Požiūris į skyrybas nulemia tai, kaip greitai atsitiesite po išsiskyrimo

Patarimų, kaip atsitiesti po ne itin malonaus išsiskyrimo su buvusiu mylimuoju - ant pirštų tikrai nesuskaičiuosi: užsiimkite nauja veikla, skirkite daugiau dėmesio draugams, nepalaikykite jokio ryšio su buvusiu partneriu, nuolat klausykitės dainos „I Will Survive“ - ir tai, tik vienos iš daugelio frazių, kurias išgirstame po kiekvienų skyrybų. Tačiau naujausias tyrimas atskleidė, kad neretai pats svarbiausias dalykas, galintis padėti sutaupyti daug nervų ir sumažinti kančias, yra tiesiog pamirštamas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-28 17:29, atnaujinta 2018-02-21 16:55

Tyrime dalyvavo neseniai su antrosiomis pusėmis išsiskyrę žmonės. Per 4 minutes prieš kamerą jie turėjo išlieti visas susikaupusias emocijas, pasidalinti mintimis ir išgyvenimais, papasakoti, ką jaučia ir ką mano apie išsiskyrimą. Įrašą stebėję mokslininkai dalyvius skirstė į dvi grupes: vienai grupei priklausė žmonės, kurie supratingai žvelgė į situaciją ir nesistengė problemos ieškoti savyje, o štai kitai grupei žmonių grupei priklausė tie, kurie kaltino save dėl iširusių santykių.

Pavyzdžiui, vieni dalyviai prisipažino manantys, kad išsiskyrimas - neišvengiamas dalykas daugelyje santykių - pirmajai grupei priklausę dalyviai suvokė, kad skausmas yra žmogiškosios patirties dalis. O štai kiti dalyviai vis klausinėjo savęs, kodėl taip nutiko, kas išprovokavo skyrybas. Jie taip pat nevengė kaltinti savęs ir puoselėjo viltis apie susitaikymą.

Po 9 mėnesių mokslininkai ir vėl apklausė tuos pačius dalyvius. Nenuostabu, tačiau situacija, iš esmės, nė kiek nepakito - atlaidesniais sau buvę žmonės prisipažino vis rečiau galvojantys apie buvusį partnerį ir jaučiantys vis mažesnį skausmą apie juos kalbėdami. O štai antrajai grupei priklausę žmonės ne tik nenustojo narplioti skyrybų problemos, tačiau ėmė jausti dar didesnį sielvartą, kaskart prisiminę buvusį mylimąjį.

Mokslininkai įsitikinę, kad tai, kaip greit mes atsitiesiame po skyrybų - ne įgimtas, tačiau įgytas dalykas, pasiekiamas tik noro ir didelių pastangų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.