Kodėl turtuoliai šykšti pinigų ir emocijų?

Šykštuolis neretai jausis vienišas, nes jis visada pasvers, ar jam ne per brangu kavinėje susitikti su bičiuliu ir pavaišinti jį puodeliu kavos.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Aug 25, 2013, 12:59 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:29 PM

Psichologė-psichoterapeutė Rūta Bačiulytė žvelgė, kad šykštuoliais dažnai tampa tie, kurie vaikystėje kentė nepriteklių arba juos tėvai mokė pernelyg taupyti, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

– Kas turtingus žmones paskatina tapti šykščiais?

– Jiems atrodo: kad ir kiek daug turėtų pinigų, jie kada nors gali baigtis. Baimė likti be nieko skatina skrupulingai taupyti ir paverčia žmogų šykščiu.

– Kokie šykštumo požymiai?

– Jei pasiturintis žmogus gyvena vienas, gali sau leisti išlaidauti ir negalvoti apie rytdieną. Tačiau dažnas mūsų planuojame ateitį, ir taupumas – gera savybė.

Taupus žmogus geba paskirstyti pinigus taip, kad pirmiausia jų pakaktų visoms būtinoms reikmėms: komunaliniams mokesčiams, išlaidoms gerai sveikatai palaikyti, kokybiškam maistui.

Šykštus taupo ir ten, kur nebūtina taupyti. Jis gaili pinigų netgi kokybiškam maistui ir neretai perka atpigintus produktus, kurių galiojimo data baigiasi.

Toks žmogus taupo ir drabužius – dėvi senus, nunešiotus.

Šykštuolis gali pradėti taupyti ir savo sveikatos sąskaita: nesigydyti užklupus ligai arba ieškoti kuo pigesnių būdų. Tokiu atveju kenkiama pačiam sau, o šykštumas tampa psichikos sutrikimu.

Gal toks žmogus ir nesikreips pagalbos į psichiatrą, bet šykštumas, kaip kraštutinė savybė, jo ir artimųjų gyvenimą gerokai apkartins.

– Kaip perdėtas taupumas keičia charakterį?

– Žmogus turėtų suvokti, kad tai – problema. Dažniausiai šykštuoliai to nesuvokia, nebent jų artima aplinka tai aiškiai parodo.

Šykštumas siejamas ir su kitomis neigiamomis savybėmis. Paprastai šykštuolis yra šykštus viskam – ne vien kalbant apie pinigus.

Tokiam žmogui sunku parodyti šiltus jausmus, dėmesį ar geras emocijas kitam. Šykštumą lydi pavydas. Tie, kuriems sunku dalytis, pavydi kitiems, kad jie gali daugiau sau leisti.

Šykštuoliui daiktai ar pinigai – emocinių poreikių, kuriuos jis galėtų patenkinti palaikydamas ryšį su kitais žmonėmis, pakaitalas. Toks žmogus patiria pasitenkinimą iš taupymo. Negebantis dalytis ir duoti nori tik imti, todėl toks žmogus dažniausiai pajuokiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.