugino, aukšto lygio psichologas pacientui to niekada nepasakys.

„Neteisinga žmogui sakyti: „Nusiramink.“ Jeigu jis galėtų nusiraminti, tai neverktų. Užuot liepęs nusiraminti, psichologas dės pastangas, atliks tam tikrus terapinius veiksmus, kad taip įvyktų. Taip pat, skirtingai negu draugas, psichologas nesakys į jį besikreipiančiam žmogui „Aš tave suprantu“, nes išties niekas negali suprasti kito žmogaus skausmo“, – teigė A. Kaluginas. Draugas padeda iš noro padėti, o psichologui tai yra profesinė pareiga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.