Psichologės patarimai: ar palikti girtuokliaujantį sužadėtinį?

Atsitiktinai perskaičiau straipsnį „Psichologės patarimai: kaip gyventi su vyru girtuokliu?“ ir nutariau parašyti.

Manoma, kad moterys, gyvenančios su vyrais, kenčiančiais priklausomybę, pasąmoningai atkuria savo vaikystės modelius.<br>123rf
Manoma, kad moterys, gyvenančios su vyrais, kenčiančiais priklausomybę, pasąmoningai atkuria savo vaikystės modelius.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2013, 2:28 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:07 AM

Ištekėjau jauna, kaip tikėjausi, už gero ir mylinčio vyro. Deja, pakeisti jo noro išgėrinėti nesugebėjau. Gimė dukra. Bet po trejų bendro gyvenimo metų išsiskyrėme.

Susiradau kitą. Deja, ir jis gėrė.

Dabar gyvenu su trečiu vyru, bet ir jis geria. Kartais galvoju, kad gal tai kažkokia bloga karma ar bausmė už praėjusius gyvenimus.

Aš ir pati išgeriu gal kartą-du per metus. Tačiau negaliu pakęsti girto savo sužadėtinio. Kaip ir ano laiško autorė, esu kaip nervų kamuolys.

Nežinau, kaip toliau gyventi. Daug kartų galvojau išeiti ir nuomotis butą, bet nenoriu palikti savo namų. Tiesiog per ilgai svajojau turėti nuosavą būstą, kad dabar jį prarasčiau.

Sužadėtinis prieš mane rankos nekelia, bet prisigėręs visada randa priežasčių priekabėms. Būna, kad geria visas septynias dienas per savaitę, kartais būna, kad mažiau, bet savaitgaliais.

Nuo penktadienio iki antradienio jis visada girtas. Neskiria, kur sapnas, kur tikrovė. Tyliu – blogai, kalbu – taip pat blogai. Nežinau, kaip ir kada turiu jam atsakinėti.

Nusprendžia, kad turiu jį vežti į kokį nors barą ar restoraną ir taip turi būti. Jei ne, kyla didžiausias pyktis. Jei nuvežu, turiu laukti jo kelias valandas arba vežioti po kitus barus, kad rastų sau tinkamą kompaniją ir, kai jau nebepaeina, parvežti jį namo. Ryte paprastai nieko neprisimena.

Nebežinau, kaip toliau man gyventi. Dukra jau suaugusi. Gyvena užsienyje. O aš jaučiuosi vieniša ir niekam nereikalinga.

Kai būna blaivus, sužadėtinis man tikrai būna geras ir nuoširdus. Bet jis blaivus būna retai.

Kelis kartus kalbėjomės apie vestuves, bet nesu tikra, ar noriu už jo ištekėti. Bijau jam tai pasakyti. Kartais juokaudama pasakau, kad man reikia gerai pagalvoti.

Bet taip yra iš tikrųjų. Žinau, kad blaivus jis man nieko nesakys, bet kaip prisigers, namuose bus košmaras.

Patarkite, jei galite, kaip man gyventi. Bent kažką pasakykite.

***

Atsako psichologė Inga Šulcienė:

Manau, esate užstrigusi santykiuose, kurie, deja, niekur neveda. Suprantama, kad sunku pasiryžti ir santykius nutraukti, galvojant apie tai, kas jums geriausia.

Tai, kad jūsų gyvenime atsirado jau trečias vyras, kuris yra priklausomas nuo alkoholio, byloja apie tam tikrą gyvenimo scenarijų, modelį, kurį pasirenkate. Tas pasirinkimas dažnai būna pasąmoningas. Tai gali būti susiję su jūsų ankstyvomis patirtimis, kurios palieka gana stiprų pėdsaką, kuriant savo gyvenimą.

Priklausomybė – bauginantis žodis. Tačiau manoma, kad moterys, gyvenančios su vyrais, sergančiais priklausomybe, pasąmoningai atkuria savo vaikystės modelius. Jie leidžia joms išbūti destruktyviuose santykiuose ir sugebėti tame įžvelgti prasmę.

Laiške rašote, kad, kai ištekėjote už pirmojo vyro, nepavyko jam padėti mesti gerti. Tikriausiai ir užmegzdama santykius su kitais vyrais tikėjotės, kad galbūt jums pavyks jiems padėti.

Deja, priklausomybė sunkiai gydoma liga ir tam, kad žmogus sveiktų, pirmiausia reikalinga didelė paties sergančiojo motyvacija. Tą kartais sunku pripažinti, bet artimieji dažnai atsiduria bejėgių situacijoje.

Siūlyčiau jums labiau atsigręžti į save ir pamėginti atsakyti, ko jūs tikitės iš šitų santykių. Ar tikrai norite susituokti su žmogumi, kuris taip stipriai jumis manipuliuoja ir jus išnaudoja? Tikiu, kad būna ir labai gražių akimirkų, bet ar jos viską atperka?

Pagalbos reikia ne tik jūsų draugui, bet ir jums. Todėl siūlyčiau jums pagalvoti apie galimybę pasikonsultuoti su psichologu. Tai galėtų jums padėti pažvelgti į savo gyvenimą iš šalies ir labiau suprasti save.

Taip pat rekomenduočiau jums paskaityti Robin Norwood knygą „Moterys, kurios myli per stipriai“.

Turite klausimų psichologui? Rašykite mums psichologas@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.