Savikontrolė – raktas į laimingesnį gyvenimą

Laimė yra tiesiogiai susijusi su gebėjimu atsispirti bet kokio pobūdžio pagundoms: nuo dar vieno gabaliuko torto iki nenumaldomo noro išleisti ką tik gautą algą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2013, 7:24 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:50 AM

Žmonės, galėję pasigirti stipria valia, lengviau priėmė teisingus sprendimus bei mažiau abejojo dėl savo pasirinkimo nei tie, kurie buvo linkę pasiduoti savo troškimams.

Minesotos universiteto profesorė Kathleen Vohs teigia, jog žmonės, kurie geba susilaikyti nuo pagundų, yra laimingesni.

Mokslininkai 205-iems tyrimo dalyviams įteikė išmaniuosius telefonus bei paprašė jų visą savaitę tam tikrais laiko tarpais pranešti apie tai, kaip jie tuo metu jaučiasi.

Tyrimo dalyviai taip pat turėjo pranešti, ar buvo susidūrę su tam tikromis pagundomis, kaip stengėsi nuo jų susilaikyti ir ar jiems tai pavyko.

Ši tyrimo dalis taip pat parodė, jog tie, kurie impulsyviai nepasidavė pagundai buvo laimingesni. Tyrėjai savikontrolę paaiškina kaip „gebėjimą nepaisyti savo vidinių troškimų“.

Daktaras Nickas Nacarris, dalyvavęs šiame tyrime, nurodė, jog trumpalaikis pasitenkinimas, kuris užplūsta pasidavus pagundai, po kurio laiko virsta į liūdesį.

Daktaras taip pat tvirtina, kad kartais reikia skirti laiko apmąstymams, ar verta pasiduoti pagundai.

„Tai nereiškia, jog jūs privalote atsisakyti visų savo troškimų, tačiau turite gerai pagalvoti apie aplinkybes bei galimas pasekmes“, – teigia N. Nacarris.

Parengė Kristina Solomnikova

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.